Χρονόμετρο

    Ήρωες ή προδότες;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Πάντα, σε μεγάλης στιγμές της ιστορίας, ανθεί το φαινόμενο των ακραίων καταστάσεων. Είναι ο χρόνος, όπου η ανάγκη της επιβίωσης του ανθρώπου, τον οδηγεί στα άκρα… είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γράψει μια λαμπρή στιγμή της ιστορίας ή μια μελανή… η διάκριση, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, γιατί, πριν φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα έχουν προηγηθεί πολλές μικρές αποφάσεις που χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μας έχουν οδηγήσει στην αναμέτρηση με το πεπρωμένο.

     

    Η εβδομάδα, που ζούμε, ζοφερή, μα συνάμα και ενδιαφέρουσα, ενέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ως σημαντική. Δεν θέλω να πιστέψω ότι το παιχνίδι είναι σικέ και ότι όλα είναι συμφωνημένα και ουσιαστικά παίζεται ένα θέατρο, για να πεισθεί το «πόπολο» ότι επιτέλους υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Περισσότερο κλείνω προς την άποψη ότι εδώ λαμβάνουν χώρα, τεκτονικών διαστάσεων μετακινήσεις γεωλογικών πλακών που διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό, για τον νέο αιώνα. Αυτό που ζούμε τώρα, δεν ξεκίνησε χθές, η αρχή του προσδιορίζεται μάλλον, στο τέλος του Ψυχρού πολέμου, τότε που έπεσε το τείχος στο Βερολίνο, αλλά εμείς ασχολιόμασταν με τον κάθαρση και τον Κοσκωτά. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, της Γιουγκοσλαβίας και σήμερα του Ιράκ, της Συρίας και ενδεχομένως της Λιβύης, είναι η συνέχεια του ντόμινου. Η δική μας συμμετοχή, τυπικά ξεκίνησε από την ανακοίνωση στο Καστελόριζο, για την ένταξη της χώρας σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας! Όσο για το Καστελόριζο, όσο αστείο και αν μας φάνηκε τότε για την επιλογή του, μόνο έτσι δεν ήταν, καθώς αποτελεί το κλειδί για το μεγάλο θέμα της ΑΟΖ. Τότε όμως θεωρήσαμε ότι ήταν απλά, ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, τόσο προσφιλές στον τότε πρωθυπουργό.

     

    Ακόμη και το θέμα της Αμφίπολης, που άνοιξε πέρσι το καλοκαίρι για να κλείσει άρον – άρον, παραμονές των βουλευτικών εκλογών, είναι ακόμη μια ψηφίδα σε αυτό το τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι που ήδη έχει ξεκινήσει. Το θέμα θα «αναστηθεί» εκ νέου πολύ σύντομα.

     

    Κλείνω την παρένθεση, γιατί εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ό,τι, το χρονικό σημείο από το οποίο έχουμε την θέαση των γεγονότων και την συγκεκριμένη πληροφόρηση μέσα από το φίλτρο των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το τι ακριβώς συμβαίνει. Πάντως σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά και μόνο η διαπραγμάτευση μιας χρεωκοπημένης χώρας με τους δυνατούς της Ευρώπης. Όσο και αν φαντάζει σαν εκείνο το ανέκδοτο με του Πόντιους που ήθελαν να κηρύξουν τον πόλεμο στην Κίνα, πίσω από κάθε τι που συμβαίνει, υπάρχει μια νομοτέλεια που δένει τα γεγονότα μεταξύ τους και υποβάλει τους ηγέτες σε ρόλους που ενδεχομένως, ούτε και οι ίδιοι να γνωρίζουν που θα τους οδηγήσουν.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.