Χρονόμετρο

    Κάποια συμβολικά γεγονότα…

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αν δεν είχε γίνει στις 20 Οκτωβρίου του 1827 η ναυμαχία του Ναβαρίνου, ίσως η ελληνική επανάσταση να είχε σβήσει κάπου εκεί, ως αποτέλεσμα μια εμφύλιας σύρραξης που είχε ως στόχο την νομή της εξουσίας… ποιάς εξουσίας; Αυτής που δεν είχε κερδηθεί ακόμη καθώς η παρουσία των Οθωμανών ήταν ακόμη πολύ έντονη στο χώρο της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Μικροί θύλακες ελευθερίας είχαν απομείνει μετά την έλευση του Ιμπραήμ στην Ελλάδα και αυτές οι «μικρές φλόγες» θα πνίγονταν από το μίσος του αλληλοσπαραγμού…

     

    Στην εν λόγω ναυμαχία πολέμησε από τη μία ο συμμαχικός στόλος, Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας και από την άλλη ο Τουρκοαιγυπτιακός, με νικητή τον πρώτο, έτσι άνοιξε ο δρόμος της ελευθερίας και την ίδρυσης ελληνικού κράτους. Αποτέλεσμα της απουσίας εθνικής συνεννόησης, το είχαμε αποδείξει ότι δεν υπήρχε από τον εμφύλιο πόλεμο που κόντευε να πνίξει την επανάσταση, ήταν να «πατήσουν» οι προστάτιδες δυνάμεις επάνω σε αυτό και να ορίζουν τις εξελίξεις από εκεί και μετά. Και η πρώτη επιλογή που έκαναν ήταν η καλύτερη, μας έφεραν τον Ιωάννη Καποδίστρια και ορίστηκε ως ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να έχει το γνωστό τέλος… Η δολοφονία του Καποδίστρια, άνοιξε το δρόμο για την βαυαροκρατία με όλα τα συνεπακόλουθα.

     

    Διάβαζα προχθές κάτι που αγνοούσα, όταν ο Όθωνας όρισε με βασιλικό διάταγμα την Αθήνα ως προσωρινή πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Βασιλείου, – αφού δεν θέλαμε τον Καποδίστρια μας έφεραν έναν Βασιλιά -, η πόλη ήταν ακόμη στα χέρια των Οθωμανών. Ένα στρατιωτικό άγημα Βαυαρών με επικεφαλής τον Χριστόφορο Νέζερ πήγε και παρέλαβε την Αθήνα και ουσιαστικά την απελευθέρωσε!!!

     

    Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, γιατί η γνώση της ιστορίας μας πέρα από σελίδες λαμπρής δόξας έχει και σελίδες ντροπής! Καθώς λοιπόν εμείς δεν ήμασταν άξιοι λόγω του εμφύλιου σπαραγμού, πήγαν οι Βαυαροί να την απαλλάξουν από τους Οθωμανούς κατακτητές. Γεγονός που δεν νομίζω αυτοί να το έχουν ξεχάσει…

     

    Αυτά δεν είναι τα μόνα περιστατικά, δυσμενώς εξελίξεων μετά από ένα εθνικό διχασμό, τέτοια γεγονότα πάντα ήταν η αφετηρία για να έχουμε έναν νέο επικυρίαρχο. Το ίδιο έγινε και με τον εθνικό διχασμό του 1916 – 1922, το ίδιο με τον εμφύλιο πόλεμο το 1946 – 1949, το ίδιο και με την τραγωδία της Κύπρου το 1974.

     

    Τα συμπεράσματα δικά σας. Απλά να σημειώσουμε ότι οι «σωτήρες» ποτέ δεν ξεχνάνε και πάντα ζητάνε ανταλλάγματα!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.