Χρονόμετρο

    Είμαστε σε πόλεμο!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο λόγος του Σάμιουελ Χάντιγκτον αποδείχθηκε προφητικός και όταν διατύπωνε την θεωρία σχεδόν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, για την σύγκρουση των πολιτισμών, ήδη γνώριζε ότι η προηγούμενη σύγκρουση είχε βγάλει νικητή τον οικονομικό Φιλελευθερισμό απέναντι σε έναν ιμιτασιόν, κρατικοδίατο Σοσιαλισμό, οπότε η ανθρώπινη φύση που από μόνη της διαμορφώνει συγκρούσεις και γεννάει πολέμους θα αναζητούσε κάτι πιο σύνθετο και ποιοτικά ανώτερο για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος και αυτό το βρήκε στην στα πιστεύω των κυρίαρχων θρησκειών. Σωστά προέβλεψε επίσης ότι αυτός ο νέος «εθνικισμός» θα είχε ως κύριο περιεχόμενο, το έθνος, όχι έτσι όπως είχε προσδιοριστεί από τις αστικές επαναστάσεις, αλλά από πιο βαθιά ριζωμένες έννοιες, όπως είναι η πολιτιστική ταυτότητα του κάθε λαού και η οποία βρίσκεται στη θρησκεία.

    Όλοι, ήδη καταλαβαίνουμε τώρα ότι ο αγώνας του αγνού και ιδεολόγου αριστερού προλετάριου δεν έχει καμία σχέση με τον φανατικό τζιχαντιστή. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα αριστερών οργανώσεων, όπως αυτές που γνώριζε η Δύση την δεκαετία του ’70, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας 17Ν, φαντάζουν μπροστά στα χτυπήματα των φανατικών ισλαμιστών ως παιχνίδια προσκόπων. Σπάνια η αριστερή τρομοκρατία επέλεξε τυφλά χτυπήματα, καθώς είχαν σαφή στόχο που ήταν οι πολιτικές δολοφονίες.

    Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, ο στόχος είναι θρησκευτικός – πολιτιστικός και αυτό καθορίζει την επιλογή για το που και ποιους θα χτυπήσουν. Η γλώσσα, τα σύμβολα – όπως για παράδειγμα ο σταυρός, η πολιτιστική κληρονομιά – όπως τα ερείπια και τα τεχνουργήματα μια πρότερης εποχής –, είναι οι νέοι στόχοι, σε συνδυασμό με τυφλές δολοφονίες. Βέβαια όλα αυτά που διαμορφώνουν τους στόχους είναι συγχρόνως και η άμυνα του καθενός στην επίθεση που δέχεται, γι’ αυτό και στην νέα εποχή θα δούμε πολλά να γίνονται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για το οποίο και ως Καβάλα θα πρέπει να επιλέξουμε τι θα προτάξουμε και τι όχι ως στοιχείο της άμυνας μας, αλλά αυτό ας το αφήσουμε για το αυριανό σημείωμα.

    Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό ανακύπτουν ζητήματα που μένει να δούμε πως θα τα διαχειριστούν οι ηγέτες της Δύσης. Για παράδειγμα η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν που μέχρι τώρα ήταν το «μαύρο πρόβατο» λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα είναι σύμμαχος της Δύσης στον πόλεμο εναντίον του Ισλάμ ή αντίπαλος; Ο ίδιος ήδη δηλώνει πρόθυμος να μετέχει σε μια συμμαχία εναντίον της «τζιχάντ», τασσόμενος στο πλευρό της Δύσης, καθώς απειλείται και η Ρωσία, στην περιοχή του Καυκάσου! Αλλά την ίδια ώρα τι θα κάνουν και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους που έχουν μέσα στους φανατικούς ισλαμιστές, τους οποίους χρησιμοποιούν για εκπαραθυρώσουν τον Άσαντ από τη Συρία, τον οποίο στηρίζει η Ρωσία;

    Είναι ξεκάθαρο ότι διαμορφώνεται μια εξαιρετικά σύνθετη αλλά και εκρηκτική κατάσταση απέναντι στην οποία κανείς δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος, πολύ περισσότερο αδιάφορος.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    φωτο:thetoc.gr


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.