Χρονόμετρο

    Η αποτυχία της εξόδου στις αγορές

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η κρίση χρέους στη χώρα μας, δεν προκάλεσε απλά μια οικονομική κρίση αλλά συνταράσσει εκ θεμελίων όλο το πολιτικό σύστημα και συνεπακόλουθα και όλη την κοινωνία. Λογικό είναι ό,τι όταν ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, το δημόσιο παθαίνει «πνευμονία», ο «διαχειριστής» του να μην αισθάνεται καλά, -βλέπε πολιτικό σύστημα- και να τον ζώνουν τα φίδια, οπότε και οι πολίτες, με την σειρά τους, να χάνουν «τα αυγά και τα πασχάλια»!!!

    Τι κάνει λοιπόν ο «διαχειριστής» για να κρατήσει κυρίαρχο τον δημόσιο τομέα; Το πιο εύκολο… μετακυλύει το πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα – που δεν ήταν και δύσκολο λόγω της στενής σχέσης που υπάρχει – και κάνοντας απολύσεις. Στην πρώτη περίπτωση «μετακύλυση» του προβλήματος σημαίνει δεν πληρώνω τον ιδιωτικό τομέα – άρα με το έτσι θέλω «δανείζομαι» άτοκα τα δικά του χρήματα και επιπλέον στις δικές του οφειλές βάζω εξοντωτικά επιτόκια και αυστηρά πρόστιμα!!! Στην δεύτερη περίπτωση – των απολύσεων δηλαδή – αποφεύγω ως εργοδότης, την αξιολόγηση και ανάπτυξης του διαθέσιμου προσωπικού και βρίσκω μια καλή ευκαιρία να ξεφορτωθώ τους ανεπιθύμητους!!!

    Πριν λίγες ημέρες, πανηγύριζε η κυβέρνηση και αν το επέτρεπαν οι συνθήκες, σύμπασα η πολιτική τάξη, που βγήκαμε στις αγορές. Λογικό και απόλυτα δικαιολογημένο, γιατί έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι περιορίζεται η επιτήρηση και πολύ σύντομα θα μπορεί η πολιτική τάξη να κάνει ότι θέλει, το οποίο θα σημαίνει ότι στο παραπέντε γλύτωσε την κατάρρευση και προχωράει μπροστά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν είχαμε την παραμικρή ελπίδα να αποκτήσουμε μια άλλη πολιτική τάξη πραγμάτων, καλύτερη, αποτελεσματικότερη και λιγότερη εξαρτημένη από οικονομικά κέντρα, μάλλον την χάνουμε. Η εργοδοτική δύναμη που θα ξαναποκτήσει σταδιακά το δημόσιο, με την έξοδο και πάλι στις αγορές, θα βοηθήσει να γυρίσουν στον μαντρί όσα προβατάκια ξέφυγαν ελέω κρίσης. Μην σας ξαφνιάσει λοιπόν να ξαναδείτε ένα κραταίο ΠΑΣΟΚ και μια κραταία ΝΔ, αν καταφέρουν να περάσουν τον κάβο των ευρωεκλογών με τις λιγότερες απώλειες, καθώς η είδηση για βουλευτικές εκλογές θα είναι κοντά τότε. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους αγανακτισμένους, θα έχουν χάσει δια παντός το τραίνο της εξουσίας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν είναι πρώτος και με διαφορά, θα χάσουμε και τον Αλέξη!!!

     

    Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά; Φυσικά, αν σήμερα μπορούσαν να βγουν στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές επιχειρήσεις, να αντλήσουν κεφάλαια, να επενδύσουν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να εξάγουμε προϊόντα και υπηρεσίες!!! Αυτό είναι και το πρόβλημα, γιατί αν μπορούσε να γίνει αυτό, σήμερα δεν θα κουβεντιάζαμε για ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ούτε θα στέλναμε στην Βουλή, εκείνον που κάνει τις περισσότερες τακτοποιήσεις. Θα άλλαζαν άρδην τα πολιτικά κριτήρια αξιολόγησης κομμάτων και προσώπων.

    Γι’ αυτό η επιχειρηματικότητα παραμένει «ποινικό αδίκημα», γιατί αν αναπτυχθεί το πολιτικό σύστημα θα χάσει το παιχνίδι, οπότε ο Γιαννάκης και ο Κωστάκης (τυχαία η αναφορά των ονομάτων), τα παιδιά για τα θελήματα, δεν θα μπορούν να εκλέγονται βουλευτές!!!

     

    Θεόδωρος Α. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.