Χρονόμετρο

    Λευκές κόλλες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Από την πλευρά των ξενοδόχων είναι απόλυτα λογικό να ζητάνε να θεσπιστούν δράσεις που θα αυξήσουν τις διανυκτερεύσεις σε μια περίοδο που είναι πεσμένες, εκείνο που δεν είναι αναμενόμενο είναι η ευκολία με την οποία το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος φροντίζει για την αύξηση των εκδρομών!!!

    Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος ότι κάτι ανάλογο εφαρμόζεται και στο εξωτερικό, και έχουν δίκιο, λησμονάνε όμως ότι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης που εφαρμόζεται αυτός ο θεσμός οι διακοπές πολύ λιγότερες!!! Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και κάτι ακόμη, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες λόγω κρίσης με συνέπεια να μην συμμετέχουν τα παιδιά τους στις σχολικές εκδρομές. Αλλά ακόμη και σε περιπτώσεις που τα παιδιά καταφέρνουν να παίρνουν μέρους στις εκδρομές αυτό γίνεται με σκληρές θυσίες των γονέων που δεν μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους να είναι εκτός.

    Τα παραπάνω είναι διαπιστώσεις που βγαίνουν από μια απλή παρατήρηση της πραγματικότητας και απορούμε γιατί είναι τόσο δυσνόητα και απόμακρα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία προσεγγίζει το θέμα όχι απλά με επιπολαιότητα, αλλά με εγκληματική αδιαφορία, καθώς φαίνεται ότι η ρύθμιση που προωθεί είναι κυριολεκτικά στο πόδι. Είναι πασιφανές ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να κάτσει να το σκεφτεί και να σχεδιάσει την εφαρμογή του νέου θεσμού με τρόπο που θα ικανοποιεί τους ξενοδόχους αλλά θα προάγει και την εκπαιδευτική διαδικασία. Το ίδιο απορούμε και για τους εκπαιδευτικούς που ρίχνουν το λίθο του αναθέματος στην ιδέα χωρίς να εξετάζουν αν μπορεί να βγει κάτι καλό…

    Γιατί θα μπορούσαν να είναι αυτές οι «Λευκές εβδομάδες» ευκαιρίες για να γνωρίζουν οι μαθητές την ιστορία ενός τόπου, τους ανθρώπους του και τα έργα τους. Να είναι μια ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική ζωή από την καθημερινότητα τους, ξεκινώντας από το φαγητό που θα φάνε και να φτάνει μέχρι και την διαχείριση του ελεύθερου χρόνου τους. Λογικές του είδους πάμε μια εβδομαδιαία εκδρομή απλά για να περάσουμε καλά, που σημαίνει δεν αφήνουμε μπουζουκομάγαζο για μπουζουκομάγαζο, είναι ξεπερασμένες από την ίδια την εποχή. Όταν έχεις σήμερα στα σχολεία μια γενιά μαθητών την οποία την περιμένει η μακροχρόνια ανεργία, δεν μπορείς να σπαταλάς τον χρόνο τους σε ανόητες και ρηχές διασκεδάσεις. Ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και των εκπαιδευτικών τους είναι να τους δώσουν ευκαιρίες να γνωρίσουν και να κατανοήσουν πράγματα που θα τους βοηθήσουν να πάρουν αργότερα κρίσιμες αποφάσεις για την ζωή τους. Μόνο έτσι θα είχε νόημα μια «Λευκή εβδομάδα», χωρίς μάθημα, αλλά γεμάτη γνώσεις και εμπειρίες. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να καλύπτονται τα έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί θα είναι χρήματα εκπαίδευσης και αποτροπής ίσως μιας κατάστασης μόνιμης ανεργίας  ή αεργίας στο μέλλον αυτών των μαθητών!!!

     

    Θεόδωρος Α. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.