Χρονόμετρο

    Λουκέτα και στα χωράφια!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Διαβάζω για τα νέα μέτρα της φορολόγησης των αγροτών και ανησυχώ. Όχι γιατί θεωρώ αρνητική εξέλιξη την φορολόγηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, απεναντίας, αλλά γιατί γίνεται με τρόπο που καταστρέφει αυτό που ακόμη υπάρχει, λειτουργεί και μπορεί να παράγει.

    Δείτε τι έγινε με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν χτυπήθηκαν μόνο από την κρίση, δηλαδή την απουσία ρευστότητας στην αγορά, αλλά και από μια στυγνή και άδικη φορολογία. Το αποτέλεσμα; Λουκέτα!!! Μήπως η επικείμενη φορολόγηση είναι ένα ακόμη χτύπημα που θα οδηγήσει σε «λουκέτα» στον αγροτικό τομέα αυτή τη φορά;

    Το κακό ξεκίνησε από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της η Ε.Ε. στο χωράφι, τι έγινε; Οι επιδοτήσεις και η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) καθόριζαν το τι θα παραχθεί και τι όχι; Έτσι φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε ντομάτες Ολλανδίας, πατάτες Γερμανίας και πορτοκάλια Ισπανίας… Παράλληλα οι αγρότες άρχισαν να «εκπαιδεύονται» στον φραπέ και την πρέφα, αφού πλέον ζούσαν άνετα και ξεκούραστα με τις επιδοτήσεις.

    Αφού πέρασαν αυτό το στάδιο της «εκπαίδευσης» ήταν έτοιμοι να πέσουν με τα μούτρα στο χρηματιστήριο, όπως και έγινε. Το εύκολο κέρδος έψαχνε ακόμη μεγαλύτερο ευκολία… Αφού έσκασε η «φούσκα» του τζόγου των μετοχών, ήρθε η ώρα για μια νέα, τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)!!! Η πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα άλογα, ήταν το νέο μότο της ελληνικής υπαίθρου!!! Κατά δεκάδες ξεπατώθηκαν στρέμματα με ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα, με τις ευλογίες του κράτους και την άμεση συνέργεια της ΠΑΣΕΓΕΣ (αν θυμάστε) για να γίνουν οι αγρότες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί που μέχρι τότε ασχολιόνταν στο καφενείο με την ΚΑΠ, το ύψος των επιδοτήσεων και την τιμή του καλαμποκιού, έγιναν συνομιλητές με την ΔΕΗ!!! Άρχισαν κατά δεκάδες να εγκαταλείπουν τα τρακτέρ και να αγοράζουν φωτοβολταϊκά!!! ‘Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα για τα οποία δεν θα καθίσει κανείς στο σκαμνί. Σε μια χώρα που έχει ιδανικές συνθήκες για να παράγει κηπευτικά και φρούτα δώδεκα μήνες το χρόνο, ξοδέψαμε γόνιμη γη για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αντί αυτό να απαγορεύεται δια νόμου… Λες και δεν υπήρχαν τόσα βουνά, τόση χέρσα γη για να γίνει αυτό!!!

    Επίσης από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, άρχισε να διαμορφώνεται ένα μικρό κίνημα επιστροφής στην καλλιέργεια της γης. Απελπισμένοι άνεργοι των πόλεων πήραν την μεγάλη απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, αντί λοιπόν να δοκιμαστεί ένα σύστημα φορολογικών κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής με στόχο τη μείωση των εισαγωγών, έρχεται να σηκωθεί ένα τείχος και για αυτούς!!!

    Δυστυχώς η φορολογική πολιτικής της Τρόϊκας έχει δώσει δείγματα γραφής και δεν μπορεί να πείσει για τις καλές της προθέσεις. Το μόνο που μένει στους αγρότες είναι να διαμαρτύρονται, ίσως ενόψει εκλογών να πάρουν μια πίστωση χρόνου!!! Διαφορετικά το μέλλον που τους περιμένει είναι από νοικοκυραίοι να ξαναγίνουν πάλι κολίγοι…

     

    Θεόδωρος Α. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.