Χρονόμετρο

    Οι αρχαιότητες και η άμυνά της χώρας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται άλλο την προκλητική πολιτική του Ταγίρ Ερντογάν στην Τουρκία και θα κάνει ότι μπορεί για να του κάνει την ζωή δύσκολη. Το επεισόδιο με την απέλαση του τούρκου υπουργού από την Ολλανδία, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η αρχή συγκρούσεων και εντάσεων που θα ενταθούν – τουλάχιστον – μέχρι τις 16 Απριλίου. Την ίδια ώρα, όποιος Τούρκος μπορεί να φύγει από τη χώρα του, το κάνει και επιλέγει για καταφύγιο μια χώρα της Ευρώπης, χωρίς να εξαιρείτε από τις επιλογές και η Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο και τα σημεία τριβής ανάμεσα στην δική μας χώρα και την γείτονα.

     

    Βέβαια, στο Αιγαίο όπου βρίσκονται τα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία, μπορεί να περιπολούν νατοϊκά πλοία, αλλά επι της ουσίας την άμυνα της χώρας την έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός πληρώνει για να υπάρχει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων με σοβαρή επιβάρυνση του δημοσίου χρέους από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, στο ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτει για τα έξοδα της άμυνας. Μπορεί να μην το λέει κανείς δημόσια αλλά τα εξοπλιστικά προγράμματα – και η ρεμούλα που τα συνοδεύει – έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κρίση του δημόσιου χρέους της χώρας. Να θυμίσω απλά ότι ένας από τους κύριους λόγους της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν οι δαπάνες για τον «πόλεμο των άστρων» στον οποίον την είχε παρασύρει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν.

     

    Κατά κάποιο τρόπο κάτι ανάλογο ζούμε και εμείς, με μια κούρσα εξοπλισμών που όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια όσο μπαίνει η Τουρκία σε μια περιδίνηση αυτοκαταστροφική. Την ίδια ώρα «διαπραγματευόμαστε» με τους εταίρους την οικονομική διάσωση της χώρας, χωρίς κανείς να θέτει αυτή την παράμετρο, κάτι που θα έπραττε κάθε σοβαρή κυβέρνηση.

     

    Στην Ελλάδα η αρχαιολογία συνεχώς προχωράει σε λαμπρές αποκαλύψει μνημείων και μοναδικών έργων τέχνης, από μικρά αντικείμενα στολισμού και καθημερινής χρήσης, όσο και λαμπρά μνημεία με προεξέχον τα τελευταία χρόνια το ταφικό μνημείο στον Καστά. Επίσης, την ίδια εποχή, οι Φίλιπποι εντάσσονται στην UNESCO και μπορούν να αναδειχθούν σε πολύ δυνατό σημείο, όχι μόνο λόγω της αρχαιολογικής τους αξίας, αλλά και γιατί αποτελεί ένα εμβληματικό χώρο για την πορεία ανάπτυξης και διάδοσης του Χριστιανισμού.

     

    Η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από σημαντικά μνημεία που το καθένα κουβαλάει και μια δοξασμένη ιστορία ή ένα λαμπρό μύθο, όλα αυτά είναι τόσο πολλά που όπως έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, αν η Ελβετία είναι το θησαυροφυλάκιο του κόσμου, κάτι αντίστοιχο είναι για την τέχνη και τον πολιτισμό η Ελλάδα. Θα μπορούσε λοιπόν η χώρα μας, παρά την πολύ σημαντική θέση που κατέχει στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής να αναδειχθεί σε μια «Ελβετία», δηλαδή σε μια ουδέτερη χώρα λόγω της ιστορίας της και της αρχαιολογίας της.

     

    Τα χρήματα που ξοδεύουμε στους εξοπλισμούς, σε μια δεκαετία, θα ήταν αρκετά για να γίνει όλη η επικράτεια ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο. Γράφουμε και υποστηρίζουμε πολλές φορές ότι ο πολιτισμός είναι δύναμη ανάπτυξης και όχημα για το τουρισμό, μήπως πέρα όλων αυτών πρώτα και κύρια είναι μια δύναμη της Ειρήνης;

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.