Χρονόμετρο

    Περί πολεμικών αποζημιώσεων, Γερμανίας και Βουλγαρίας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η προσέγγιση του θέματος των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα είναι τελείως λάθος να τίθεται στην λογική του συμψηφισμού, «σας χρωστάμε, μας χρωστάτε, τα συμψηφίζουμε τελειώσαμε». Με άλλα λόγια ένα ζήτημα που έχει να κάνει  με τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και του αισθήματος δικαίου, δεν μπορεί να μπαίνει σε μια λογιστική εξίσωση, γιατί έτσι, δεν αθροίζεις ανθρώπινες ζωές που καταστράφηκαν και ψυχές που χάθηκαν και δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίον ήρθαν στην γη, αλλά αριθμούς!!!

     

    Εδώ, χρειάζεται, πέρα από τις διεθνείς συμμαχίες που είναι αναγκαίες για την επίτευξη του σκοπού, να αναδειχθεί το πραγματικό νόημα αυτής της κατάστασης, καθώς και η θυσία του ελληνικού λαού για να είναι σήμερα οι Γερμανοί ελεύθεροι από τα δεσμά του ναζιστικού καθεστώτος και να απολαμβάνουν τα αγαθά μιας λειτουργικής δημοκρατίας.

     

    Ωστόσο, για να είμαστε τίμιοι απέναντι στην Ιστορία και τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα πρέπει στο κεφάλαιο αυτό, που άνοιξε με την προχθεσινή του ομιλία στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να συμπεριλάβουμε και τις αποζημιώσεις που οφείλει και η Βουλγαρία στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μακεδονία.

     

    Απλά να θυμίσουμε ότι η περιοχή μας, υπέστη τρείς βουλγαρικές κατοχές, με την μια πιο σκληρή από την άλλη. Να αναφέρουμε την σφαγή του Δοξάτου, την σφαγή των Φιλίππων, τις εκτελέσεις στην Ελευθερούπολη ή τις χιλιάδες καβαλιωτών που πέθαναν από την πείνα; Φυσικά, οι σελίδες αυτές και οι ανεξίτηλες μνήμες που τις συνοδεύουν, δεν σφραγίστηκαν μόνο από τις σφαγές, την πείνα, τις κακουχίες και τα βασανιστήρια στην περίφημη Οχράνα στην συνοικία της Παναγίας, αλλά και από την βίαιη προσπάθεια εκβουλγαρισμού των κατοίκων. Κάτι που δεν συνέβη στην υπόλοιπη χώρα, πέραν του Στρυμόνα ποταμού, από τα ναζιστικά στρατεύματα της Γερμανίας και γι’  αυτό, πολλοί που δεν άντεχαν την βουλγαρική κατοχή, δραπέτευαν προς τα εκεί!!! Η γερμανοκρατούμενη Ελλάδα φάνταζε ως «παράδεισος» μπροστά στην βουλγαρική κόλαση που υπήρχε στην Καβάλα και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία.

     

    Άνθρωποι πέθαναν με βίαιο θάνατο, σπίτια κάηκαν, περιουσίες άλλαξαν χέρια, οικογένειες καταστράφηκαν και – να μην το παραλείψω – πολιτιστικοί θησαυροί εκλάπησαν. Πέρα από την κλοπή των θησαυρών των μοναστηριών της Εικοσιφίνισσας στο Παγγαίο και του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες, εκλάπησαν και αρχαιολογικοί θησαυροί από το χώρο των Φιλίππων….

     

    Προχθές όμως, στην Βουλή, κανείς από τους βουλευτές της Καβάλας (και της Δράμας)–  κύρια του ΣΥΡΙΖΑ-, δεν φρόντισε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι ο ανοιχτός λογαριασμός από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν αφορά μόνο την Γερμανία αλλά και την Βουλγαρία. Να το ξέχασαν ή δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης; Πως μπορείς όμως να μιλάς για ένα ζήτημα ηθικής, με σκοπιμότητες και μεροληψία; Το λιγότερο που μπορείς να πάθεις είναι να μην πείθεις!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 1

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.