Χρονόμετρο

  Όταν, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν!!!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το τραγούδι «Υδροχόος» είναι ξεχωριστό, γιατί συναντιόνται τρείς ξεχωριστές μορφές του ελληνικού τραγουδιού, ο Νίκος Παπαζόγλου στο τραγούδι, η Βάσω Αλαγιάννη στην μουσική και φυσικά ο μοναδικός και αξεπέραστος Μανώλης Ρασούλης στους στίχους, τον οποίον είχα την ευτυχία να γνωρίσω στο μπάρ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑ, όταν ερχόταν συχνά στην Καβάλα, τα τελευταία χρόνια της ζωή του.

   

  Βέβαια το τραγούδι «Υδροχόος», δεν είναι από αυτά, της τελευταίας εσοδείας, απεναντίας κυκλοφόρησε το 1984, αλλά είναι σαν να γράφτηκε σήμερα. Όταν κυκλοφόρησε και το τραγουδούσαμε μαζί με τα άλλα μεγάλα τραγούδια της εποχής από την συλλογή Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ, στα κουτούκια της Καβάλας, όπως ήταν ο Φίλιππος στα Ποταμούδια, ζούσαμε ακόμη στην σκιά του Ψυχρού πολέμου και εκείνη τη χρονιά ήταν η τελευταία πριν την άνοδο του Γκορμπατσόφ στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης που οδήγησε και στο τέλος της!!!

   

  Η ΕΣΣΔ μπορεί να πέρασε στην ιστορία και να ήρθε η Ρωσία στο προσκήνιο, αλλά όπως φαίνεται στην ουσία δεν έχουν αλλάξει πολλά, οπότε για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η ορθότητα της επιστημονικής ανάλυσης της ιστορίας από τον δικό μας ιστορικό Θουκυδίδη που από τότε στοίχειωνε τις νυχτερινές μας συζητήσεις. Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι εποχές μπορούν να αλλάζουν, αλλά όσο τα συμφέροντα παραμένουν ίδια τίποτα δεν αλλάζει. Γι’ αυτό ποτέ δεν θα μπορούσε η Σπάρτη των γαιοκτημόνων και των ειλώτων να γίνει Αθήνα, αλλά ούτε και η Αθήνα του ναυτικού και του εμπορίου να γίνει Σπάρτη. Έτσι είναι και στις ημέρες μας, είτε έχουμε να κάνουμε με ΕΣΣΔ, είτε με Ρωσία, είτε είναι στο τιμόνι της χώρας ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο τα συμφέροντα δεν αλλάζουν, οι πολιτικές παραμένουν ίδιες. Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι, μπορείτε να αντικαταστήσετε απλά τον Κομμουνισμό, με την Ορθοδοξία, αλλά ότι και να αλλάξετε η πολιτική του «πανσλαβισμού» θα εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο.

   

  Στο πλαίσιο αυτό και η περιοχή της Βαλκανικής, παραμένει σημείο σύγκρουσης των δύο πόλων και ειδικά τώρα που είναι και ο χώρος από τον οποίον θα περάσουν οι ενεργειακοί αγωγοί για την κάλυψη της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, θα δούμε πολλά. Οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είναι απλά η κορυφή στο «παγόβουνο» σε ένα παιχνίδι που ξεκίνησε τελευταία και θα κρατήσει για τουλάχιστον 50 χρόνια. Να είναι τυχαίο ότι στην χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ το θέμα που κυριάρχησε ήταν η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο… α και η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας»!!!

   

  Και το τραγούδι «Υδροχόος» με τους στίχους του έρχεται να μας θυμίζει την αιώνια αλήθεια, ότι «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, και μένα τα χεράκια της με λύνουν και με δένουν» και τα δεσμά αυτά έχουν και όνομα «μνημόνια»!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.