Χρονόμετρο

    Ο τάφος του Σουλεϊμάν και η γεωπολιτική

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στην αρχαιολογία, οι τάφοι είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, γιατί εκεί υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συμπυκνώνουν τη ζωή του νεκρού, οπότε είναι πιο εύκολο για τον ερευνητή να συλλέξει τις πληροφορίες που αναζητεί. Αυτό συμβαίνει γιατί σε πάρα πολλούς αρχαίους λαούς υπήρχε η συνήθεια μαζί με τον νεκρό να θάβονται και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπλα ή οτιδήποτε μπορούσε να του είναι χρήσιμο στην μετά θάνατο ζωή, ως εκ τούτου ένας ασύλητος τάφος είναι ένα πραγματικό λαχείο για τον αρχαιολόγο.

     

    Οι τάφοι, παραμένουν ισχυρά ντοκουμέντα και στο χώρο της πολιτικής, καθώς η παρουσία τους οριοθετεί σημεία επιρροής και όρια κατακτημένων περιοχών. Για παράδειγμα η ανεύρεση των οστών του βούλγαρου βασιλιά Σαμουήλ στο νησί του Αγίου Αχίλλειου στις Πρέσπες, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την σημερινή Βουλγαρία που έχει βλέψεις προσάρτησης των Σκοπίων, καθώς ως γνωστό αρνείται την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας με το επιχείρημα ότι όλοι αυτοί που το υποστηρίζουν είναι στην ουσία Βούλγαροι. Γι’ αυτό και η Βουλγαρία είναι ο καλύτερος και πιο πιστός μας σύμμαχος στο ζήτημα της ονομασίας.

     

    Ένα άλλο παράδειγμα της πολιτικής των τάφων και εν γένει των ταφικών μνημείων είναι και το γεγονός ότι η διατύπωση του νεοθωμανικού δόγματος πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου, συνέπεσε με τον εντοπισμό και την ανάδειξη διαφόρων οθωμανικών χώρων ταφής, είτε για στρατιωτικούς, είτε θρησκευτικούς ηγέτες που έδρασαν στην Βαλκανική, καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής κατοχής.

     

    Το σημαντικότερο γεγονός στην γεωστρατηγική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το άνοιγμα της Ε.Ε. προς την Τουρκία και η έναρξη εκ νέου του ενταξιακού διαλόγου, ως αντιστάθμισμα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο Προσφυγικό αλλά στην διελκυστίνδα που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Εντελώς τυχαία λοιπόν χθες, Τούρκοι και Αυστριακοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στην Ουγγαρία, τον χώρο στον οποίο ετάφη ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, όταν πέθανε στην διάρκεια της εκστρατείας του για την κατάκτηση της κεντρικής Ευρώπης.

     

    Η κίνηση αυτή, αν μη τι άλλο δηλώνει ότι περνάμε σε μια νέα ιστορική φάση, κατά την οποία αναζωπυρώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη της Ευρώπης, την Γερμανία και το δίπολο αυτό θα το βρούμε πολλές φορές μπροστά μας. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι το προσφυγικό ζήτημα και η κρίση στην Συρία είναι η ευκαιρία που περίμενε η Τουρκία για να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο και όπως φαίνεται τα πάει άριστα. Να θυμίσουμε μόνο ότι και εμείς της κάναμε ένα δώρο πρόσφατα, με την δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων.

     

    Αν λοιπόν αναζητάτε απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητα, τον ρόλο και την παρουσία στο παρόν, ταφικών μνημείων, πέρα από τις ιστορικές πηγές και τις πληροφορίες που παρέχει η αρχαιολογικά έρευνα, βάλτε στον προβληματισμό και την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση!!!

     

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.