Χρονόμετρο

    Γίγαντας με πήλινα πόδια ο δικός μας τουρισμός!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Από την δεκαετία του ’60 και μετά, δηλαδή για πάνω από 50 χρόνια, προσπαθούμε ως χώρα να γίνουμε ένας τουριστικός προορισμός. Ξεκινώντας αυτή η προσπάθεια στηρίχτηκε σε δημιουργία υποδομών, δρόμοι, καταλύματα (όπως τα ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ) και διαμόρφωση χώρων υποδοχής στους αρχαιολογικούς χώρους και στην τουριστική προβολή, η οποία είχε ως κύρια συστατικά της, την φυσική ομορφιά του ελληνικού τοπίου, την ελληνική παράδοση και ως κορωνίδα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι και τα στοιχεία που αποτυπώνονται στα έντυπα εκείνης της εποχής, σε αφίσες, καρτ ποστάλ και στις καταχωρήσεις στον διεθνή τύπο. Έτσι όπως ξεκινήσαμε, έτσι έχουμε φτάσει μέχρι και σήμερα. Αξίζει για παράδειγμα να σημειώσουμε για τον τομέα των υποδομών ό,τι οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων κατασκευάστηκαν επί χούντας και εγκαινιάστηκαν από τον τότε αντιπρόεδρος της στρατιωτικής κυβέρνησης Στυλιανό Παττακό!!! Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει πέσει ούτε άσφαλτος στους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων, ενώ άλλες υποδομές όπως το Ξενοδοχείο Ξενία στην Θάσο έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες!

     

    Τα τελευταία χρόνια και αφού συνήρθαν οι βόρειοι γείτονες μας από το σοκ των κομμουνιστικών δεσμών, άρχισαν να ταξιδεύουν και έτσι γνωρίσαμε και τον οδικό τουρισμό με πρωταγωνιστές τους Ρουμάνους και τους Βουλγάρους, ενώ και οι Τούρκοι άρχισαν να έρχονται ως τουρίστες εδώ και μια δεκαετία περίπου. Το μόνο που έγινε από την δική μας πλευρά για να δημιουργηθεί αυτό το ρεύμα, ήταν η κατασκευή της Εγνατίας Οδούς και των κάθετων αξόνων. Σε αυτό το έργο οφείλουμε το μεγάλο τουριστικό ρεύμα της τελευταίας δεκαετίας.

     

    Όπως έχω ξαναγράψει η τουριστική οικονομία, όταν δεν έχει γερά θεμέλια, όπως συμβαίνει με την δική μας περιοχή, είναι ευμετάβλητη, έτσι φέτος που η οικονομία της Τουρκίας πάει χάλια και η λίρα υποτιμάται συνεχώς, η αγορά της έγινε και πάλι δελεαστική για τους τουρίστες που μπροστά στις μεγάλες προσφορές που δίνονται, ξέχασαν τους φόβους και τις αναστολές τους.

     

    Ακόμη η κάμψη του τουρισμού στην περιοχή μας, δεν έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, αλλά αν δεν γίνει κάτι για να το προλάβουμε αυτό θα συμβεί. Θα φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε να γίνει κάτι άσχημο στην Τουρκία για να γυρίσουν και πάλι οι τουρίστες στα δικά μας μέρη! Οι σωστές δουλειές όμως δεν γίνονται έτσι, χρειάζεται μακροχρόνια πολιτική και προς τα έξω, αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, έργα που θα διευκολύνουν τον τουρισμό και κινήσεις που θα εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του. Όποιος είχε την εντύπωση ότι με μια ομπρέλα και μια ξαπλώστρα θα τα κονομήσει, τώρα θα καταλάβει ότι αυτά είναι για αρπαχτές που κρατάνε λίγο. Αν θέλουμε λοιπόν να γίνουμε ένα υπολογίσιμος τουριστικός προορισμός και έχουμε μεγάλες δυνατότητες, θα πρέπει να πήλινα πόδια να γίνουν ατσάλινα και σταθερά!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.