Χρονόμετρο

  Η θέα προς την πόλη… και ο «λεκές»!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στην Καβάλα, αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη δεν είναι μόνο η θέα από τον Άγιο Σίλα προς την πόλη και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αλλά και αντίστροφα… Η είσοδος της πόλη από την πύλη της θάλασσας, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τον επιβάτη του πλοίου, ακόμη και αν αυτός κάνει καθημερινά το δρομολόγιο Καβάλα – Θάσος, πολύ περισσότερο δε τον επιβάτη ενός πλοίου, για παράδειγμα όπως το χθεσινό κρουαζιερόπλοιο που κατέπλευσε στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος».

  Τι βλέπει αυτός ο επισκέπτης που, κατά το πλείστον, φτάνει πρώτη φορά, στα νερά μας; Σίγουρα τραβάει την προσοχή του το όρος Σύμβολο και πως αυτό βυθίζεται σχετικά απότομα στα νερά της θάλασσας, η πόλη που έχει αναρριχηθεί στις πλαγιές του όρους, το περιαστικό δάσος που ντύνει με το πράσινο του πεύκου την πόλη, και όσο αρχίσει να εστιάζει, αρχίζει να διακρίνει τους όγκους του τσιμέντου από τις χιλιάδες κακόγουστες στην συντριπτική του πλειοψηφία οικοδομές και να αγριεύει το μάτι του, μέχρι να φτάνει στο φρούριο, στην χερσόνησο της Παναγίας, στο παράλιο τείχος, οπότε αρχίζει να αγαλλιάζει λίγο η ψυχή του…

  Εκεί είναι που δέχεται και το μεγάλο σοκ, ο «μεγάλος λεκές», το κτήριο του τελωνείου με τις αποθήκες του έρχεται με την παρουσία του να σπάσει τα νεύρα του όχι μόνο των κατοίκων που καθημερινά υποφέρουν να το βλέπουν αλλά και του επισκέπτη που ψάχνει να βρει ωραίες γωνίες να αναπαύσει το βλέμμα του.

  Χωρίς καμία δικαιολογία  το τελωνείο παραμένει στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», ενώ η εμπορευματική κίνηση έχει μεταφερθεί στο λιμάνι «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β» και όχι μόνο αυτό, αντί να γίνει μια αισθητική παρέμβαση, όπως έχει συμβεί αλλού, με αυτά τα κτήρια, έχει αφεθεί να ρημάζει και να ασχημαίνει την πόλη και το λιμάνι. Δεν ξέρω αν η καλύτερη λύση είναι η κατεδάφιση ή να γίνει μια επέμβαση αλλαγής, όπως για παράδειγμα να φύγει η στέγη με τα ελενίτ και να βαφτεί σε χρώματα, πιο φιλικά στο μάτι. Σε κάθε περίπτωση κάποιος πρέπει να ασχοληθεί!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.