Χρονόμετρο
header banner

  Φίλιπποι, ένα στοίχημα που χάνουμε μέρα με τη μέρα…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στη σκιά αυτής της σχεδόν καθημερινής διαμάχης συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης για τον τουρισμό (η οποία μεταξύ μας, έχει καταντήσει κάπου και κουραστική), υπάρχει κάτι που περνάει στα ψιλά αν και κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.

   

  Ήδη από το τέλος του καλοκαιριού μπήκαμε στο δεύτερο χρόνο από τότε που η αυτονόητη αξία των Φιλίππων αναγνωρίστηκε διεθνώς μέσα από την είσοδο αυτού του, ας μας επιτραπεί η έκφραση, μνημειακού πάρκου στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

   

  Σαν χθες θυμόμαστε την – ειλικρινή πιστεύουμε – χαρά όλων για τη μεγάλη διάκριση, όταν ακούγαμε με περίσσιο ενδιαφέρον τις επισημάνσεις πως αυτή τη φορά η ευκαιρία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και πως οι Φίλιπποι θα πρέπει να αποτελέσουν ακόμα και την ατμομηχανή στην πολιτιστική – τουριστική αμαξοστοιχία αυτού του τόπου. Αυτά πέρυσι το καλοκαίρι…

   

  Φέτος, βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Φθινοπώρου (ίσως να μην γίνεται αντιληπτό επειδή, ειδικά στη διάρκεια της ημέρας ο καιρός είναι σχεδόν καλοκαιρινός, αλλά έτσι είναι) και στην αντίληψη μας δεν έχουν πέσει όλα εκείνα που θα έπρεπε να πέσουν για να πειστούμε πως εδώ όντως έχουμε αρπάξει την ευκαιρία που μας έδωσε η UNESCO από τα μαλλιά και βάλαμε τους Φιλίππους στο επίκεντρο των φιλόδοξων σχεδίων μας.

   

  Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτή είναι μια χώρα σε κρίση και πως οι πολιτικοί της άρχοντες, υπό συνθήκες κρίσης προσπαθούν να κυβερνήσουν. Και ναι, δεν είναι εύκολο. Δεχόμαστε επίσης πως ο τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και στην Καβάλα ειδικότερα. Το γεγονός πως συμβαίνει οι ανταγωνιστές μας να βρίσκονται σε «κακό φεγγάρι», δεν είναι δικό μας θέμα, είναι δικό τους. Δικό μας θα ήταν αν δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή για εμάς συγκυρία την οποία όντως μέχρι στιγμής δεν αφήνουμε να πάει χαμένη.

   

  Αυτά όμως δεν αναιρούν το ατόπημα μας σε σχέση με τους Φιλίππους. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε άλλο πέρα από μελέτες και με χαρά θα δεχόμασταν κάθε βάσιμη διάψευση πάνω σε αυτό.

   

  Διάφορα πράγματα που γίνονται στην Καβάλα στο όνομα της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, κάποιος τουρίστας μπορεί να τα δει και αλλού, συναυλίες, φολκλόρ δρώμενα ή αεροσκάφη να πετούν! Οι Φίλιπποι όμως είναι αυτό που λέμε «συγκριτικό πλεονέκτημα» και πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα θα πρέπει πρωτίστως να βασιστούμε.

   

  Αν μη τι άλλο, δεν είναι αργά, ωστόσο είναι λιγάκι αργά για να νομίζουμε και να λέμε πως είναι νωρίς…

   

   

  Υ.Γ.: Από τότε που έλειψαν οι «φωτοβολίδες» Φίλη (λείπεις Νίκο, λείπεις), που ήταν πολύ χρήσιμες στην κυβέρνηση σε επίπεδο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, άρχισε η ρίψη άλλου είδους «φωτοβολίδων», με παρόμοια αποτελέσματα. Τελευταία ρίψη (επιτυχής και πάλι), η γνωστή, ιδιαιτέρως θορυβώδης ιστορία με την “αλλαγή φύλου”..!

   

   

   

  Άγγελος Η. Καλόγρηας (angelos.kalogrias@gmail.com)  

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.