Χρονόμετρο

    Γιατί πνιγόμαστε ή καιγόμαστε σαν τα ποντίκια;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τραγικός ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή και βλέποντας τον αριθμό των θυμάτων, το μυαλό τρέχει σε ισοδύναμες καταστάσεις πολεμικής σύγκρουσης. Είναι μια εικόνα που για ακόμη μια φορά έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα. Αν δεν σας αρκεί αυτό γυρίστε λίγο το χρόνο πίσω, στις πλημμύρες της Μάνδρας.

     

    Βλέποντας κανείς το πώς χτίζουμε, το πώς καταπατάμε τον δημόσιο χώρο, το πώς αμελούμε την καθαριότητα, χόρτα και σκουπίδια και τέλος το τι συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων διαθέτουμε, είναι αρκετά για να μας κατατάξουμε επάξια τον κατάλογο των χωρών της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής.

     

    Είναι εύκολο να ρίχνουμε ευθύνες στους άλλους, το απρόσωπο κράτος, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν γένει στην εκάστοτε κυβέρνηση και όταν πηγαίνουμε να ψηφίσουμε μια φορά στα τέσσερα χρόνια, να ψηφίζουμε το «καλό παιδί»!!! Τα «καλά παιδιά» μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Φτάνει πια. Έχουμε ανάγκη από «κακά παιδιά» που, θα είναι ικανά να νομοθετούν με βάση το γενικότερο συμφέρον, θα εφαρμόζουν τους νόμους χωρίς παρεκκλίσεις, θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο!!!

     

    Τα γεγονός ότι αυτές οι δραματικές σκηνές έλαβαν χώρα στην Ανατολική Αττική είναι απλά είναι θέμα τύχης, γνωρίζω μερικές δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα, ορισμένες εξ αυτών πολύ κοντά μας, όπου αν συμβεί κάτι ανάλογο θα θρηνήσουμε εξ ίσου μεγάλο αριθμό θυμάτων. Πολύ μυαλό θέλει για να καταλάβεις ότι όταν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες πολεοδομίας, έρχεται η ώρα που θα πνιγούμε ή θα καούμε σαν τα ποντίκια.

     

    Ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, θα μπορούσε να είναι το τελευταίο ανέκδοτο. Από την απερισκεψία και την απρονοησία που μας διακρίνει έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν θύματα και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον. Αν δεν αλλάζουμε δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Στα χέρια μας κρατάμε το απολογισμό της επόμενης καταστροφής, όταν πάμε και ψηφίζουμε τα «καλά παιδιά»!!!

     

    Όπως φαίνεται ακόμη και τα 8 δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν ήταν αρκετά για να βάλουμε μυαλό. Και αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να γίνει για να πετάξουμε οριστικά στα σκουπίδια τον κακό μας εαυτό;

     

    Διαβάζω το μήνυμα της δημάρχου Καβάλας που γράφει: ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ. ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ.

    Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι ένα ευχολόγιο, το οποίο είναι λογικό να το εύχεται κάθε λογικός άνθρωπος, το ζήτημα όμως είναι το τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας αρχόντων και αρχομένων για να μην ξανασυμβεί; Η ουσία είναι ότι χτίζουμε ανήθικα, δεν αφήνουμε χώρο ελεύθερο για να αναπνέουμε και φράζουμε τις παραλίες… λογικό δεν είναι κάποια στιγμή να έρθει και ο λογαριασμός;

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.