Χρονόμετρο

    Το Χάος άρπαξε την Περσεφόνη!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ο Ρωμαίος ιστορικός Αππιανός, – αυτός που με κάθε λεπτομέρεια διέσωσε στα κείμενα του, τα γεγονότα της ιστορικής μάχης των Φιλίππων, αυτήν την αντιπαράθεση που αποτέλεσε την ιδρυτική πράξη της αυτοκρατορικής Ρώμης και στην συνέχεια καθόρισε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας- , υποστηρίζει στο έργο του ότι δίπλα στην ακρόπολη των Φιλίππων υπήρχε ένα τόπος λατρείας του θεού Διονύσου και για να καταδείξει την αξία του χώρου, αναφέρει ότι μυθολογείται ότι εκεί βρισκόταν ο τάφος του.

    Είναι γνωστό και από τα ιστορικά στοιχεία που διέσωσαν και άλλα πρόσωπα ανά του αιώνες, ότι η περιοχή που περικλείει τα Τενάγη των Φιλίππων, δηλαδή το Παγγαίο όρος και η θρακική ενδοχώρα ήταν η μήτρα που διαμόρφωσε την έννοια της θρησκείας και εξέλιξε τον αρχέγονο βλαστικό θεό, Διόνυσο – Σαβάζιο, σε ένα διονυσιακό – ορφικό σύστημα λατρείας που έδωσε την πρώτη απάντηση στον άνθρωπο,  για το προαιώνιο ερώτημα της μετά θάνατο ζωής και την αθανασία της ψυχής.

     

    Επίσης ο Αππιανός είναι αυτός που διασώζει και τον μύθο, σύμφωνα με τον οποίο πλησίον του ποταμού Ζυγάκτη πέτυχε ο Πλούτωνας την αρπαγή της Περσεφόνης και έγινε πράξη το πέρασμα της στον κάτω κόσμο, αλλά και η επαναφορά της στον πάνω κόσμο μετά την απαίτηση της μητέρας της Δήμητρας. Γνωρίζουμε σήμερα ότι πίσω από αυτούς τους όμορφους μύθους οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν να διδάξουν την αναγεννητική δύναμη της γης και το πέρασμα των εποχών που καθόριζε την σπορά, την ανθοφορία, την συγκομιδή και την κατανάλωση της τροφής που δίνει στην άνθρωπο την πρωτογενή ενέργεια για να ζει. Αυτά τα χώματα που είναι τόσο πλούσια σε νερά και γόνιμα, επέλεξαν για να χωροθετήσουν αυτό το επαναλαμβανόμενο ταξίδι της Περσεφόνης και κατ’ επέκταση και κατ’ ουσίαν την πορεία στο χρόνο της γόνιμης και παραγωγικής γης.

     

    Κομμάτι αυτής της γης διεκδικεί η κοινοπραξία του ΤΑΡ, για να περάσει τον αγωγό φυσικού αερίου, ένα αγαθό αξίας από την μακρινή γης της Ασίας που το έχουν ανάγκη στην Ευρώπη, θα μαγειρέψουν, θα ζεσταθούν και θα μπορέσουν να ζήσουν! Όπως καταλαβαίνω, παρακολουθώντας χρόνια την διένεξη που έχει ανοίξει η Κοινοπραξία με την τοπική κοινωνία, υπάρχει μια κεφαλαιώδης διαφορά μεταξύ τους και γι’ αυτό η υπόθεση έχει τελματώσει. Η πλευρά των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής βλέπει μια γη, ιερή που έδωσε και δίνει υλικούς και σημαντικούς πνευματικούς καρπούς – μην ξεχνάμε το πέρασμα του πολιούχου των αρχαίων Φιλίππων Απόστολο Παύλο και τους ισχυρούς δεσμούς που είχε με την πόλη και την πνευματική παρακαταθήκη που άφησε –και αποτελεί πηγή ζωή, ενώ η πλευρά της Κοινοπραξία βλέπει χωράφια με καλαμπόκια και τίποτα άλλο, για τα οποία αν καταβάλει το χρηματικό τίμημα θα περάσει.

     

    Είναι περισσότερο από σαφές, ότι εδώ συγκρούονται δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις γι’ αυτό και η μια πλευρά δεν μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της άλλης, έτσι ώστε να υπάρξει η σύγκλιση! Η απουσία δε και ενός παράγοντας που θα λειτουργούσε καταλυτικά και θα διευκόλυνε την εξεύρεση λύσης, έφτασε τα πράγματα στο σημείο που είναι σήμερα. Έχει κατασκευαστεί ένα έργο δισεκατομμυρίων και απομένουν τα 11 χιλιόμετρα των Φιλίππων για να ολοκληρωθεί. Είναι σαφές ότι την Περσεφόνη αυτή την φορά δεν την άρπαξε ο Πλούτωνας, αλλά το Χάος και δύσκολα θα ξεμπερδέψει αυτό το κουβάρι.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.