Χρονόμετρο

    ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ: Γιατί είναι τόσο σημαντικό μνημείο;

    Δημοσιεύτηκε στις

     

     

    Το 2014 το πανελλήνιο αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, έστρεψε το βλέμμα του σε ένα άσημο – μέχρι τότε – ελληνικό χωριό της Μακεδονίας, για το οποίο δεν είχε ακούσει το παραμικρό. Την ΜΕΣΟΛΑΚΚΙΑ, αυτό είναι το χωριό, η πλατεία του οποίου για τρείς μήνες περίπου βρέθηκε στις πρώτες ειδήσεις παγκοσμίως, ο λόγος; Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από κέντρο του χωριού.

     

    Δεν ήταν η πρώτη ανασκαφή που γινόταν στην περιοχή, είχαν προηγηθεί δεκάδες άλλες, ήταν όμως η πρώτη που συνδέονταν με τον μεγάλο Μακεδόνα Βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο και την οικογένεια του, τη Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο τον Δ’.

     

    Το μνημείο που αποκαλύφθηκε, ο περίβολος και η σύνδεση του Λέοντα της Αμφίπολης με το σήμα στην κορυφή του Τύμβου Καστά, ήρθε να αναδείξει την μοναδική αξία και τον πλούτο που έκρυβε μέσα στα χώματά του.

     

    Ο Τύμβος Καστά είναι ο μεγαλύτερος τύμβος στον κόσμο, με έκταση ίση με 22 στρέμματα δηλαδή όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και η περίμετρος του μαρμάρινου περιβόλου είναι 497 μέτρων. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος ταφικό μνημείο στον κόσμο, με την πρώτη θέση να κατέχουν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Και όχι μόνο αυτά.

     

    Είναι ένα μνημείο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέεται με τον πρώτο και μοναδικό Έλληνα βασιλιά που κατέκτησε την Ασία και βασίλεψε στην πρώτη ελληνική αυτοκρατορία που δημιούργησε το μακεδονικό βασίλειο. Τον Αλέξανδρο που φέρει και τον τίτλο του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου.

     

    Επίσης είναι ένα μνημείο πλούσιο, πρώτα απ’ όλα για τους χιλιάδες τόνους λευκού μάρμαρου της Θάσου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του, υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 κυβικά μέτρα μαρμάρου χρειάστηκαν για τον περίβολο, το μνημείο και τον Λέοντα με το βάθρο του. Ακόμη και σήμερα προκαλεί εντύπωση η άρτια κατασκευή, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος του περιβόλου παραμένει αναλλοίωτη, προκαλώντας την έκπληξη και των σημερινών μαστόρων.

    Ο πλούσιος διάκοσμος στο εσωτερικό του μνημείου είναι σπάνιος και απαράμιλλης ομορφιάς με συνέπεια να το ανεβάζει πολύ ψηλά στην κατάταξη των μνημείων της αρχαιότητας.

     

    Για να μην μακρηγορώ θα παραθέσω ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, το γεγονός ότι είναι ένας χώρος λατρείας που βρέθηκε σχεδόν άθικτος και ανάγεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική εποχή, για την παγκόσμια ιστορία, την μετάβαση από το μακεδονικό βασίλειο στον πρώτη ελληνική αυτοκρατορία. Δεν υπάρχει δεύτερο σε αυτή την κατηγορία.

     

    Ο Τύμβος Καστά έχει ακόμη πολλά μυστικά τα οποία θα μας αποκαλύψει στο μέλλον, αλλά και το ίδιο το ταφικό μνημείο είναι φορέας μιας άρρητης γνώσης και θεολογίας που θα απασχολεί η κατανόηση της τους επιστήμονες, για τους επόμενους αιώνες!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.