Χρονόμετρο

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ: Μπορούσαν να πληρωθούν οι καθηγητές αλλά δεν το ήθελε η κ. Τσανάκα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τι απαντάει η διοίκηση του ΔΩΚ

   

  Σχετικά με το θέμα που δημοσιεύουμε στην σελίδα 2, του «Χ», για τους απλήρωτους καθηγητές του ΔΩΚ, λάβαμε την παρακάτω επιστολή.

  Να θυμίσουμε ότι η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ, απάντησε στις διαμαρτυρίες λέγοντας ότι η μισθοδοσία των καθηγητών είναι ανταποδοτική και δεν μπορούσε να κάνει ε’ αυτού, αφού οι γονείς δεν πληρώνουν τα δίδακτρα. Παραθέτουμε τον σχολιασμό του θέματος από τον Νίκο Καραγιαννακίδη.

   

  Ιδού η αλήθεια:

  Σύμφωνα με την κ. Τσανάκα, η μισθοδοσία των καθηγητών του ΔΩΚ είναι 39.000 ευρώ τον μήνα. Είπε επίσης ότι έχουν πληρωθεί οι μισθοδοσίες του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, συμπληρώνοντας ότι για τον Δεκέμβρη δεν υπήρχαν τα χρήματα. «Θα μαζέψουν τον Γενάρη χρήματα και θα τους πληρώσουν, αλλά ο Δήμος δεν μπορούσε να συνδράμει για να κλείσει αυτή την τρύπα.» Ας δούμε αν λέει αλήθεια.

   

  Ψάξαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε ότι η μισθοδοσία όλων των καθηγητών του ΔΩΚ για τον Δεκέμβριο του 2018 θα κυμανθεί μεταξύ 30.000 και 32.000 ευρώ. Περίπου 2,5 φορές η αμοιβή του Πέτρου Ιακωβίδη για τη συναυλία που έδωσε μέσα στις γιορτές, και για την οποία συνέδραμε ευχαρίστως και…με υπερηφάνεια ο Δήμος Καβάλας.

   

  Το ποσό των 39.000 ευρώ που ανέφερε η Δήμαρχος προφανώς αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, ενός μήνα που ήταν πλήρης. Ο Οκτώβριος, μάλιστα, κόστισε λιγότερο ακόμη και από τον Δεκέμβριο. Κι αυτό επειδή ήταν… μισός, διότι η Διοίκηση του ΔΩΚ καθυστέρησε να δημοσιεύσει την προκήρυξη των θέσεων διδακτικού προσωπικού (ενώ μπορούσε να το πράξει  3 εβδομάδες νωρίτερα!). Έτσι, το διδακτικό έτος στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας ξεκίνησε με καθυστέρηση 2 εβδομάδων, στα μέσα Οκτωβρίου.

   

  Με ελάχιστους υπολογισμούς πάνω σε αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές – και αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία – ότι το κόστος του KavalaAirSea Show των 2 ημερών είναι ανάλογο του κόστους μισθοδοσίας των 40 περίπου καθηγητών του ΔΩΚ για το μισό σχολικό έτος (ήτοι περίπου 4,5 μήνες)!

   

  Να το δούμε κι αλλιώς; Το κόστος του Cosmopolis μαζί με το AirSeaShow (διάρκειας μίας εβδομάδας συνολικά για τα δύο), αρκεί για να υπερκαλύψει την υφιστάμενη επιχορήγηση του Δήμου (300.000 ανέφερε η κ. Τσανάκα) προς το Δημοτικό Ωδείο για όλο το διδακτικό έτος!

   

  Στα δύο «φεστιβάλ» δεν έχει πρόβλημα να συνδράμει πρόθυμα ο Δήμος Καβάλας. Στο ΔΩΚ και τους καθηγητές του, που όπως αποδεικνύεται είναι λιγότερο σημαντικοί, δεν έπραξε το αυτονόητο η Δημοτική Αρχή. Είπε πως δεν μπορούσε, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αλήθεια.

   

  Υπάρχουν πολλές (εσκεμμένες;) ασάφειες στην απάντηση της Δημάρχου. Πρώτα απ’ όλα, είναι λανθασμένος ο όρος «ανταποδοτικότητα». Αυτή υφίσταται μέσω των τελών καθαριότητας ή φωτισμού στους Δήμους. Δεν υφίσταται ανταποδοτικότητα σε κανένα Δημοτικό Ωδείο – κι αυτό έπρεπε να το γνωρίζει η Δήμαρχος και οι συνεργάτες της.

   

  Πάλι το ψάξαμε και τι βρήκαμε; Το ορθό είναι ότι από το 2012 το διδακτικό προσωπικό κάθε δημοτικού ωδείου λειτουργεί επ’ αντιτίμω — πρόκειται δηλαδή για εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβασιούχους μίσθωσης έργου που αμείβονται αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμο που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ωφελουμένους. Επομένως, τα δίδακτρα που εισπράττει το ωδείο από τους μαθητές του αποτελούν το αντίτιμο για το μάθημα που παραδίδουν οι καθηγητές τους.

   

  Αυτό ίσχυε έως το 2017, οπότε τα δημοτικά ωδεία έπρεπε να καλύπτουν σε ποσοστό 100% τη μισθοδοσία των συμβασιούχων καθηγητών τους από το αντίτιμο των ωφελουμένων (δηλαδή από τα δίδακτρα). Αν και το όριζε ο νόμος, πρακτικά οι φορείς δεν μπορούσαν να επιτύχουν έναν ανέφικτο στόχο και οι καθηγητές κατέληγαν να μένουν απλήρωτοι αρκετούς μήνες, ώσπου να μαζευτούν τα χρήματα των επόμενων μηνών για να πληρωθούν οι προηγούμενοι (πρακτική που εφαρμόζεται στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας εις βάρος των καθηγητών, όπως μάθαμε). Φαύλος κύκλος!

   

  Τελικώς το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε το αρχικό του σφάλμα, καθώς τα δίδακτρα ενός μαθητή είναι αδύνατο να καλύψουν το κόστος του ατομικού μαθήματος και όλων των υπόλοιπων ομαδικών μαθημάτων που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Πολιτισμού. Πλέον με τον Νόμο 4483/2017 άρθρο 107 («Προσωπικό αμειβόμενο με την καταβολή αντιτίμου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες»), κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να επιχορηγήσει τη μισθοδοσία των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου έως 30% για να καλύψει το έλλειμμα!

   

  Προς ενημέρωση της Δημάρχου, παραθέτουμε το ακόλουθο απόσπασμα από τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που βρήκαμε στην Διαύγεια με ΑΔΑ 72ΒΣ465ΧΘ7-ΔΨΠ (https://diavgeia.gov.gr/doc/72%CE%92%CE%A3465%CE%A7%CE%987-%CE%94%CE%A8%CE%A0?inline=true):

  «Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 107 του ν. 4483/2017, προβλέφθηκε ότι το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού δεν απαιτείται να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το καταβαλλόμενο από τους πολίτες αντίτιμο, αλλά αρκεί να καλύπτεται σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την καταβολή διδάκτρων στις πολιτιστικές και αθλητικές δομές τους (δημοτικά ωδεία, εικαστικά εργαστήρια,δημοτικά γυμναστήρια κ.λ.), ενώ το λοιπό ποσό θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του φορέα.» Αυτό ισχύει από τον Αύγουστο του 2017.

   

  Αν δεν ήθελαν να αυξήσουν τα δίδακτρα – κάτι που ακούγεται εύλογο, ιδίως σε προεκλογική περίοδο – τότε ας είχαν αυξήσει εγκαίρως την επιχορήγηση μισθοδοσίας των καθηγητών του ΔΩΚ. Ας μην επιρρίπτει και πάλι το φταίξιμο στους γονείς, η κ. Τσανάκα. Δεν φταίνε οι γονείς που τάχα δεν πληρώνουν εγκαίρως, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν σίγουρα καθυστερήσεις. Ας μας πουν, άλλωστε, πού δεν συμβαίνει αυτό. Μπορεί όμως ο Πρόεδρος του ΔΩΚ να δηλώσει επισήμως ότι αν όλοι οι γονείς πλήρωναν στην ώρα τους τα δίδακτρα κάθε έτους, οι καθηγητές θα είχαν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους; Δεν θα το κάνει, διότι γνωρίζει ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα υπήρχε έλλειμμα στη μισθοδοσία.

   

  Για να πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους: δεν είναι ότι «ο Δήμος δεν μπορούσε να συνδράμει για να κλείσει αυτή την τρύπα», όπως ισχυρίζεται η Δήμαρχος. Αντιθέτως, μπορούσε αλλά απλώς δεν ήθελε να συνδράμει. Και επειδή δεν μπορεί – και δεν δικαιούται – η Δήμαρχος και η Διοίκηση ενός τόσο παλαιού και κραταιού Ν.Π.Δ.Δ. να μην γνωρίζουν μία τόσο σημαντική παράγραφο ενός νόμου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να το έπραξαν και επίτηδες. Ας μη ρίχνουν το φταίξιμο στους γονείς, ιδίως στην εποχή που ζούμε, γιατί ούτε αυτοί φταίνε. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!

   

  Άρα ο Δήμος και οι διοικούντες το ΔΩΚ γνώριζαν και εσκεμμένα δεν έπραξαν τίποτε, ταλαιπωρώντας αδίκως 40 οικογένειες καθηγητών που δίνουν την ψυχή τους για να παραμένει αυτό το μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ένα κόσμημα για την πόλη. Ας δούμε τι θα πράξουν όταν αποστείλουν το αίτημα για τις θέσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς. Μήπως κι εκεί θα επιλέξουν πεισματικά να διαιωνίσουν τον φαύλο κύκλο της «ανταποδοτικότητας» του 100%, συντηρώντας έναν μύθο;

  Και κάτι τελευταίο που βρήκαμε τυχαία σερφάροντας στο Διαδίκτυο: «η μη καταβολή μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους συνιστά ποινικό αδίκημα». Με μια απλή καταγγελία μπορεί να επέμβει ο εισαγγελέας, και η αστυνομία να τρέχει τον Πρόεδρο στο αυτόφωρο. Αυτό το γνωρίζει η Διοίκηση του ΔΩΚ και του Δήμου;

   

  Τι απαντάει η διοίκηση του ΔΩΚ

   

  Αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του φορέα το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, ανακοινώνει:

  Η διαμόρφωση της αύξησης του κόστους μισθοδοσίας, έχει να κάνει

  -με την αύξηση των μαθητών

  -με την αλλαγή των συμβάσεων των καθηγητών οι οποίες μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ήταν συμβάσεις έργου και από τον Οκτώβριο 2016 Συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

  -με τις εισπράξεις από δίδακτρα τα οποία ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο για όλα τα χρόνια, από 240.000 έως 260.000 ευρώ.

  -με την επιχορήγηση του Δήμου Καβάλας προς το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, που ήταν:

  Το 2016 200.00 ευρώ

  Το 2017 200.000 + 37.000 ευρώ, για το «Μουσικό Καλοκαίρι».

  Το 2018 200.000+ 100.000 ευρώ, για τηνπληρωμή Προμηθευτών Προηγούμενης Χρήσης + 10.000 ευρώγια την κάλυψη Ήχου και Φωτισμού Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και των Φιλαρμονικών.

   

  • Από το 2015 μέχρι σήμερα η συμβολή του Δήμου Καβάλας, για την κοινωνική πολιτική του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας ανέρχεται στο ποσό των 60.000 έως 70.000 ευρώ και αφορά τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες, και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμΕΑ, και οι μαθητές του Ωδείου που ανήκουν καιστην Φιλαρμονική του Δήμου.
  • Από τον Οκτώβριο του 2016, με την αλλαγή των συμβάσεων των καθηγητών, από έργου σε ΙΔΟΧ υπήρξε μεγάλη αύξηση στο κόστος των καθηγητών.
  • Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής το κόστος των καθηγητών από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου του 2017, ανήλθε η δαπάνη στο ποσό των 406.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πληρωμή των προμηθευτών.
  • Επισημαίνεται, ότι ο τρόπος υπολογισμού των ωρών και γενικά ο τρόπος λειτουργίας του Ωδείου και όσον αφορά την αμοιβή των καθηγητών χρησιμοποιούνται όλα τα επιτασσόμενα από τον σχετικό νόμο, και ημέθοδος αυτή προκρίθηκε και χρησιμοποιείται και από άλλα ωδεία, αφού πρώτα ελέγχονταν από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Όντως, ο Ν.4483/2017 στο άρθρο 107 αναφέρει ότι τοπροσωπικό αμείβεται με την καταβολή αντιτίμου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δηλαδή με το καταβαλλόμενο από τους πολίτες αντίτιμο, τουλάχιστον σε ποσοστό 70%. Ήδη ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας έχουν προχωρήσει για λόγους κοινωνικής πολιτικής στην κάλυψη του ποσού στο 30-35% της ετήσιας επιχορήγησης.
  • Δεν επιρρίπτει, κανείς, ευθύνες στους γονείς. Απλώς επισημαίνεται ένα αντικειμενικό γεγονός. Δυστυχώς, η παρατεταμένη οικονομική κρίση δημιούργησε οικονομική ασφυξία σε πολλούς και προφανώς για το λόγο αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των διδάκτρων. Καθίσταται όμως προφανές, πως σε περίπτωση έγκαιρης καταβολής, δεν θα υπήρχε αυτή η πρόσκαιρη και προσωρινή δυσλειτουργία.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.