Χρονόμετρο

  ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ – Ενεργειακές εξελίξεις μέσα στο Καλοκαίρι

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού αποτελεί μια κολοσσιαία πηγή ανάπτυξης για τον Δήμο Νέστου και όπως ανέφερε στο «Χ» ο δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, η πορεία των έργων προχωράει εξαιρετικά και με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, από αυτούς που αρχικά είχαν υπολογιστεί και ανακοινωθεί σε μια πανηγυρική συνέντευξη Τύπου στις 22 Ιουλίου 2013.

  Η πρώτη γεώτρηση στο Ερατεινό πρόκειται να ξεκινήσει εντός του προσεχούς τριμήνου, διάστημα κατά πολύ λιγότερο του ενός χρόνου από τις αρχικές ανακοινώσεις και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τους αρχικούς υπολογισμούς, που την οριοθετούσαν το φθινόπωρο του 2014.

  «Με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, τα έργα για το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού θα ενταθούν. Ήδη, είμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο, πολύ καλύτερα από τα όρια που δίνει η νομοθεσία και φτάνουν τον ενάμιση χρόνο, τον οποίο δε θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε. Αντιθέτως, θα τελειώσουμε πολύ νωρίτερα. Έχουν ήδη τοποθετηθεί τα πάνελ και καλώς προχωράει η ολοκλήρωση των αντλιοστασίων και σήμερα βρισκόμαστε στην κατασκευή των δικτύων. Για την ολοκλήρωση του έργου συνολικά, πρέπει να περιμένουμε την πορεία και των τριών γεωτρήσεων. Ωστόσο, με βάση όλα αυτά, υπολογίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε να πραγματοποιείται η πρώτη γεώτρηση στο Ερατεινό. Αυτή τη στιγμή πιο μεγάλο πρόβλημα είναι να βρεθεί ένα μεγάλο γεωτρύπανο, τεχνολογία που δεν υπάρχει στη χώρα μας και έρχεται από το εξωτερικό. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Kavala Oil στον δικό της προγραμματισμό, αφού τα γεωτρύπανα είναι εισαγόμενα και κοστίζουν πολύ ακριβά κάθε μέρα που παραμένουν σε κάποιο μέρος. Γεγονός είναι ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των τριών γεωτρήσεων, το οποίο υπολογίζουμε στους 6-8 μήνες», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

  Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο -πιλοτικό-, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο της γεωθερμίας ο δήμος Νέστου αναμένεται να «βγάλει» από τα ταμεία του μόλις ένα ποσό της τάξης των 243.000€ περίπου, ήτοι το 2,82% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, αφού τα υπόλοιπα κονδύλια θα προέλθουν από κοινοτικά προγράμματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Δημήτρης Μπουντάς

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.