Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στον αγροτικό τομέα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Εκδήλωση με μνήμες στη Χρυσούπολη, καθώς θ’ αποδοθούν τιμές στον ευπατρίδη Τσαρλς Βαν ντερ Πλας παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα  

  Ο Δήμος Νέστου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διοργανώνει σήμερα το πρωί του Σαββάτου με θέμα: «Αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στον αγροτικό τομέα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί  στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Χρυσούπολη (Ελευθερίου Βενιζέλου 1), με αφορμή την έναρξη κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Δήμου Νέστου.

  Την ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Ολλανδό πρέσβη στην Ελλάδα, Γιαν Βέρστεεγκ.

   

  Η παρουσία του Ολλανδού πρέσβη έχει σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς πριν την έναρξη της ημερίδας θα γίνει η τελετή μετονομασίας του κτηρίου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο θα φέρει το όνομα του Ολλανδού ευπατρίδη, Τσαρλς Όλκε Βαν ντερ Πλας.

  Ο Βαν ντερ Πλας, που χρημάτισε κυβερνήτης των Ανατολικών Ινδιών (Ιάβα) από το 1936 έως το 1942 και την κατάληψή τους από τους Ιάπωνες, μεταξύ 1956 και 1960 ασχολήθηκε στην Ελλάδα με το πρόγραμμα κοινοτικής ανάπτυξης της Χρυσούπολης, ως εμπειρογνώμων του Ο.Η.Ε.

  Αποστολή του ήταν να εμφυσήσει το πνεύμα της κοινοτικής ανάπτυξης στην περιοχή, ενεργοποιώντας τους κατοίκους, ώστε με πρακτικούς τρόπους και δική τους πρωτοβουλία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλήθους τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την αγροτική οικονομία έως τον πολιτισμό, τις τέχνες και την τεχνολογική ανάπτυξη.

  Το πρόγραμμα κοινοτικής ανάπτυξης της Χρυσούπολης ξεκίνησε από ένα αίτημα που υπέβαλαν το 1955 στον ΟΗΕ από κοινού η Ελλάδα, η τότε Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας, με σκοπό να αποτελέσει πιλότο και πρότυπο εφαρμογής και στις τρεις χώρες.

  Με την αποδοχή του αιτήματος από τον ΟΗΕ, στην Αθήνα δημιουργήθηκε μια διυπουργική Συντονιστική Επιτροπή, που εξέλεξε ως τόπο εφαρμογής τη Χρυσούπολη. Οι λόγοι ήταν ότι βρισκόταν στη Β. Ελλάδα και σε ίση απόσταση από Γιουγκοσλαβία και Τουρκία, είχε παρόμοιες καλλιέργειες με τις δύο χώρες, είχε μπει στον σχεδιασμό η κατασκευή αρδευτικού έργου από τον ποταμό Νέστο, αποτελούσε διοικητικό και οικονομικό κέντρο μιας μεγάλης περιοχής, ενώ είχε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

  Ο Βαν ντερ Πλας μέχρι και σήμερα θεωρείται σημείο αναφοράς από τους πιο παλιούς κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι σημειώνουν πως οι ιδέες του ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακές για μια περιοχή που μόλις πριν λίγα χρόνια βίωσε έναν παγκόσμιο κι έναν εμφύλιο πόλεμο.

  Μάλιστα, ο σχεδιασμός και οι προτάσεις του Ολλανδού ευπατρίδη ήταν αυτές που ώθησαν το 1960 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατασκευή του αρδευτικού έργου, που έδωσε τελικά πνοή σε όλον τον κάμπο του Νέστου, ενώ άφησαν παρακαταθήκη την τεχνική σχολή που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας.

  «Πολλές από τις προτάσεις του Τ. Βαν ντερ Πλας δεν έχουν γίνει ακόμη έως σήμερα, μολονότι εκφράστηκαν ανοιχτά πριν από 60 περίπου χρόνια είτε για την οικονομική είτε για την αγροτική και συνεταιριστική ανάπτυξη. Ακόμη και σήμερα δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι φαντάζουν επίκαιρες», επεσήμανε ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.