Χρονόμετρο

    «Οργιάζει» το μαύρο χρήμα – Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΕΤΣΕΤΖΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΣΠΥΡΟΣ ΚΕΤΣΕΤΖΗΣ

     

     

     «Τη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας 30ετίας διανύει η Παιδεία»

     Σκληρή γλώσσα για το εκπαιδευτικό σύστημα και την επιβολή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα από τον πρόεδρο της Ένωσης Φροντιστών Καβάλας

     Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην Παιδεία στη χώρα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας, Σπύρος Κετσετζής, χαρακτηρίζοντας τη ως τη χειρότερη της τελευταίας 30ετίας.

    Ο κ. Κετσετζής μίλησε στο «Χ», αναφερόμενος αρχικά στις επιτυχίες των Καβαλιωτών μαθητών και στις φετινές βάσεις, που εμφανίζουν σημαντική πτώση, ιδιαιτέρως στα ιδρύματα της Περιφέρειας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η πλειοψηφία των Καβαλιωτών υποψηφίων, που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κατάφερε να πετύχει την εισαγωγή της σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. Βεβαίως, επιτυχία συνιστά αν ο υποψήφιος πέτυχε να εισαχθεί σε μια από τις τρεις πρώτες σχολές επιλογής του. Φέτος δεν υπήρξε κάποια περίπτωση να καταφέρει κάποιος μαθητής από την Καβάλα να βρεθεί μέσα στην πρώτη τριάδα πανελλαδικά, αν και είχαμε πολλούς καλούς μαθητές. Λόγω των δύσκολων θεμάτων, οι βάσεις σε όλα τα ιδρύματα εμφάνισαν πτώση, ειδικά της περιφέρειας. Μόνο αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν μια άνοδο λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για εισαγωγή σε κάποιο τμήμα της περιφέρειας, που έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, ενώ στις σχολές, που η εισαγωγή επιτυγχάνεται με χαμηλότερη βαθμολογία, οι βάσεις κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα, όπως πέρυσι».

     

    «Το κράτος δεν ασχολήθηκε με τα “μαύρα” λεφτά των αδήλωτων ιδιαιτέρων»

     

    Αναφορικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και το κόστος που θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και κατά πόσο θα επιφέρει μια κάμψη στον κύκλο εργασιών των φροντιστηρίων, ο κ. Κετσετζής ήταν σαφής: «Όλος ο κλάδος μας βρίσκεται σε μια διαδικασία τεράστιων παζαριών με τους γονείς για τα δίδακτρα. Η τιμή των διδάκτρων θα διαφοροποιηθεί σημαντικά με την επιβολή του ΦΠΑ 23%. Αν για παράδειγμα μιλάμε για ένα κόστος στα 300 ευρώ, με τον ΦΠΑ αυτό θα ανέβει στα 370€. Ορισμένοι γονείς αδυνατούν να δώσουν αυτά τα χρήματα. Επίσης, υπάρχει ένας τρομερός ανταγωνισμός που ενισχύεται από τα ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι “μαύρα”, αφού αυτός που τα κάνει, δεν κόβει αποδείξεις, με αποτέλεσμα να βγαίνουν χαμένες οι επιχειρήσεις, που καλούνται να πληρώσουν ενοίκια, εισφορές σε ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κι ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις. Δυστυχώς, το κράτος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα “μαύρα” λεφτά των ιδιαιτέρων και την φοροδιαφυγή που γίνεται από εκείνη την πλευρά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ για το 2014, τα φροντιστήρια είχαν περίπου ίδιο τζίρο με αυτά των αδήλωτων ιδιαιτέρων. Με την επιβολή του ΦΠΑ, αυτή η αναλογία από το 50-50 θα διαφοροποιηθεί στο 30-70, με χαμένες φυσικά τις επιχειρήσεις. Η μόνη μας ελπίδα είναι να δει η κυβέρνηση του χρόνου τέτοιον καιρό ότι το μέτρο αυτό απέτυχε και να το αλλάξει, αφού πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων που δε θα αντέξουν στον ανταγωνισμό».

     

    Ανίκανο το κράτος, τραγική η κατάσταση στην Παιδεία

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Καβάλας ανέφερε ότι πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν δίδακτρα από την προηγούμενη χρονιά, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Παιδεία ως τη χειρότερη εδώ και μια 30ετία. «Η οικονομική κρίση έχει πλήξει αφάνταστα και τον δικό μας κλάδο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που έχουμε λαμβάνειν χρήματα για δίδακτρα από την περυσινή χρονιά. Φαινόμενο που αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Υπάρχουν περιπτώσεις στην επαρχία και σε πολλά χωριά, όπου τα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο από το γυμνάσιο ή ακόμη κι αν περάσουν σε κάποια σχολή, απογοητεύονται από την επιλογή τους και παρατάνε τις σπουδές τους. Είμαι στον τομέα της εκπαίδευσης από το 1986 και διαπιστώνω ότι διανύουμε τη χειρότερη κατάσταση στον τομέα της παιδείας την τελευταία 30ετία. Τα παιδιά τελειώνουν το σχολείο, χωρίς να εισπράξουν βασικές γνώσεις και οι λόγοι είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ανίκανο κράτος κι ένα σύστημα αποτυχημένο, με μια οικονομική κρίση, που έχει ρημάξει τα πάντα και είναι λογικό αυτό να περνά στην ψυχολογία των γονιών και των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά πηγαίνουν στις εξετάσεις συνειδητοποιημένα για το μέλλον τους».

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.