Χρονόμετρο

    ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Βρίσκονται με το λουκέτο στο χέρι

    Δημοσιεύτηκε στις

    Την άποψη ότι αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης βρίσκονται με το λουκέτο στο χέρι, μην αντέχοντας άλλο την ζοφερή οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στον επαγγελματικό τους κλάδο εξέφρασε με δηλώσεις του στο «Χ» ο πρόεδρος του σωματείου καφεζυθοπωλών, Παναγιώτης Βασιλούδης.

    Αφορμή για την κραυγή αγωνίας του κ. Βασιλούδη στάθηκαν οι αναφορές του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος μετέδωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης της επαναφοράς του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, θεωρώντας ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.

    Ο Π. Βασιλούδης, στις δηλώσεις που παραχώρησε στο «Χ» ανέφερε ότι «από τη μια η κυβέρνηση μας λέει ότι η μείωση του Φ.Π.Α. είχε θετικά αποτελέσματα και από την άλλη Τρόικα και Δ.Ν.Τ. λένε ότι πρέπει να επαναφερθεί στο 23%. Μιλάμε για έναν φόρο “γεφύρι της Άρτας”, που το πρωί τον χτίζουν και το βράδυ τον γκρεμίζουν. Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού ήταν ότι δε θα υπάρξει νέα μεταβολή και ανέβασμα και πάλι στο 23% και αυτή την ενημέρωση έχω από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καφεζυθοπωλών Ελλάδας. Ωστόσο, από μέρα σε μέρα οι φόροι αλλάζουν και δεν αποκλείεται να χορέψουν οι υπουργοί μας όπως τους πει η Τρόικα».

    Σε ερώτηση για το πόσο μεγάλες αλλαγές μπορεί να φέρει στους καταστηματάρχες μια νέα μεταβολή, τόνισε: «Καμία αλλαγή δεν έφερε η μείωση του Φ.Π.Α. όσον αφορά την αύξηση των τζίρων μας, αφού από το 2006 έχουμε ακριβώς τις ίδιες τιμές ή και πιο χαμηλές για να επιβιώσουμε από τον ανταγωνισμό. Με κόπο κρατάμε τις θέσεις εργασίες. Αυτές θα πληγούν περισσότερο σε περίπτωση αύξησης και πάλι από το 13% στο 23%. Ο καφές δίπλα στη θάλασσα κοστίζει 2-2,5 ευρώ και στη Αθήνα 4 και 5 αντίστοιχα, χωρίς να προσφέρει την πολυτέλεια των δικών μας μαγαζιών. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αντέξουν πολλοί καταστηματάρχες, που είναι με το λουκέτο στο χέρι. Έρχονται έλεγχοι από την εφορία, για το κάπνισμα. Όλα τα βάρη έχουν πέσει στα δικά μας καταστήματα. Είναι γεγονός ότι καθημερινά ανοίγουν καινούρια καφέ και αρτοποιεία. Είναι το πιο εύκολο πράγμα σήμερα να ανοίξεις ένα τέτοιο μαγαζί και στο τέλος υποχρεώνεσαι να το κλείσεις και να φύγεις χρεωμένος», κατέληξε ο κ. Βασιλούδης.

     

    Θυμήθηκαν τον αντικαπνιστικό νόμο

     

    Εντατικοί πρόκειται να είναι οι έλεγχοι στην περίοδο των διακοπών και τσουχτερά τα πρόστιμα, από 500 έως 10.000 €, για το κάπνισμα σε ταβέρνες, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας.

    Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 €.

    Συγκεκριμένα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στους εξής τομείς:

    – Στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών.

    – Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες παρασκευάζουν, ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά όπως εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες ζαχαροπλαστεία, κ.λ.π

    – Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), οι οποίες λόγω των ημερών δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.

    – Στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.

    – Στις επιχειρήσεις αναψυχής όπως καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, χώρους εκδηλώσεων στεγασμένους και υπαίθριους, στους οποίους υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω των εορτών.

    – Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ξενοδοχεία, κομμωτήρια κ.λ.π., τα οποία λόγω της εορταστικής περιόδου θα έχουν αυξημένη κίνηση.

    – Στους παρασκευαστές οι οποίοι πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Επίσης σε μικροπωλητές με τροχήλατα οχήματα, παρασκευής και διάθεσης τροφίμων, γλυκών, ροφημάτων κ.λ.π (street food).


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.