Χρονόμετρο

  «Ταμπού η φορολόγηση των εφοπλιστών στην Ελλάδα»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η περιβόητη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» έγινε αφορμή για να ακουστούν αλήθειες αναφορικά με τις «ιερές αγελάδες» των φοροαπαλλαγών, τους Έλληνες εφοπλιστές, δυστυχώς όμως στη Γαλλία και όχι στην Ελλάδα.

  Το θέμα γύρω από τη συνέντευξη, που πήρε ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν Καρτενέρ, δημιουργήθηκε για τη φερόμενη δήλωση του κ. Στουρνάρα περί κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία υπήρξε παρανόηση από μεριάς του Γάλλου δημοσιογράφου, επειδή η συνέντευξη έγινε στα ελληνικά:

  «Η συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Liberation δόθηκε στην ελληνική γλώσσα και κατά τη μεταφορά στη γαλλική προφανώς παρερμηνεύτηκαν και αλλοιώθηκαν οι απαντήσεις του, αφού ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξάλειψης εξαιρέσεων. Απλώς ανέφερε ως παραδείγματα συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες που μειώνουν το φορολογικό βάρος».

  Ωστόσο, ο Ζαν Καρτενέρ με άρθρο του στο μπλογκ του στην εφημερίδα «Liberation» δίνει την απάντησή του στο υπουργείο και ουσιαστικά «αδειάζει» τον κ. Στουρνάρα. Επιμένει ότι δεν κατάλαβε λάθος και πως δεν υπήρξε καμία παρερμηνεία ή παρανόηση των δηλώσεών του.

  «Δεν υπήρξε καμία παρανόηση. Ο κ. Στουρνάρας, όντως, ανέφερε κάποια παραδείγματα με φορολογικά παραθυράκια, στα οποία συμπεριέλαβε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι προφανές για μένα ότι δεν το ανέφερε στην τύχη. Ο υπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα άλλο παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν προφανές ότι αυτό ήταν πρόβλημα γι’ αυτόν».

  Ο δημοσιογράφος επίσης αναφέρει ότι για δική του ασφάλεια έστειλε δύο φορές στο γραφείο του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο αντίγραφα της συνέντευξης. Από τη στιγμή που δεν πήρε απάντηση και δεν έγινε καμία διευκρίνιση, θεώρησε πως δεν υπάρχει θέμα διάψευσης του συγκεκριμένου ζητήματος. «Δεν είχα κανένα στόχο να προδώσω τη σκέψη του συνομιλητή μου», τονίζει.

  Για τον Ζαν Καρτεμέρ, το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αποδείχτηκε ταμπού για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Όπως ταμπού είναι και η φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών, σημειώνει στην απάντησή του στη «Liberation».

  Ο Γάλλος δημοσιογράφος καταλήγει «αυτό το θέμα ήταν μια δοκιμασία για τον Έλληνα υπουργό. Ήταν όλοι σε θέση να δουν πως ακόμα και τώρα, στην Ελλάδα, υπάρχουν ιερές αγελάδες που δεν τις αγγίζει η κρίση».

  Το παράδειγμα της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων εφοπλιστών αποδεικνύεται εξόφθαλμο για το Γάλλο δημοσιογράφο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, και στον προϋπολογισμό του 2014 διατηρήθηκαν οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, ενώ ο κ. Στουρνάρας «έμπηξε το μαχαίρι στο κόκαλο» καταργώντας τα φορολογικά προνόμια των πολύτεκνων εφοπλιστών. Και έτσι η αδικία αποκαταστάθηκε…

   

  Πηγή:newsbomb


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.