Χρονόμετρο

  ΦΙΛΙΠΠΟΙ: Ιστορία γραμμένη στις πέτρες

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τα βράχια γύρω από την αρχαία πόλη των Φιλίππων είναι μια απέραντη «πινακοθήκη», με εικονογράφηση που ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους, περνάει στους αρχαϊκούς – κλασσικούς , συνεχίζει στην ύστερη αρχαιότητα 3 – 4 αιώνα και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας. Όπως σε αυτή την φωτογραφία που συνυπάρχει το βραχοανάγλυφο με την Θεά Άρτεμης και δίπλα ακριβώς ένα σύγχρονο, όπου ο «καλλιτέχνης» φρόντισε να γράψει το όνομα και την ημερομηνία (1967), για να μην σκοτίζει πολύ τον αρχαιολόγο του μέλλοντος. Εναρμονισμένη με την ιστορία βέβαια και η σύγχρονη παρέμβαση του καλλιτέχνη, ένας άνδρας με περικεφαλαία, ο χώρος εμπνέει.

   

   

   

  Αν και οι καλλιτέχνες της αρχαιότητα έδειχναν την ίδια φροντίδα για την υστεροφημία τους, ίσως να γνωρίζαμε κάτι περισσότερο, για τα συγκεκριμένα ανάγλυφα επάνω στους βράχους. Να σημειώσουμε ότι ανάλογα βραχοανάγλυφα υπάρχουν και σε άλλα σημεία, στην ευρύτερη περιοχή και στην Μικρά Ασία, αλλά τόσα πολλά σε τόσο μικρή έκταση πουθενά αλλού. Μέχρι τώρα στους Φιλίππους έχουν εντοπιστεί 190 τουλάχιστον, ενώ δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν στο μέλλον και άλλα, με ανασκαφές στην πλαγία της Ακρόπολης.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.