Χρονόμετρο

    Τι λένε οι επιστήμονες για την πιστή αμαζόνα του Φιλίππου ΙΙ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Του Γιώργου Ροδάκογλου

     

    Τα αποτελέσματα των ερευνών στον «τάφο δύο» στις Αιγές επιβεβαιώνουν πολλά από τα έως τώρα ιστορικά στοιχεία αλλά φέρνουν και ορισμένες ανατροπές.

    Δεδομένο θεωρείται για μια ακόμη φορά  ότι ο βασιλικός τάφος των Αιγών ανήκει στο Φίλιππο τον Β ενώ αποκαλύφθηκε ότι η φαρέτρα και οι  κνημίδες που εντοπίσθηκαν πριν από 21 χρόνια  ανήκουν στην Σκύθισσα αμαζόνα, γυναίκα του Φιλίππου κόρη του βασιλιά Αθέα και όχι στον ίδιο.

    Ταυτόχρονα οι εργαστηριακές αναλύσεις  ταυτοποίησαν 45 άγνωστα έως τώρα θραύσματα οστών, που ήταν ξεχασμένα σ ένα τάπερ, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες ,ανήκουν στον πρίγκιπα.

    Σημαντικό εύρημα θεωρείται η μάσκα του Βασιλιά των Μακεδόνων που φορούσε ως αρχιερέας όταν εκτελούσε τα Ορφικά μυστήρια

     

     

    Ο ανθρωπολόγος Θόδωρος Ακρίτας μέλος της Διεπιστημονικής ομάδας που για τέσσερα χρόνια μελέτησε τον «τάφο δυο», μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης Τv 100 εξήγησε πως, από ένα παθολογικό πρόβλημα των οστών έφτασαν στην ταυτοποίηση του περιεχομένου.

     

     

    Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΥΤΣΟΣ

     

    «Πολλές προηγούμενες  θεωρίες για τον Φίλιππο τον Β πάνε περίπατο. Καταρχήν δεν βρέθηκε κανένας τραυματισμός γύρω από το μάτι που να δικαιολογεί τύφλωση όπως επίσης διαπιστώνουμε ότι ο Φίλιππος δεν ήταν ποτέ κουτσός.

    Ο νεκρός ήταν άνδρας, ηλικίας 45 περίπου ετών και είχε υποστεί τραύμα στο 4ο μετατάρσιο του αριστερού χεριού του ,όχι όμως και στα οστά του προσώπου του -πέριξ του ματιού, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την τυφλότητά του από τραύμα το οποίο όμως δεν έπληξε τα οστά. ‘Επασχε από χρόνια ιγμορίτιδα  και από χρόνια πλευρίτιδα. Από τα  οστεόφυτα παρατηρήθηκαν κατά τη μελέτη των οστών εκφυλιστικές αλλοιώσεις στα οστά της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που αποδίδεται στην έντονη ιππική δραστηριότητα του Φιλίππου. Στους αυχενικούς σπονδύλους και τα οστά της ωμοπλάτης του βασιλιά Φιλίππου εντοπίστηκαν κατά τη σάρωση από τον αξονικό τομογράφο, ίχνη χρυσού,  κοντά  στο κρανίο που ίσως ήταν από το χρυσό στεφάνι που έφερε και το οποίο πιθανόν να αλλοίωσε η πυρά»

     

     

     

     

     

    ΗΡΩΙΔΑ Η ΑΜΑΖΟΝΑ  ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΤΟΥ Β

     

    «Η νεκρή του προθαλάμου του ίδιου τάφου, είναι γυναίκα ηλικίας 30 περίπου ετών και υπέστη κι αυτή άμεση μεταθανάτια καύση, είχε κι αυτή στη διάρκεια της ζωής της έντονη ιππική δραστηριότητα και ήταν … ανάπηρη!

    Η Σκύθισσα πολεμίστρια ήταν μια από τις επτά συζύγους του Φιλίππου του Β και ήταν η μόνη που τον ακολουθούσε σε όλες τους τις εκστρατείες. Εκτιμούμε ότι η γυναίκα θανατώθηκε μαζί ή αμέσως μετά την δολοφονία του Φιλίππου από τους αυλικούς που είχε βάλει η Ολυμπιάδα.

    Η αναπηρία της πιθανότατα προήλθε από κάταγμα της αριστερής κνήμης, γεγονός που  αποκαλύψαμε από τις μετρήσεις  των κνημίδων (η μία έχει 41,5 -35 και η δεύτερη 33,5-30 cm) . Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως  οι κνημίδες δεν ανήκουν  στο βασιλιά Φίλιππο  στον οποίο είχαν αρχικά αποδοθεί, αλλά στην ανώνυμη Σκύθισσα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά της Σκυθίας Ατέα.

    Από τον Ηρόδοτο ξέρουμε  ότι ήταν η μόνη φυλή που χρησιμοποιούσε ιπποτοξότριες στους πολέμους . Το ποσοστό αυτό στον στρατό τους  έφτανε το 25% .Ο πολεμικός οπλισμός της Σκύθισσας εντοπίσθηκε και σε άλλους 112 τάφους μεταξύ Ινδών και Δούναβη με τα ίδια όπλα που βρέθηκαν στο βασιλικό «τάφο δύο».

     

     

    Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΑΠΕΡ

     

    «Διαγνώσαμε ένα μυστήριο από το 1979. Τυχαία βρήκαμε ένα τάπερ σε κάποιο συρτάρι με 45 θραύσματα που δεν είχε καμία ετικέτα. Κανένας δεν ήξερε σε ποιόν ανήκουν. Χρησιμοποιώντας την φασματομετρία με ακτίνες Χ εδώ στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης βρήκαμε ότι είχαν άφθονα ίχνη αργύρου. Άρα λοιπόν δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον παρά στον πρίγκιπα. Μόνο αυτός ήταν σε αργυρή υδρία.»

     

     

    Η ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ Ο ΧΟΥΝΤΙΤΗΣ

     

    Σημαντικό εύρημα θεωρείται η μάσκα του Βασιλιά των Μακεδόνων .Ο ερευνητής του εργαστηρίου αρχαιομετρίας του Δημόκριτου Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην TV 100 εξήγησε τα αποτελέσματα από στις μικροσκοπικές σαρώσεις που έκανε με την ομάδα του στο υλικό  από τη χρυσή λάρνακα του θαλάμου των τάφων των Αιγών.

     

    «Μέσα στη λάρνακα και μαζί με τα οστά  εντοπίσαμε ίχνη άγνωστου υλικού με τρία χρώματα (σε στρώσεις μπεζ, λευκού και πορφυρού) με χαρακτηριστικές σ’ ορισμένες περιπτώσεις πτυχώσεις  παραπέμπουν σε ύφασμα  με σπογγώδη δομή.

    Στη λευκή επιφάνεια εντοπίστηκαν μάλιστα ίχνη του σπάνιου υλικού χουντίτη που εντοπίζεται μόνο στην Τυνησία, την Ανατολική Τουρκία και την Ελλάδα – η εταιρεία μάλιστα εξόρυξής του εδρεύει στην περιοχή “Λεύκαρα” της Κοζάνης.

    Στην απροσδιόριστη ακόμη αυτή μάζα “υφάσματος” βρήκαμε ίχνη από κερί και ρετσίνι πεύκου.

    Με το δεδομένο πως ο χουντίτης, το εκτυφλωτικά λευκό υλικό, χρησιμοποιείται από το 1.500 π.Χ για την κατασκευή (με τη μέθοδο του car tonnage – των αλλεπάλληλων δηλαδή στρώσεων υφασμάτων εμποτισμένων με διάφορα υλικά) νεκρικών μασκών και καλυμμάτων στις μούμιες, καταλήξαμε  στην υπόθεση πως πρόκειται για υπολείμματα από κάποια μάσκα που φορούσε ο νεκρός βασιλιάς και στην περίοδο που βρισκόταν εν ζωή  και την τοποθέτησαν και στη λάρνακά του ως ανάθημα. Αντίστοιχη μάσκα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Μάντσεστερ  και προέρχεται από περιοχή της Αιγύπτου όπου ζούσαν οι περισσότεροι κατασκευαστές των πυραμίδων».

     

     

     

    ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

     

    Τράπεζα δεδομένων, με όλα στοιχεία των βασιλικών ταφών της Βεργίνας που θα μπορούν να συγκρίνονται αντίστοιχα με τα ευρήματα άλλων ταφικών μνημείων  δημιουργεί η Διεπιστημονική ομάδα που ανέλυσε επί τέσσερα χρόνια τα οστά και τα άλλα ευρήματα στο τάφο του Φιλίππου του Β. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις  αναλύσεις του αρχαίου DNA των νεκρών ώστε να δημιουργηθεί το γενετικό τους προφίλ που θα αποτελεί οδηγό σε μετέπειτα αρχαιολογικές  αποκαλύψεις. Τα δεδομένα αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές  θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα την περίοδο αυτή στην ανασκαφή της Αμφίπολης.

     

    10694995_10205092151124543_1977041449_n 10717805_10205092151084542_1331614456_n 10721407_10205092151164544_850885068_n


    Δημοσιεύτηκε στις 1

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.