Χρονόμετρο

  Απόφαση-πρόκριμα για Φιλίππους

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα είναι πιθανότατα η εθνική υποψηφιότητα της Ελλάδας για την ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  

  Ο φάκελος για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η εθνική υποψηφιότητα για τη χώρα μας στη συνεδρίαση της UNESCO το 2015 για την ένταξη του στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

  Στις 12 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Εργασίας, στην οποία η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πρόκρινε σε πρώτη φάση τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε στο «Χ» ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, δηλώνοντας τα εξής:

  «Η κ. Μενδώνη πήρε σοβαρά την υπόθεση για την υποψηφιότητα ενός ελληνικού μνημείου και την ένταξη του σε διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιεί η UNESCO. Σε πρόσφατη τεχνική συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου πήραν μέρος και αρχαιολόγοι της περιοχής μας, δόθηκαν οι κατευθύνσεις, ώστε να ολοκληρωθεί ο φάκελος υποψηφιότητας μέσα στο 2014 και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να είναι η εθνική υποψηφιότητα που θα μας εκπροσωπήσει το 2015 στον σχετικό διαγωνισμό για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

  Ο κ. Σιμιτσής τόνισε ότι η Καβάλα και η υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων είναι πολύ πιο μπροστά και σε μεγαλύτερη ετοιμότητα έναντι άλλων ελληνικών πόλεων και τόνισε πως η υποψηφιότητα για Μνημείο της UNESCO μοιάζει πάρα πολύ με τη διαγωνιστική διαδικασία ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά για την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου. Υπενθυμίζεται ότι στην τελική συνεδρίαση της UNESCO το 2015 η χώρα μας άλλες περιοχές της Ευρώπης, πριν τελικά προκύψουν οι τρεις καταληκτικές υποψηφιότητες από όλη τη «Γηραιά Ήπειρο».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.