Χρονόμετρο

    Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ «ΧΤΥΠΑ» ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ UNESCO

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στο Παρίσι από χθες ο προκαταρκτικός φάκελος του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων

     

     

     

     

     

    Από χθες το βράδυ ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «χτυπά» την πόρτα ένταξης του στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς κατατέθηκε ο φάκελος με την επίσημη υποψηφιότητα της χώρας μας για τη συγκεκριμένη λίστα.

    Όπως ανέφερε στο «Χ» η αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δήμητρα Μαλαμίδου, εκ των στελεχών που ασχολήθηκαν ενεργά με την προετοιμασία του φακέλου, «οι σοβαροί άνθρωποι δε μιλάνε την τελευταία ώρα για το τι αφορά στον φάκελο και εν γένει την υποψηφιότητά μας. Ας πούμε ότι το θεωρούμε γρουσουζιά. Δε θα μάθουμε σήμερα με ποιες χώρες θα αντιπαρατεθούμε. Αυτό θα ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO. Δεν έχουμε τέτοια πρόσβαση. Σήμερα (σ.σ. χθες) στείλαμε έναν προκαταρκτικό φάκελο στο Παρίσι. Μέχρι τον Φεβρουάριο είναι μια περίοδος διορθώσεων. Από εκεί και μετά και υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου από επιτροπές της UNESCO έως τον επόμενο Ιούνιο, που θα γίνει η τελική ανακοίνωση».
    Οι διαδικασίες αποστολής του φακέλου ολοκληρώθηκαν με την κατηγοριοποίηση των μορφοποιήσεων και των περιγραφών των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων απαραίτητων δικαιολογητικών.

     

    Τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας
    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος έχει χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στη λίστα της UNESCO, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων, δεν χτίστηκαν επάνω του πόλεις, ενώ απουσιάζει η μοντέρνα κατοίκηση, που αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για την ίδια την UNESCO.

    Μέχρι τώρα, στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι σε όλη την Ελλάδα και το ΥΠΠΟΑ φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων να γίνει ο 18ος, με τελευταία ενταγμένο την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Τα μνημεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη σχετική λίστα, είναι τα εξης:

    – Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος – Βάσσες, 1986

    – Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, 1987

    – Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, 1987

    – Το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, 1988

    – Το Άγιον Όρος, 1988

    – Τα Μετέωρα, 1988

    – Τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης – 1988

    – Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, 1988

    – Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, 1989

    – Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά, 1989

    – Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, 1990

    – Η Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και η Νέα Μονή Χίου, 1990

    – Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο, 1992

    – Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών – Βεργίνα, 1996

    – Οι αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας, 1999

    – Το Ιστορικό Κέντρο, με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, 1999

    – Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, 2007

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.