Χρονόμετρο

  Μήπως είναι ώρα να μιλήσουμε για Δήμο Φιλίππων;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πρόταση του Κ. Αντωνιάδη για μετονομασία του Δήμου Καβάλας, με αφορμή το παράδειγμα του Δήμου Μετεώρων

   

   

  Μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα «έριξε» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.-Θ., Κώστας Αντωνιάδης, έστω κι αν αυτή καταγράφεται – προς το παρόν – μόνο στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

  Παίρνοντας αφορμή από τη μετονομασία του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων, ο Κ. Αντωνιάδης πρότεινε τη μετονομασία του Δήμου Καβάλας σε Φιλίππων, τους λόγους τους εξήγησε στη συγκεκριμένη ανάρτηση: «Με αφορμή την μετονομασία του Δήμου Καλαμπάκας σε Δήμο Μετεώρων, μήπως πρέπει να ξεκινήσει και στο Δήμο μας, από όλους τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες μια συζήτηση, ένας διάλογος για το αν θα πρέπει να ξεκινήσει και εδώ η διαδικασία για την μετονομασία της Καβάλας σε Φίλιπποι. Είναι γνωστό ότι η λέξη “Φίλιπποι” έχει τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική, αρχαιολογική και ιστορική αξία, τι στιγμή μάλιστα που ήδη έχει κατατεθεί ο φάκελος στην UNESCO για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων σε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;»

   

   

  Ερωτηθείς από το «Χ» για τη συγκεκριμένη πρόταση, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι μια απλή σκέψη, την οποία διατύπωσα, διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση που αφορούσε στον Δήμο Μετεώρων στον κυριακάτικο Τύπο. Δεν είναι κάποιο προϊόν συζήτησης με τους επίσημους φορείς και για να πω την πάσα αλήθεια, δε θα ήθελα να μπω σε ξένα χωράφια, όπως αυτά του Δήμου Καβάλας. Απλώς, διατύπωσα μια πρόταση, που θα μπορούσε να συζητηθεί ταυτόχρονα με τον μεγάλο στόχο που έχουμε μπροστά μας, την ένταξη του αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τίποτε παραπάνω. Αρμόδιο είναι το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει μια τέτοια μετονομασία και πιστεύω ότι είναι ώριμη η πόλη για κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι το όνομα “Φίλιπποι” είναι πολύ πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς».

   

   

  Για την ιστορία, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμπάκας αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής με ευρεία πλειοψηφία την μετονομασία του Δήμου από Καλαμπάκα σε Μετεώρων. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση μετονομασίας Δήμου από την εφαρμογή του Καλλικράτη και πάρθηκε κατόπιν της ανάγκης ο Δήμος να «ανοίξει» τουριστικά σε ένα πιο ευρύ κοινό. Ας μην ξεχνάμε πως τα Μετέωρα βάσει μετρήσεων του ΕΟΤ είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας. Όπως τονίζει στο protothema.gr ο Δήμαρχος της πόλης κ. Χρήστος Σινάνης «με αυτή την απόφαση αναβαθμίζουμε  την πόλη καθώς ελάχιστοι στον τουριστικό κόσμο την γνωρίζουν ως Καλαμπάκα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα Μετέωρα κι επιτέλους ήλθε η ώρα η πόλη μας να επωφεληθεί τουριστικά από αυτή τη μοναδική παγκοσμίως ατραξιόν».

  Τα ιερά μοναστήρια των Μετεώρων, «οι στύλοι του ουρανού», όπως αποκαλούνται, είναι ενταγμένα στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.