Χρονόμετρο

  Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – Πρόκριμα για την UNESCO

  Δημοσιεύτηκε στις

  Διαβεβαίωση από τη γ.γ. του Υπ. Πολιτισμού στον Θ. Παπαδόπουλο ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα είναι η ελλαδική υποψηφιότητα για αξιολόγηση και ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

   

  Την έγγραφη διαβεβαίωση της γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη έχει λάβει η ομάδα έργου του δήμου Καβάλας, η οποία αναφέρει ότι ο φάκελος υποψηφιότητας που θα προωθηθεί από τον ελλαδικό χώρο είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ο οποίος θα αποσταλεί προς έγκριση στο συμβούλιο της UNESCO για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  Αυτό ανέφερε με δηλώσεις του χθες στο «Χ» ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Καβάλας για την προώθηση του φακέλου των Φιλίππων και πρώην αντιδήμαρχος, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

   

  «Τον φάκελο τον χειρίζεται πλέον το Υπουργείο Πολιτισμού»

  Ο Θ. Παπαδόπουλος ανέφερε στο «Χ» ότι ο φάκελος έχει περάσει εδώ και περίπου ένα μήνα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, που χειρίζεται αποκλειστικά την υποψηφιότητα των Φιλίππων.

  «Πριν ένα μήνα έγινε σύσκεψη της ομάδας έργου με την παρουσία πολλών φορέων, αμέσως μετά από την υπηρεσιακή συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προώθηση της υποψηφιότητας του φακέλου του αρχαιολογικού χώρου Κρηνίδων. Εκεί μας ζητήσανε κάποιες επιπλέον επικαιροποιήσεις στο αρχικό σχέδιο και οι οποίες θα γίνουν. Μας στάλθηκε ένα χαρτί από το Υπ. Πολιτισμού, με το οποίο μας ζητήθηκε να αναλάβει αυτό, πλέον, την προώθηση του φακέλου. Και επίσημα πια, ο φάκελος υποψηφιότητας βρίσκεται στα χέρια και στην αρμοδιότητα του υπουργείου κι εμείς ως δήμος ζητάμε έναν γρήγορο ορισμό, ώστε να τελειώσει γρήγορα η συγκεκριμένη υπόθεση. Ζήτησα να κινητοποιηθούν ορισμένες προσωπικότητες, που θα μπορούν να συνεισφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους, όπως ο Βασίλης Βασιλικός, άνθρωποι του πολιτικού και πολιτιστικού στερεώματος, οι οποίοι θα κληθούν αμέσως μετά τις εκλογές να αναλάβουν τους ρόλους τους, με κοινό σκοπό την ένταξη μας στα μνημεία της UNESCO».

   

  Έγγραφη διαβεβαίωση από Μενδώνη

  Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν «αντίπαλοι» στο εσωτερικό για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή η Σπιναλόγκα, η Μεσσήνη, ωστόσο υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση της γενικής γραμματέως του Υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία και επισήμανε στην καβαλιώτικη αντιπροσωπεία ότι η υποψηφιότητα που θα στηριχθεί από τον ελλαδικό χώρο θα είναι αυτή των Φιλίππων, αφού είναι και πιο «ώριμη» από τις άλλες, όπως και η πιο σημαντική ιστορικά. «Ο φάκελός μας με τις διορθώσεις θα περάσει από κρίση στο εσωτερικό μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη κι από κει θα περάσει από την αξιολόγηση του συμβουλίου της UNESCO τον Φεβρουάριο του 2015. Θα πρέπει να τονίσω ότι η κρίση δεν είναι άπαξ και έπειτα δέσαμε την ένταξή μας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά θα είναι μια διαρκής προσπάθεια, αφού η UNESCO θα μας ελέγχει τακτικά. Δε σημαίνει, επίσης, ότι δεν μπορούμε να απενταχθούμε από τον κατάλογο των Μνημείων, αφού πάντα θα έρχονται εμπειρογνώμονες για να μας αξιολογούν», κατέληξε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Καβάλας για τον φάκελο των Φιλίππων.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.