Χρονόμετρο

  Federico Babina: Οι ψυχικές ασθένειες, στη «γλώσσα» της αρχιτεκτονικής

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ο Federico Babina είναι Ιταλός εικονογράφος. Στην τελευταία σειρά έργων του, την οποία βάφτισε «Archiatric» (από το «αρχιτεκτονική» και «ιατρική»), εξερευνά, με τα δικά του μέσα έκφρασης, τη σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και ψυχοπαθολογίας. Επειδή η ιστορία είναι γεμάτη από «βασανισμένες μεγαλοφυΐες», οι οποίες μας είναι ελκυστικές, ας το ομολογήσουμε: ζωγράφοι, ποιητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, όλοι κορυφές στον τομέα τους, αλλά οι οποίοι στα «παρασκήνια» έχουν υποφέρει ή υποφέρουν από κάποια ψυχασθένεια.

  «Σε αυτή τη σειρά εικόνων, επιδίδομαι στην αφηρημένη άσκηση της μετάφρασης μιας γλώσσας σε μιαν άλλη» δήλωσε ο Ιταλός εικονογράφος στο Designboom. «Είναι αλήθεια ότι η αρχιτεκτονική και οι χώροι στους οποίους ζούμε επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και την ψυχοπαθολογία μας. Αυτός ο οποίος σχεδιάζει χώρους, σχεδιάζει διαθέσεις, συμπεριφορές και συναισθηματικές εμπειρίες» συνέχισε.

  Η σειρά «Archiatric» δίνει μια φωνή αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη σε συναισθηματικές καταστάσεις και διαταραχές όπως η ανησυχία, η κατάθλιψη, η άνοια, η παράνοια, τραβώντας την προσοχή στη σχέση όλων αυτών των συναισθηματικών καταστάσεων με τους δημιουργικούς ανθρώπους. Ένα βίντεο και μια σειρά εικόνων ερμηνεύουν διάφορες ψυχικές καταστάσεις μέσω αρχιτεκτονικών φορμών. «Δεν είναι στις προθέσεις μου να προσθέσω ρομαντική αχλύ στη δυσφορία και στο μαρτύριο των ψυχασθενειών» εξήγησε ο Federico Babina, «αλλά, περισσότερο, να στοχαστώ πάνω τις προκαταλήψεις και τα αρνητικά στίγματα με τα οποία προσεγγίζουμε τις παθολογίες του μυαλού και της ψυχής».

  http://www.designboom.com/art/federico-babina-archiatric-mental-illness-architectural-illustrations-02-17-2017/

  Βασίλης Τσεκούρας

  ΑΠΕ ΜΠΕ


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.