Χρονόμετρο

  Τα φαρμακεία κλειστά ως την Κυριακή

  Δημοσιεύτηκε στις

  Οι φαρμακοποιοί κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους αποφάσισαν  μεταξύ άλλων να συνεχίσουν  την απεργία τους μέχρι την Κυριακή την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ενώ δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων και επιμένουν ότι η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία.

  Ειδικότερα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού αποφασίστηκαν τα εξής:

  Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί αποδέχονται τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό, χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο.

  Ωστόσο δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων. Ακόμη δεν αποδέχονται, όπως λένε την αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων. Επιθυμούν τη θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα αποκέντρωσής τους και διεκδικούν τη δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες φαρμακοποιούς. Ως προς το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι υιοθετούν τη λειτουργία των φαρμακείων το μέγιστο 48 ώρες εβδομαδιαίως.

   

  Για τα μη Αποζημιούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)

  Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή. Επιπλέον, ζητούν την αναθεώρηση του καταλόγου συμπληρωμάτων διατροφής με κριτήριο της προστασία της Δημόσιας υγείας.

   

  Συνέχεια στις κινητοποιήσεις

  Ο ΠΦΣ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή θα εκτιμήσουν τα δεδομένα και θα επανακαθορίσουν  τη στάση τους.

  «Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ΠΦΣ σε συνεργασία με όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας θα διοργανώσει την συγκέντρωση των φαρμακοποιών έξω από τη Βουλή για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα μέτρα καταστροφής των φαρμακείων και την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού» τονίζεται στην ανακοίνωση.

  Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά διαμηνύει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών.

  Τα φαρμακεία στην Αθήνα την Τετάρτη παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τις 14:30 και στη συνέχεια προχώρησαν στην απεργιακή κινητοποίηση.

  Όπως έχει γίνει γνωστό στη διάρκεια της απεργίας θα λειτουργούν μόνο τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα φαρμακεία.

   

  Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός

  Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οδηγεί στην εξόντωση το φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη , με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ.

  Υπενθυμίζεται ότι κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης υποστηρίζει ότι προωθούνται διατάξεις που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, ότι καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

  Κάλεσε δεν τον  πρωθυπουργό «να επαναφέρει στην τάξη  τους υπουργούς του και να αποσύρουν τις διατάξεις αυτές».

   

   

  www.naftemporiki.gr


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.