Χρονόμετρο

    Κρούσματα ευλογιάς σε περιοχές της ΑΜΘ

    Δημοσιεύτηκε στις

     

    Σαφάρι της κτηνιατρικής υπηρεσίας σε ποιμνιοστάσια του Δήμου Νέστου μετά τα κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

    Ο «εφιάλτης» της ευλογιάς των προβάτων χτύπησε την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και αυτό από μόνο του το γεγονός ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμό στη Διεύθυνση Υγείας και την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με τους κτηνιάτρους να πραγματοποιούν από χθες σωρεία ελέγχων σε ποιμνιοστάσια της περιοχής του Δήμου Νέστου, που συνορεύει με αυτή της Ξάνθης και ειδικότερα τη Διομήδεια.

    Μέρα με τη μέρα εντοπίζονται όλο και περισσότερα μολυσμένα από τον ιό κοπάδια, τα οποία οδηγούνται στον αφανισμό. Την Πέμπτη, καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στον νομό Ξάνθης, το οποίο και επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, μετά από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων.
    Το Σάββατο το μεσημέρι, μία ομάδα κτηνιάτρων της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη.
    Η ειδικά εξοπλισμένη ομάδα, φορώντας λευκές στολές και διατηρώντας αποστειρωμένη την περιοχή εντός και γύρω της κτηνοτροφικής μονάδος, προχώρησε στη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού, παρουσία του ιδιοκτήτη, ο οποίος έβλεπε σοκαρισμένος το κοπάδι του να αποδεκατίζεται πλήρως.
    Για ένα ολόκληρο 20ήμερο, οι κτηνοτρόφοι απαγορεύεται να βγάζουν από τις μονάδες τους τα αιγοπρόβατά τους, ενώ, παράλληλα, απαγορεύεται να δέχονται επισκέπτες στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις (άλλους κτηνοτρόφους ή ζωέμπορους).

    Ευθύνες στην ΠΑΜ-Θ από τους αγρότες

     

    Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε αναβρασμό, βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται, δεδομένης και της γενοκτονίας αιγοπροβάτων που προκάλεσε ο ιός της ευλογιάς στην περιοχή του Έβρου, οπότε και εντοπίστηκε, πριν από δύο περίπου μήνες.
    Επίσης, επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) για ελλιπή μέτρα προστασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η τάφρος απολύμανσης που βρίσκεται στα σύνορα του Έβρου με την Κομοτηνή δεν

    αξιοποιείται.
    Η ανακοίνωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ξάνθης αναφέρει ότι για τις επόμενες 21 ημέρες οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να προχωρήσουν σε
    -Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων.
    – Δημιουργία στην είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του.
    – Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι, κλπ) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης.
    – Παύση αγοράς-πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή.
    – Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών.
    – Άμεση ενημέρωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς.

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.