Χρονόμετρο

    «Είμαστε νέοι, είμαστε εθελοντές, διεκδικούμε το μέλλον μας»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Οι εκπρόσωποι της νέας εθελοντικής κίνησης μιλούν στο «Χ» για τις δράσεις και τους στόχους της 

    Πριν από μερικούς μήνες μια ομάδα ατόμων, κοινό στοιχείο των οποίων είναι η αγάπη για την εθελοντική προσφορά στα κοινά της Καβάλας, αποφάσισε να συστήσει ένα σύλλογο στόχος του οποίου είναι η καλύτερη οργάνωση των εθελοντών και η καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων. Ο λόγος για τη «Νεολαία Εθελοντισμού και Ανάπτυξης Καβάλας», η οποία μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής, έχοντας ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και, κυρίως, την αναγνώριση των Καβαλιωτών.

    Το «X» συνάντησε τους τρεις  εκπροσώπους της Ν.Ε.Α. Καβάλας Νίκο Χατζηγιοβανάκη, Εύα Χατζηραφαηλίδου και Αντώνη Μιχαηλίδη και συνομίλησε μαζί τους για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την οργάνωση, τους σκοπούς της, τους λόγους για τους οποίους υιοθέτησε το σύνθημα «Είμαστε νέοι, είμαστε εθελοντές, διεκδικούμε το μέλλον μας» και τις αντιδράσεις τους μετά τις κατηγορίες –από μερίδα συμβούλων του ΔΣ Καβάλας- ότι μοναδικός τους στόχος είναι η προώθηση του έργου της δημοτικής αρχής.

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Πότε άρχισε τις δραστηριότητές της η Ν.Ε.Α. Καβάλας;

    «Νίκος Χατζηγιοβανάκης (N.X.): Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας λίγους μήνες πριν, μετά την βράβευσή μας από την Ιταλική Προεδρία στο PRO Arte 2012. Βέβαια, ως αυτόνομοι εθελοντές προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας από το 2007 σε εκδηλώσεις όπως το Cosmopolis, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Μετά την βράβευση αυτή, ωστόσο, θελήσαμε να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάπτυξη της Καβάλας -στο πλαίσιο, πάντα, του εθελοντισμού».

    «Εύα Χατζηραφαηλίδου (Ε.Χ.): Βασικά, μετά την βράβευσή μας συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που προσφέρουμε είναι πάρα πολύ σημαντικό και καταλάβαμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ανοργάνωτα. Θελήσαμε, λοιπόν, να κάνουμε το επόμενο βήμα, ώστε πέρα από τις εκδηλώσεις στις οποίες καλούμαστε (και στις οποίες δηλώνουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε, ως Ν.Ε.Α. Καβάλας, έναν συγκεκριμένο αριθμό εθελοντών, ανάλογα με τις δυνατότητες) να μπορούμε να διοργανώσουμε και δικές μας εκδηλώσεις και δράσεις, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με στόχο να αποδείξουμε ότι οι νέοι νοιάζονται για την πόλη μας και θέλουν να προσφέρουν σε αυτήν».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Πόσα μέλη απαριθμεί η Ν.Ε.Α. Καβάλας;

    «Αντώνης Μιχαηλίδης (Α.Μ.): Στην Ν.Ε.Α. Καβάλας έχουν εγγραφεί περί τα 100 μέλη, ηλικίας από 14 ως και 60 ετών. Τα περισσότερα από τα μέλη μας, βέβαια, είναι νεαρά (ως 25 ετών), αλλά δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για την εγγραφή στην Ν.Ε.Α. Καβάλας. Αρκετά από τα μέλη μας είναι φοιτητές, αλλά η πλειοψηφία προέρχεται από την Καβάλα και τους γύρω οικισμούς».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Στην Ελλάδα η έννοια του εθελοντισμού είναι παρεξηγημένη, και πολλοί πιστεύουν ότι αν προσφέρουν κάτι πρέπει οπωσδήποτε να αποκομίσουν κάποιο αντάλλαγμα. Υπάρχει αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς σας από τους φορείς και την κοινωνία;

    «Ν.Χ.: Μέχρι στιγμής υπάρχει αναγνώριση από όλους τους διοργανωτές εκδηλώσεων στις οποίες προσφέραμε τις υπηρεσίες μας (όπως το Kavala AirSea Show, οι Χοροί του Κόσμου και το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου). Από εκεί και πέρα, ως οργανωμένη ομάδα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε και κάποια στοιχειώδη δικαιώματα για τους εθελοντές μας, με το κυριότερο από αυτά να είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων για το αν θα αποδεχτούμε ή όχι μια δράση που ζητείται από εμάς».

    «Ε.Χ.: Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πρόταση που έγινε για την φύλαξη, τις πρωινές ώρες, των περιπτέρων στο Φεστιβάλ Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. Μετά από συζήτηση που είχαν μεταξύ τους τα μέλη της Ν.Ε.Α. Καβάλας αποφασίσαμε να απορρίψουμε την πρόταση αυτή διότι δεν έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία για κάτι τέτοιο και δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Εκτός από τις εκδηλώσεις, έχετε σκοπό να προσφέρετε εθελοντική βοήθεια και σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης

    «Α.Μ.: Ήδη έχουμε δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα. Σε πρώτη φάση μαζεύουμε πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, τα οποία θα επιδιώξουμε να ανταλλάξουμε με ένα αναπηρικό καροτσάκι που θα παραχωρηθεί σε ένα συγκεκριμένο άτομο με ειδικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία αυτή, όμως, δεν θα σταματήσει εδώ αλλά θα συνεχιστεί. μάλιστα έχουμε έρθει σε επαφή και με το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, στο οποίο και θα παραχωρούμε τα αναπηρικά αμαξίδια».

    «Ε.Χ.: Προγραμματίζουμε, επίσης, να διοργανώσουμε εκδηλώσεις με στόχο την συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο. Είναι ακόμα νωρίς, βέβαια, και προσπαθούμε να κινηθούμε με μικρά και σταθερά βήματα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κάθε μέλους».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Εκτός, όμως, από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, μεγάλη συζήτηση γίνεται για την εθελοντική προσφορά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος (π.χ. καθαρισμός ακτών) και πολιτικής προστασίας. Σε αυτά τα θέματα έχετε σκοπό να δραστηριοποιηθείτε;

     

    «Α.Μ.: Αν και δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες γνώσεις έχουμε εκφράσει κατά καιρούς την επιθυμία μας να εκπαιδευθούμε κατάλληλα ώστε να βοηθήσουμε και σε αυτές τις περιπτώσεις. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι για πολλούς (και όχι άδικα) η έννοια του εθελοντισμού ταυτίζεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία. Αυτά, όμως, θα γίνουν αργότερα, μιας και θέλουμε να προχωρήσουμε με μικρά βήματα. Ήδη, πάντως, έχουμε προβεί σε ενέργειες για τον καθαρισμό ορισμένων ακτών, ενέργειες οι οποίες θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Ας ασχοληθούμε, τώρα, με το ζήτημα της νομικής σας υπόστασης. Ποιος ήταν ο λόγος που θελήσατε να νομιμοποιηθείτε ως Δημοτική Επιτροπή Νεότητας, αντί να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε έναν σύλλογο με την απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία (καταστατικά, συμβολαιογράφοι κλπ.);

    «Ν.Χ.: Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους θελήσαμε να αποκτήσουμε νομική υπόσταση ήταν η διεκδίκηση μιας σειράς προγραμμάτων που έχουν σχέση με την εθελοντική προσφορά και –κυρίως- η δυνατότητα να διεκδικήσουμε κάθε δυνατή υποστήριξη –ηθική ή ακόμα και οικονομική- για την διοργάνωση δράσεων που πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην προβολή και την ανάπτυξη της Καβάλας».

    «Ε.Χ.: Ο λόγος για τον οποίον δοκιμάσαμε την τύχη μας ως Δημοτική Επιτροπή Νεότητας ήταν το υψηλό κόστος που απαιτείτο για την δημιουργία ενός συλλόγου μέσω καταστατικών και συμβολαιογράφων. Ένα κόστος δυσβάσταχτο για εμάς, καθώς από την μια δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, και από την άλλη θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν φορέα που θα ζητά την εθελοντική προσφορά των μελών του και όχι κάποιες συνδρομές».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, όμως, συναντήσατε έντονες αντιδράσεις. Περιμένατε τέτοιου είδους αντιδράσεις;

    Ν.Χ.: Εμείς, καταρχήν, πήγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί θέλαμε να δείξουμε ότι η πρόταση για την δημιουργία της Δημοτικής Επιτροπής Νεότητας δεν ήταν πρόταση του δημάρχου Καβάλας. Θέλαμε να δώσουμε το παρόν, να υποστηρίξουμε την ιδέα αυτή και να απαντήσουμε σε όποιους ήθελαν να ρωτήσουν οτιδήποτε».

    «Α.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι αναμέναμε τις αντιδράσεις αυτές. Μας κατηγόρησαν ότι προσπαθούσαμε να εξυπηρετήσουμε πολιτικούς σκοπούς, κάτι φυσιολογικό την ώρα που οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν. Ωστόσο αυτό που είπαμε είναι ότι η ομάδα μας είχε συσταθεί εδώ και πολύ καιρό».

    «Ν.Χ.: Καταλαβαίνουμε την απορία των μελών του ΔΣ Καβάλας. Εμφανιστήκαμε κυριολεκτικά από το πουθενά και ζητήσαμε την υποστήριξη του δήμου για τις ενέργειές μας. Είναι λογικό να τεθούν αρκετά ερωτήματα από τους συμβούλους. Απλά δεν περίμενα να πάρει τέτοιες διαστάσεις η υπόθεσή μας, ούτε βέβαια να υπάρξει η οποιαδήποτε αναφορά σε κόμματα και παρατάξεις».

    «Ε.Χ.: Προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου το γεγονός ότι μας θεώρησαν άβουλα όντα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε το έργο μιας συγκεκριμένης παράταξης ή ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Επίσης δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τέθηκε ως όρος να μπουν και άτομα –όποιοι θέλουν- που θα προέρχονται από τις δημοτικές παρατάξεις».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Κάτι τέτοιο, όμως, προβλέπεται από τον νόμο. Άλλωστε, για τις δραστηριότητες της Δημοτικής Επιτροπής Νεότητας θα δίνει λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο.

     

    «Ν.Χ.: Εμείς είμαστε ανοιχτοί στην εγγραφή αυτών των ατόμων. Ωστόσο θα πρέπει να αφήσουν απέξω την κομματική του ταυτότητα. Ήδη υπάρχουν μέσα στην Ν.Ε.Α. Καβάλας μέλη που ανήκουν σε παρατάξεις, τα οποία ωστόσο δεν έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευθούν την δράση μας για να προωθήσουν τις πεποιθήσεις τους. Όσον αφορά τον έλεγχο των δραστηριοτήτων μας, σαφώς το ΔΣ Καβάλας θα δίνει λόγο για αυτές. Εμείς θέλουμε όλους τους συμβούλους (ανεξαρτήτως παράταξης) να μας υποστηρίξουν και να θέσουν τις δικές τους προτάσεις ή συμβουλές, διότι δεν είμαστε παντογνώστες. Άλλο, όμως, να μας συμβουλεύουν και να καταθέτουν προτάσεις και άλλο να μας θεωρούν πολιτικά όργανα».

    «Ε.Χ.: Είμαστε νέοι, είμαστε Καβαλιώτες και επιδιώκουμε το καλό του τόπου μας. Έχουμε κουραστεί από την πολιτική και τα κόμματα –όπως και πολλοί άλλοι νέοι-, και δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλοί δεν το κατανοούν. Έχουμε βαρεθεί τα κόμματα, τα οποία δεν έχουν κάνει τίποτα για τους νέους εδώ και τόσα χρόνια. Το μόνο που ζητάμε είναι να προσφέρουμε εθελοντικό έργο».

    «Α.Μ.: Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, το οποίο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά πολύ γρήγορα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Ο λόγος; Το ότι μπλέχτηκαν τα κόμματα μέσα στο συμβούλιο. Ακριβώς αυτό είναι που δεν θέλουμε, και για αυτό πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε».

    ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της Ν.Ε.Α. Καβάλας;

    «Ν.Χ.: Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να μάθει περισσότερα για εμάς μέσα από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα http://voluntarismkavala.blogspot.gr/, μέσα στην οποία μπορεί να βρει και την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στην οργάνωσή μας. Διατηρούμε και μια σελίδα στο FaceBook (https://www.facebook.com/voluntarismkavala), στην οποία δημοσιεύουμε ειδήσεις που αφορούν την Ν.Ε.Α. Καβάλας».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.