Χρονόμετρο

    Με όρους έρχονται οι Ισραηλινοί για Θερμαϊκό και Ορφανό

    Δημοσιεύτηκε στις

    Κλειδί η χάραξη των περιοχών στις οποίες θα γίνουν οι έρευνες καθώς υπάρχει ζήτημα με τα έξι μίλια

    «Αν δεν ξεφύγουμε από το πρόβλημα των έξι μιλίων, το ερώτημα είναι τι κάνουμε;» έθεσε το ερώτημα ο Παναγιώτης Προέδρου μιλώντας στο «Χ» και το ίδιο ερώτημα θέτουν και οι Ισραηλινοί στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη

    «Αν δεν ξεφύγουμε από το πρόβλημα των έξι μιλίων, το ερώτημα είναι τι κάνουμε;» έθεσε το ερώτημα ο Παναγιώτης Προέδρου μιλώντας στο «Χ» και το ίδιο ερώτημα θέτουν και οι Ισραηλινοί στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    «Τα πάντα γύρω από τη συμμετοχή της Ratio Oil και της Energean στο διαγωνισμό για τις έρευνες σε Θερμαϊκό και Κόλπο του Ορφανού, θα κριθούν από την ακριβή χάραξη των δύο θαλάσσιων οικοπέδων, ποιες περιοχές θα περιλαμβάνουν, και το αν θα είναι ίδιες με εκείνες που παραχωρήθηκαν τη δεκαετία του 1960 ή όχι» αυτά σημειώνονται σε χθεσινή ανάρτηση του Energypress σχετικά με τις έρευνες στην εν λόγω δύο περιοχές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ίδια ανάρτηση γίνεται λόγος και για την συνέντευξη του γεωλόγου Παναγιώτη Προέδρου στο «Χ» πριν λίγες ημέρες αναφορικά με τις δυσκολίες που θα υπάρξουν με τα 6 μίλια!!!

    Στο ίδιο κείμενο του Energypress αναλυτικότερα σημειώνεται ότι «Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι μετέφεραν άνθρωποι της Ratio Oil στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, όπου και συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, με τους πρώτους να εκφράζουν φόβους ότι οι υπό παραχώρηση περιοχές θα είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν δοθεί τη δεκαετία του 1960 σε Texaco και Oceanic. Τότε, είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες σε 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον Θερμαϊκό και σε 2.000 χλμ στον Κόλπο του Ορφανού, οι οποίες εκτιμάται ότι εκτείνονταν πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. Σημειωτέον ότι ένας λόγος για το ενδιαφέρον Ratio-Energean για Θερμαικό-Ορφανό, είναι ότι γεωλογικά μοιάζουν αρκετά με την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας όπου υπάρχει παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο.

    Τις δεκαετίες ωστόσο που ακολούθησαν το σκεπτικό που επικράτησε σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις άλλαξε. Επικράτησε η λογική ότι αν οι προς έρευνα υδρογονάθρακες εντοπίζονται πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, χρειάζεται πρώτα να επιλυθεί με την Τουρκία η εκκρεμότητα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας των 12 ναυτικών μιλίων. Τα παραπάνω επομένως σημαίνουν, ότι οι υπό παραχώρηση περιοχές δεν θα εκτείνονται πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, δηλαδή θα είναι μικρότερες εκείνων που είχαν δοθεί το 1960.

    Το θέμα φαίνεται να έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες προ ημερών και ο επικεφαλής γεωλόγος της Ratio Oil Είτάν Αϊζενμπεργκ (που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Λεβιάθαν), προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη. Ο Αιζενμπεργκ φέρεται να ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της εταιρείας στις έρευνες θα κριθεί από την ακριβή έκταση των περιοχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον ενημέρωσε ότι όταν πριν από ένα χρόνο Ratio και Energean είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις δύο περιοχές, είχαν στο μυαλό τους τα blocks που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο τη δεκαετία του 1960. Τυχόν επομένως διαφοροποιήσεις, μπορεί και να διαφοροποιούν την εικόνα που έχουν οι γεωλόγοι.

    Η έρευνα περιορίζεται

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας, ο γεωλόγος Παναγιώτης Προέδρου, που είχε διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια επικεφαλής γεωλόγος και διευθυντής έρευνας στην πρώην ΔΕΠ (νυν ΕΛΠΕ), ανέφερε χαρακτηριστικά : «Αν δεν ξεφύγουμε από το πρόβλημα των έξι μιλίων, το ερώτημα είναι τι κάνουμε ; Σίγουρα, η προοπτική είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχει πρόβλημα και σε αυτές τις περιοχές. Η έρευνα περιορίζεται. Εξι μίλια είναι 11 χιλιόμετρα από τις ακτές, είτε της Θάσου, είτε οπουδήποτε. Οι αναφορές στον Κόλπο του Ορφανού με τα σεισμικά που υπήρχαν εκείνη την εποχή δίνουν μια προοπτική για κοίτασμα που μπορεί να αποφέρει 200 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο (110 εκατ. βαρέλια έχει μέχρι σήμερα δώσει ο Πρίνος)».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.