Χρονόμετρο

  Ερευνητές από την Ξάνθη ταξίδεψαν ως την Αγγλία την 25η Μαρτίου… Για να τιμήσουν τη μνήμη του φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα    

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  smart

  smart

  smart

  smart

  smart

  smart

   

   

   

   

   

  Μέχρι το Νότιγχαμ της Αγγλίας, 180 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λονδίνου, ταξίδεψαν δύο ερευνητές από την Ξάνθη ανήμερα της 25ης Μαρτίου, καθώς αποφάσισαν να τιμήσουν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης με έναν διαφορετικό τρόπο. Ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Μπατζακίδης και ο συλλέκτης – ερευνητής Κώστας Μαυρομάτης, βρέθηκαν στον τάφο του Λόρδου Βύρωνα, στο Παρεκκλήσι της Μαρίας Μαγδαληνής, στο Hucknall, του Nottingham της Αγγλίας, για να τιμήσουν τη μνήμη του φιλέλληνα, που έδωσε τη ζωή του για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

   

  «Το να δώσει ένας Έλληνας τη ζωή του για την πατρίδα του, είναι φυσιολογικό. Αλλά οι ξένοι που ήρθαν εδώ και έδωσαν τη ζωή τους, δεν είναι κάτι αυτονόητο και πρέπει να το αναγνωρίζουμε», δήλωσε ο κ. Μαυρομάτης στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

   

  «Περισσότεροι από 1.200 Φιλέλληνες, από κάθε γωνιά του γνωστού τότε κόσμου, συμμετείχαν έμπρακτα στην Ελληνική Επανάσταση. Ανάμεσά τους όμως ξεχωρίζει η σπουδαία μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Ο Ρομαντικός Άγγλος ποιητής, ο οποίος ήρθε στην πατρίδα μας και πρόσφερε τα πάντα για τον εθνικό αγώνα, ακόμη και την ίδια του την ζωή, πεθαίνοντας στο Μεσολόγγι, στις 19 Απριλίου του 1824. Χαρακτηριστικές ήταν οι τελευταίες του λέξεις από το νεκροκρέβατό του λίγο πριν ξεψυχήσει: “Έδωσα τα πάντα για την Ελλάδα. Την περιουσία μου, τον χρόνο μου… Τώρα της δίνω και τη ζωή μου”», συμπλήρωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπατζακίδης.

   

  Οι δυο τους βρέθηκαν στην Αγγλία με ιδιωτική πρωτοβουλία και δικά τους έξοδα, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, την οποία αγκάλιασε ο δήμος Ξάνθης. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου λοιπόν και ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Ειρήνη Χαριτωνίδου, κατέθετε στεφάνι στο Μνημείο των Φιλελλήνων στην Ξάνθη, οι δύο ερευνητές κατέθεταν ταυτόχρονα στεφάνι στο μέρος όπου ετάφη ένας από τους μεγαλύτερους εξ’ αυτών.

   

  «Το δικό μας στεφάνι αγοράστηκε από την Αγγλία, διότι δεν θα μπορούσαμε να το μεταφέρουμε διαφορετικά και είχε τρεις θεματικές κορδέλες. Στη μία έγραφε “Η Ελλάς ευγνωμονούσα”, στη δεύτερη “Δήμος Ξάνθης” και στην τρίτη τη φράση του Λουκή Ακρίτα που είναι χαραγμένη σε έναν βράχο, δεξιά της πύλης της εξόδου στο Μεσολόγγι, στον τόπο με τον οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένος ο Λόρδος Βύρων. Αναγράφει “κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου”», εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης.

   

  «Οι άνθρωποι που μας υποδέχτηκαν συγκινήθηκαν εξίσου με εμάς. Δεν είχαν ξαναδεί Έλληνες να αποδίδουν τιμές στον τάφο του Λόρδου Βύρωνα. Εμείς εναποθέσαμε την ελληνική σημαία μέσα στο παρεκκλήσι, στο καπάκι που οδηγεί στην κρύπτη όπου είναι θαμμένος ο ίδιος, η αδερφή του και η κόρη του», ανέφερε ο κ. Μπατζακίδης. Επίσης, παρέδωσαν και άλλα αναμνηστικά της επίσκεψής τους.

   

  «Εκτός από φιλέλληνα, τιμούμε τον Λόρδο Βύρωνα και επειδή ήταν ο πρώτος που καυτηρίασε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα και ο πρώτος που έθιξε το θέμα ανοιχτά στη Βουλή των Λόρδων. Επίσης, τον επόμενο χρόνο, συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θάνατό του», υπογράμμισε ο κ. Μαυρομάτης.

   

  Οι δύο άνδρες βρέθηκαν επίσης στην έπαυλη του Οίκου των Byron, όπου τους ξενάγησε στον παραμυθένιο πύργο των δεκάδων δωματίων ο διευθυντής του Μουσείου «Newstead Abbey» John Annabla, ο οποίος γνωρίζει τα πάντα για την ζωή και τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. «Μας έδειξε το Αββαείο, που μετατράπηκε στο πατρογονικό σπίτι του σπουδαίου φιλέλληνα, εκεί όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μας οδήγησε μάλιστα και στο παιδικό του δωμάτιο. Εμείς, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, του χαρίσαμε ένα μετάλλιο από το Δήμο Ξάνθης», ανέφεραν.

   

  Το ταξίδι των Γ. Μπατζακίδη και Κ. Μαυρομάτη ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου, την παραμονή της εθνικής μας επετείου και σήμερα, οι δύο ερευνητές επιστρέφουν στην Ξάνθη.

   

   

  *Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπατζακίδης


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.