Χρονόμετρο

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αρκετά τα κενά σε διδακτικό προσωπικό στον Δήμο Θάσου

    Δημοσιεύτηκε στις

    Την επανένταξη του νησιού στις δυσπρόσιτες περιοχές και την αναβάθμιση σε περιοχή αυξημένης μοριοδότησης ζητά ο δήμαρχος

     

     

     

    Για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία της Θάσου εμφανίζουν σημαντικά κενά στα σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και χθες ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και τον υπουργό Νίκο Φίλη με μια σειρά από αιτήματα, ώστε να δίδονται περισσότερα κίνητρα στους εκπαιδευτικούς και να μην αρνούνται να καλύψουν κενές θέσεις που εμφανίζονται στη Θάσο.

     

    Αναλυτικά, η επιστολή Χατζηεμμανουήλ αναφέρει τα εξής: «Με την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία διαπιστώνουμε για μια ακόμα χρονιά ότι υπάρχει δυσκολία στη στελέχωση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Θάσου σε διδακτικό προσωπικό.

     

    Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά η Θάσος δυσκολεύεται στην κάλυψη των αναγκών της σε διδακτικό προσωπικό λόγω άρνησης ή και αδυναμίας των εκπαιδευτικών να αποδεχτούν την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες του νησιού.

    Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες του τόπου μας ως νησιωτικού δήμου. Κατανοούμε τις θέσεις των εκπαιδευτικών που προσκαλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων.

     

    Δεν μπορούμε όμως να συμβιβαστούμε με τη ζοφερή πραγματικότητα της αδυναμίας στελέχωσης των σχολικών μονάδων, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα υπηρεσιακά συμβούλια για την κάλυψη των κενών.

     

    Είναι τραγικό να χάνονται ώρες διδακτικού χρόνου από τους μαθητές των σχολείων μας, πολλές από τις οποίες αφορούν μαθήματα Γενικής Παιδείας βασικά για την προετοιμασία τους για τις Πανελλήνιες ή – ακόμα χειρότερα – μαθήματα Κατεύθυνσης. Η ίδια κατάσταση υφίσταται και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αδυνατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να προγραμματίσουν και να λειτουργήσουν τα σχολεία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και επί ίσοις όροις με τα σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.

     

    Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες των Δήμου μας ως νησιωτικού και τις δυσκολίες που πολλές φορές αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία μας. Αναγνωρίζουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης.

     

    Αδυνατούμε όμως να δεχτούμε τις οποιεσδήποτε ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό γεγονός που αποβαίνει καταστροφικό για την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών της Θάσου.

    Αδυνατούμε να δεχτούμε την οποιαδήποτε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο.

     

    Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους νησιωτικούς Δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και ζητούμε την άμεση επίλυσή τους.

    Καλούμε όλους του αρμόδιους φορείς στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα διαμαρτυρία μας να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά με διδακτικό προσωπικό».

     

     

    Οι προτάσεις Χατζηεμμανουήλ

     

    Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος Θάσου στην επιστολή του προτείνει μια σειρά από κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους εκπαιδευτικούς, ώστε να μην αρνούνται τις τοποθετήσεις τους στο νησί. Ειδικότερα, αναφέρει:

     

    «Προτείνουμε:

     

    – Ενόψει και της επικείμενης αναμοριοδότησης των σχολικών περιφερειών να αναβαθμιστεί η Θάσος σε περιοχή αυξημένων μορίων, (αν είναι δυνατόν 10 – όπως και σε άλλες εξ ίσου δυσπρόσιτες περιοχές), έτσι ώστε να γίνει ελκυστική ή τουλάχιστον όχι απαγορευτική για τους εκπαιδευτικούς που δέχονται να υπηρετήσουν σ’ αυτήν.

     

    – Την επανένταξη του νησιού στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν τουλάχιστον για μια 3ετία εκπαιδευτικοί.

     

    – Τον ορισμό της Θάσου ως ξεχωριστή περιοχή μετάθεσης – απόσπασης – τοποθέτησης, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί που την επιλέγουν ως προορισμό να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η Θάσος είναι η μοναδική τους προτίμηση κι όχι η εναλλακτική επιλογή ανάμεσα και σε άλλες περιοχές του νομού Καβάλας που ασφαλώς είναι πιο ελκυστικές

     

    – Οποιοδήποτε άλλο μέτρο είναι στην ευχέρεια της πολιτείας (επιδότηση του ενοικίου, φορολογικές ή άλλες διευκολύνσεις) ή ό,τι άλλο θα οδηγούσε στην επίλυση των προβλημάτων».

     

    Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηεμμανουήλ ξεκαθαρίζει ότι «καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται. Κάθε χαμένη διδακτική ώρα είναι δυσαναπλήρωτη και σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι διακατέχεστε από την ίδια ευαισθησία και συμμερίζεστε την αγωνία μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και ως εκ τούτου θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα φροντίσετε για την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός μας».

     

     

    Δ.Μ.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.