Χρονόμετρο

  Επίσημη πρώτη για τη διασύνδεση της Ελλάδας με τον TAP

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με τον Διαδριατικό αγωγό (TAP) στη Νέα Μεσημβρία ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, κάνοντας λόγο για ιστορική στιγμή για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας.

   

  Συγκεκριμένα χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπρασία για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου στο νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP στη Νέα Μεσημβρία. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή τόσο για την ελληνική όσο και για την περιφερειακή αγορά ενέργειας, καθώς το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου διασυνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, επίσης συνδεδεμένη με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο», αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ.

   

  Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης με τον TAP, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνδέονται ταυτόχρονα με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και την Ιταλική αγορά φυσικού αερίου, της οποίας η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 75,4bcm φυσικού αερίου (στοιχεία 2019).

   

  Οι δημοπρασίες διεξάγονται στο ηλεκτρονικό υπόβαθρο δημοπρασιών PRISMA και αφορούν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2021. Η πρώτη δημοπρασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς με το 99,96% της χωρητικότητας που διατέθηκε να έχει κατανεμηθεί σε χρήστες.

   

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον TAP συμπίπτει με την έναρξη της εφαρμογής του μοντέλου – στόχου στον ηλεκτρισμό (Electricity Target Model) και θα συμβάλει στην τόνωση του ανταγωνισμού και σε αυτήν την αγορά.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.