Χρονόμετρο

  ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ: Μαύρη» μέρα για το ιατρικό σώμα

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε απεργία το ιατρικό και υπαλληλικό προσωπικό, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση οργανισμού    

  Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν και πάλι χθες οι γιατροί όλης της χώρας, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων, εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, αλλά και συνταξιούχοι βρέθηκαν στο τοπικό παράρτημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Καβάλας, πιο πολύ για να αποχαιρετίσουν τον παλιό φορέα, με τα αιτήματά τους να αναφέρουν μεταξύ άλλων να μην καταργηθεί κανένα Νοσοκομείο και κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ, κανένα τμήμα, καμία κλινική και καμία οργανική θέση, όπως και να υπάρξει άμεση πρόσληψη μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση που να καλύπτει τις ανάγκες.
  Ο πρόεδρος των γιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Καβάλας, Αντώνης Αντωνιάδης, ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται από τους συναδέλφους, του αναμένοντας τα αποτελέσματα της ψήφισης του νομοσχεδίου, για την κατάργηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την ίδρυση στη θέση του ενός νέου φορέα, του Π.Ε.Δ.Υ.

  «Για μας το νομοσχέδιο αυτό είναι καταστροφικό στο σύνολο του ιατρικού κόσμου. Όλοι οι σύλλογοι έχουν εκφράσει την ίδια άποψη, όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ευελπιστούμε μόνο σε ένα θαύμα. Αν δε γίνει, γιατροί και προσωπικό που εργάζεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα μπούμε σε καθεστώς διαθεσιμότητας και είναι άγνωστο τι θα επιλέξει ο καθένας να κάνει στο μέλλον. Το πιθανότερο είναι να μείνουμε στα ιατρεία μας, διότι αυτό υποστηρίζουν οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων, πλην μιας μικρής μειοψηφίας που για δικούς της λόγους θα συνεχίσει στο Π.Ε.Δ.Υ. Οι υπόλοιποι θα αναγκαστούμε να αυτοαπολυθούμε».

   

  Ξ. Κροκίδης: «Στα όρια τους οι γιατροί»

   

  Για «μαύρη» μέρα για το ιατρικό σώμα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος τοποθετούμενος στα τοπικά μέσα, σημείωσε: «Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αποχαιρετίσουμε κάτι που έχει γράψει ιστορία στην Ελλάδα, το Ι.Κ.Α.. Τη λέξη “Ε.Ο.Π.Υ.Υ.” δεν την έχω συνηθίσει τα δύο τελευταία χρόνια. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, που θα περάσει με οριακή πλειοψηφία από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρει και ο κ. Αντωνιάδης, δεν υπάρχει πληροφόρηση για την επόμενη μέρα. Στην πλειοψηφία τους, 8.500 γιατροί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πετιούνται στη διαθεσιμότητα και αύριο στην ανεργία. Το Ι.Κ.Α. προσέφερε τα μέγιστα στην περίθαλψή του ελληνικού λαού και επίσης με ανησυχεί το αύριο για θέματα, όπως η συνταγογράφηση. Θέλω να εκφράσω μια διαφορετική άποψη, από κάποια μέσα που φιλοξένησαν τον διοικητή του Γ.Ν.Κ. (σ.σ. τον Χρ. Κοπατσάρη) ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον αυξημένο φόρτο εργασίας. Θέλω να τονίσω ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συνταγογραφικό κέντρο, όπως επίσης και σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός. Έχει τον δικό του ρόλο και ήδη λειτουργεί σε οριακά σημεία, με την υπερεργασία και την απλήρωτη εργασία κάποιων συναδέλφων. Είναι μέρα περισυλλογής η 6η Φεβρουαρίου για το ιατρικό σώμα, διότι μπαίνει τελεία σε έναν πολύ σημαντικό φορέα».

  ΕΟΠΥΥ (2)

   

  Η. Καζόπουλος: «Στεναχωριόμαστε που δε θα υπάρχει Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

  Ο διευθυντής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Καβάλας, Ηλίας Καζόπουλος, αφού επεσήμανε ότι το παρόν κτήριο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα στεγάσεις τις νέες υπηρεσίες του Π.Ε.Δ.Υ. σε περίπτωση έγκρισης του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τη διάλυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Είναι άγνωστο το νέο οργανόγραμμα. Τα προβλήματα υπάρχουν και δυσκολίες θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, διότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσέφερε λύσεις. Δεν μπορώ να πω περισσότερα ούτε να κριτικάρω τη λειτουργία. Όσοι δουλέψαμε εδώ, την αγαπήσαμε την υπηρεσία και στεναχωριόμαστε, που από αύριο (σ.σ. σήμερα) δε θα υπάρχει Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

  Από την πλευρά των εργαζομένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Καβάλας, η εκπρόσωπός τους, Μαρία Καμπάνταη, ανέφερε στα τοπικά μέσα ότι «πονάει η ψυχή μας, βλέποντας την υπηρεσία να κλείνει, καθώς εξυπηρετούσαμε δωρεάν τον κόσμο, που έβλεπε γιατρούς κάθε ειδικότητας κι όχι αυτούς μόνο που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Αγωνιζόμαστε, ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο».

   

  Σ. Μαούνατζης: «Ένα απλό σύστημα υγείας»

   

  Συμπαράσταση υπήρχε και από τα σωματεία των συνταξιούχων Καβάλας, με τον Στέργιο Μαούνατζη, πρόεδρο του σωματείου συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε. να αναφέρει ότι επιθυμία των ασφαλισμένων είναι να υπάρχει ένα πακέτο περίθαλψης, που να τους ικανοποιεί κι όχι να πηγαίνει από το καλό στο χειρότερο, να πληρώνει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλα αυτά τα χρόνια και να μην έχει την ανάλογη φροντίδα. «Παίρνονται μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις στα κέντρα αποφάσεων, όμως οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν το μάρμαρο. Θέλουμε ένα απλό σύστημα υγείας, που να πηγαίνουμε με το βιβλιάριό μας, να κάνουμε τις εξετάσεις μας, να παίρνουμε τα φάρμακά μας. Τα προβλήματα αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Συμπαραστεκόμαστε στους γιατρούς».

   

  «Νομοσχέδιο-ταφόπλακα στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

   

  Ταφόπλακα στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. «Η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει το ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του, με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, μετά την πάροδο των οκτώ μηνών, δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα».

   

  Δημήτρης Μπουντάς

   

  ΕΟΠΥΥ (1)


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.