Χρονόμετρο

    Energean oil & gas προς ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ: «…δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται η επικοινωνιακή αποδόμηση μιας προσπάθειας…»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Προς τη Διεύθυνση της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ

    Αξιότιμε κύριε Σπανέλη,

    Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε τα σχόλια που δημοσιεύσατε στην σελίδα 3 στο φύλλο της εφημερίδας σας της 3ης Απριλίου 2015, σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας μας. Η έκπληξη σχετίζεται τόσο με το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία με εμάς για την παροχή διευκρινίσεων σε ζητήματα που αποδεικνύεται ότι αγνοείτε, αν και παρακολουθείτε αρκετά χρόνια τώρα τις δραστηριότητές μας, όσο και με το γεγονός της πλήρους διαστρέβλωσης στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί κατ’ επανάληψη από την εταιρεία μας και τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο που εγείρει απορίες για το σκοπό του δημοσιεύματός σας.

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία παραποιείται στο δημοσίευμά σας, και για την ακριβή ενημέρωση των αναγνωστών σας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής σχετικά με τις αναφορές σας:

    Α) «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα αποθεματικά στο κοίτασμα του Πρίνου υπολογίζονται στα 15 εκ. βαρέλια και ο στόχος του νέου επενδυτικού προγράμματος ήταν να φτάσει την ημερήσια παραγωγή στα 5.000 βαρέλια. Τώρα, με την ευκαιρία της «βάπτισης» του Energean Force, χθες στο Πέραμα, μαθαίνουμε ότι τα απολήψιμα είναι 30 εκ. βαρέλια και ο στόχος για την ημερήσια παραγωγή φτάνει τα 10.000 βαρέλια!!! Να ήταν 1η Απριλίου θα μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε… ίσως γι’ αυτό επέλεξαν η τελετή και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν χθες 2 Απριλίου, για να μην υπάρχει πρόβλημα παρεξήγησης…»

    1)  Η εταιρεία μας στις 26 Ιουνίου του 2014 είχε ανακοινώσει σε όλα τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ ότι «σε περισσότερα από 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έναντι 27 εκατ. το 2013, εκτιμώνται πλέον τα απολήψιμα αποθέματα (2Ρ) στον Κόλπο της Καβάλας». Μας προξενεί απορία ο σκοπός της αναφοράς σας σε απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 15 εκατ. βαρελιών, τα οποία αφορούν προ τριετίας στοιχεία και, συγκεκριμένα, τις εκτιμήσεις του …2012, όταν τα αποθέματα του Πρίνου διαμορφώνονταν στα 17 εκατ. βαρέλια, όπως έχουμε αναφέρει σε σειρά ανακοινώσεων και παρουσιάσεων.

    2)  Στη συνέντευξη τύπου του επενδυτικού μας προγράμματος στις 23 Ιουλίου 2014 στην Καβάλα, στην οποία είχατε παρευρεθεί και στη διάρκεια της οποίας είχατε παρακολουθήσει και παραλάβει την αναλυτική παρουσίαση, είχαμε ανακοινώσει ότι «ως στόχος έχει τεθεί η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως το 2016», παρουσιάζοντας παράλληλα προβλέψεις για δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 10.000 βαρελιών ημερησίως από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Εάν δεν είναι σκόπιμη η διαστρέβλωση των συγκεκριμένων στοιχείων, προφανώς είτε δεν έχετε διαβάσει την παρουσίαση της εταιρείας είτε έχετε λησμονήσει τα στοιχεία στα οποία αυτή αναφερόταν. Σχετικά, σας παραπέμπουμε στην σελίδα 9 της παρουσίασης και στην κατηγορία «Η προοπτική της παραγωγής». Επισημαίνεται ότι έκτοτε, η εταιρεία μας έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στην προοπτική των 10.000 βαρελιών ημερησίως τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και, προφανώς, οι αναφορές αυτές δεν συνέπεσαν με την 1η Απριλίου.

    Β) «Να σημειώσουμε μόνο ότι μέχρι τώρα για την αγορά του γεωτρυπάνου ξοδεύτηκαν 30 εκ. ευρώ, σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό που απαιτήθηκε για την επισκευή του, καθώς και για τις εργασίες που έγιναν και γίνονται στην εξέδρα του Πρίνου και πέριξ αυτής, αφενός για να μπορέσει να σηκώσει το βάρος τους και αφετέρου να μην το πάρουν οι νοτιάδες το πλοίο Energean Force και βρεθεί στα βράχια του Βρασίδα… Ίσως να πλησιάζει το μέχρι τώρα κόστος ακόμη και τα 50 εκ. ευρώ.»

    3)  Η εταιρεία ανακοίνωσε επισήμως στην τελετή εγκαινίων του Energean Force ότι το σύνολο της επένδυσης στο γεωτρύπανο (αγορά, μεταφορά, μετασκευή, απαραίτητες εργασίες και υποδομής) είναι της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων. Δεν γνωρίζουμε πώς εξάγετε το συμπέρασμα ότι το κόστος ίσως και να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

    4)  Η διαδικασία της πρόσδεσης του γεωτρυπάνου στις εξέδρες του Πρίνου θα πραγματοποιηθεί με την πιστοποίηση του διεθνούς νηογνώμονα Bureau Veritas, ο οποίος είναι και ο πιστοποιών νηογνώμων του Energean Force. Επίσης, η σύνδεση του Energean Force με τις εξέδρες και η εγκατάσταση του γεωτρητικού εξοπλισμού επ’ αυτών θα πραγματοποιηθεί με την πιστοποίηση του διεθνούς νηογνώμονα DNV.

    5)  Ως προς το σήκωμα του βάρους του από τις εξέδρες, στο οποίο έχετε αναφερθεί και παλαιότερα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο γεωτρητικός εξοπλισμός (ring up) που θα τοποθετηθεί στις εξέδρες, ζυγίζει περί τους 790 τόνους, όταν ο εξοπλισμός του King Alexander που έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν ήταν της τάξης των 1.000 τόνων.

    6)  Σχετικά δε με παλαιότερο σχόλιό σας, κατά το οποίο το Energean Force είναι γεωτρύπανο …50ετίας, επισημαίνουμε ότι αρκούσε μία απλή αναζήτησή του σε σχετικές σελίδες στο διαδίκτυο προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στα βασικά του στοιχεία και να βεβαιωθείτε ότι έχει κατασκευαστεί το 1994, χρονολογία που το κατατάσσει στα μοντέρνα γεωτρύπανα που λειτουργούν ανά τον κόσμο.

    Γ) «Στα 30 δολάρια αντέχουν…»

    7)  Το νόημα της πραγματοποίησης του επενδυτικού προγράμματος είναι ακριβώς να αυξηθεί η παραγωγή, μέσω της άντλησης των διαπιστωμένων αποθεμάτων, ώστε να διασφαλισθεί η λειτουργία της πετρελαϊκής δραστηριότητας και της απασχόλησης τουλάχιστον για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, ανεξάρτητα από το εύρος διακύμανσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.

    Δ) «Αν συνυπολογίσουμε τα αποτελέσματα και των προηγουμένων ετών, όπου και τότε η τιμή του βαρελιού ήταν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, τότε θα πρέπει η κερδοφορία της τελευταίας πενταετίας να φτάνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ!!! …Μήπως είναι αυτά τα χρήματα ο κύριος κορμός του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος; Όπως είναι γνωστό στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου, όλα τα επενδυτικά προγράμματα, σε όλο τον κόσμο ακυρώνονται γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια!!! Εδώ βλέπουμε εταιρίες όπως είναι η Bp, η Statoil, η Shell και πολλά άλλα μεγαθήρια, να σταματάνε επενδύσεις και η Energean να μπορεί και επενδύσει 200 εκ. δολάρια;»

    Προφανώς εδώ αναγνωρίζετε, παρόλο που σε σχόλιά σας έχετε αναρωτηθεί αν «το γεωτρύπανο θα το βλέπουμε μόνο από τηλεοπτικά πλάνα» ότι, τη στιγμή που ανά τον κόσμο ενεργειακοί όμιλοι τεράστιου βεληνεκούς αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, η εταιρεία μας εξακολουθεί να επενδύει.

    Πραγματικά, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους στην πρόσφατη τελετή εγκαινίων του Περάματος και όσοι θα μας τιμήσουν παρευρισκόμενοι και στην παρουσίαση του Energean Force, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα σε λίγες εβδομάδες, αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση που έρχεται σε μία περίοδο όχι μόνο κατά την οποία στην χώρα μας δεν πραγματοποιούνται επενδύσεις αλλά και κατά την οποία, λόγω της κατάρρευσης των τιμών πετρελαίου, η δραστηριότητα στον Πρίνο είναι ζημιογόνος. Και αυτό καθώς οι μέτοχοι της Energean oil & gas στηρίζουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα και επενδύουν, φροντίζοντας παράλληλα να είναι πληρωμένοι εγκαίρως τόσο οι εργαζόμενοι της εταιρείας όσο και οι προμηθευτές, εργολάβοι κλπ. οι οποίοι συνεργάζονται με αυτήν. Οι δε μέτοχοί μας προφανώς αποβλέπουν στην απόσβεση της επένδυσής τους και γι’ αυτό το λόγο έχουν στηρίξει – και συνεχίζουν να το πράττουν – τις επιλογές και δραστηριότητες της εταιρείας μας. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι αναστολές επενδυτικών σχεδίων στην παγκόσμια αγορά έχουν πρωτίστως σχέση με ερευνητικά προγράμματα, ενώ στην περίπτωση του Πρίνου – όπως αναφέραμε παραπάνω – πρόκειται για παραγωγικές γεωτρήσεις σε συγκεκριμένου μεγέθους πιστοποιημένα αποθέματα.

    Ε) «… Με βάση την ανανέωση της σύβασης για 25 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2013, η εταιρία πρέπει να πληρώνει τον περιφερειακό φόρο του 5%. …Μέχρι σήμερα όμως, με κερδοφορία αρκετών εκατομμυρίων και με το πετρέλαιο να έχει σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων, δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, από τον φόρο του 5%.»

    8) Μας προξενεί εντύπωση το ότι ένα μέσο ενημέρωσης που είναι εξοικειωμένο με την πετρελαϊκή δραστηριότητα της Καβάλας, καθώς έχει επί αρκετά χρόνια παρουσία στην περιοχή (με την ευκαιρία να σας ευχηθούμε, με αφορμή τα πρόσφατα 15α γενέθλιά σας, ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια), εμφανίζεται να μην γνωρίζει πως φορολογείται μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής υδρογονανθράκων και να αναφέρει στα σχόλιά της ότι «η εταιρεία πρέπει να πληρώνει τον περιφερειακό φόρο του 5%». Η δραστηριότητά μας υπόκειται, βάσει του νόμου, σε συντελεστή φορολόγησης 25%. Η Πολιτεία έχει αποφασίσει να διανέμει το 5% από το συνολικό 25% στις τοπικές κοινωνίες, όπου υπάρχει εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δεν είναι η Energean oil & gas που …μοιράζει το 5% των κερδών της στην τοπική κοινωνία, αλλά είναι το υπουργείο Οικονομικών που φορολογεί τη δραστηριότητα, με βάση τα κέρδη της, και που κατανέμει τα εισπραττόμενα ποσά με βάση την κείμενη νομοθεσία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν με κάποιο τρόπο έχετε σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι στη …διακριτική ευχέρεια των φορολογουμένων να πληρώνουν τους φόρους τους. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι η εταιρεία μας ελέγχεται από τους μηχανισμούς του Δημοσίου και από ορκωτούς ελεγκτές σχετικά με τα επενδυτικά της προγράμματα και τα οικονομικά της αποτελέσματα. Στους ελέγχους λαμβάνονται υπόψιν η απόσβεση των επενδύσεων καθώς και η απόσβεση των συσσωρευμένων ζημιών παλαιοτέρων ετών, όπως ακριβώς προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου. Αυτό που βρίσκεται, κατά κάποιο τρόπο, στη δική μας διακριτική ευχέρεια είναι η γενικότερη συνεισφορά μας στην τοπική κοινωνία, η οποία στα επτά χρόνια της δραστηριοποίησής μας στην περιοχή, είναι της τάξης των 94 εκατ. ευρώ μέσα από μισθούς, προμήθειες, μεταφορές, ενοικιάσεις κλπ.

    Αξιότιμε κύριε Σπανέλη,

    Σεβόμαστε απόλυτα την λειτουργία του Τύπου, αναγνωρίζοντας και την κριτική της διάσταση. Θα θέλαμε όμως να σημειώσουμε ότι σε μια τέτοια προσπάθεια σαν την δική μας, με την οποία συστρατεύονται όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας, καλό είναι να ζητούνται πληροφορίες και διευκρινίσεις και από την ίδια την εταιρεία, όπως άλλωστε προβλέπει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Διαφορετικά, δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται η επικοινωνιακή αποδόμηση μιας προσπάθειας, η οποία μόνο θετικά συμβάλλει και συνεισφέρει στην Καβάλα σε ιδιαίτερα χαλεπούς καιρούς.

    Παρακαλούμε για την δημοσίευση της επιστολής μας στην εφημερίδα σας και σε κάθε περίπτωση επικαλούμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για την προστασία της φήμης της και της εταιρικής της εικόνας, η οποία θίγεται με το δημοσίευμά σας.

    Με εκτίμηση,

    Μαθιός Ρήγας Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Energean oil & gas Πρόεδρος Καβάλα ΟΙ I

    Δημήτρης Γόντικας Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Καβάλα Oil

     

    Απάντηση από το «Χ»:

    Με την επιστολή της Energean oil & gas, έχουν ανοίξει πολλά ζητήματα, ενώ ορισμένα καίρια θέματα που έχουμε θίξει τα προσπερνάει (όπως π.χ. η δήλωση ότι «αντέχουμε και με 30 δολάρια το βαρέλι») και επειδή λόγω των ημερών δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος για να δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις, επιφυλασσόμαστε να επανέρθουμε παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία την ερχόμενη εβδομάδα. Στοιχεία στα οποία συμφωνούν και οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί επιστήμονες και στα οποία αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση, χωρίς υπερβολές που υπαγορεύουν επικοινωνιακές λογικές.

    Προς το παρόν, θα αρκεστούμε σε ένα μικρό σχολιασμό: Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής που σπουδάζει επάνω στο πετρέλαιο μαθαίνει ότι η μοναδική αλήθεια για ένα κοίτασμα είναι αυτή που σου δίνει η ίδια η γεώτρηση. Μέχρι να «τρυπήσεις» μπορείς να έχεις μικρές ή μεγάλες προσδοκίες από ένα κοίτασμα… Η επιφυλακτικότητα είναι καλός σύμβουλος, καθώς η ημερήσια παραγωγή ενός κοιτάσματος επηρεάζεται από πάρα πολλές παραμέτρους, γεωλογικές, τεχνολογικές και οικονομικές. Γι’ αυτό θα θέλαμε η συνέχεια του διαλόγου να γίνει με βάση στοιχεία και όχι γενικές θεωρίες, πολύ δε περισσότερο χωρίς απειλές για χρήση ένδικων μέσων. Είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, οπότε τις απειλές μπορεί ο καθένας να τις ερμηνεύσει ως απόπειρα φίμωσης. Εξάλλου το έχουμε ζήσει και με προηγούμενες διοικήσεις της KAVALA OIL!!! Ας μην καταφεύγουν σε πρακτικές τις οποίες έχουν καταδικάσει και οι ίδιοι κατά το παρελθόν!!! Οψόμεθα!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.