Χρονόμετρο

  Με ιδιόκτητο γεωτρύπανο: 165 εκατ. ευρώ ρίχνει στον Πρίνο για επενδύσεις η Energean Oil & Gas

  Δημοσιεύτηκε στις

  Αγορά νέου ιδιόκτητου γεωτρύπανου, άνοιγμα 15 νέων γεωτρήσεων, δύο νέες εξέδρες, μία στον Βόρειο Πρίνο και μία στο Έψιλον και συνολικές επενδύσεις ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018 περιλαμβάνει το νέο γεωτρητικό-επενδυτικό πρόγραμμα της EnergeanOil & Gas, όπως ανακοίνωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγη ώρα σε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας.

   

  Αναλυτικότερα:

  Νέα εποχή για τον Πρίνο:

  Με ιδιόκτητο γεωτρύπανο, το Energean Force, προχωρεί η Energean Oil & Gas στην υλοποίηση του ύψους 165 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας.

  Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποκτά ιδιόκτητο γεωτρύπανο, σε μία εξέλιξη που της επιτρέπει να πραγματοποιεί απρόσκοπτα γεωτρήσεις ανεξάρτητα με τη διαθεσιμότητα γεωτρυπάνων στη Μεσόγειο, να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους, οι οποίοι ως τώρα κατευθύνονταν στην ενοικίαση και στα κόστη μεταφοράς αλλά και να εξασφαλίσει για τους εργαζόμενους της ομάδας γεωτρήσεων νέα εμπειρία και αναβάθμιση των ικανοτήτων τους μέσω της απασχόλησης στο αντικείμενό τους έναν χρόνο μετά το τελευταίο γεωτρητικό πρόγραμμα στον Πρίνο.

   

  Το Energean Force, το οποίο αγοράστηκε από την καθιερωμένη στον χώρο γερμανική εταιρεία KCA Deutag και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στη Δυτική Αφρική, αποτελεί τον βασικό πυλώνα υλοποίησης του νέου επενδυτικού προγράμματος στην Καβάλα, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

   

  – Επενδύσεις ύψους 165 εκατ. Ευρώ.

  – Συνολικά 15 νέες γεωτρήσεις στον Κόλπο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο, μία στον Βόρειο Πρίνο και επτά στο Έψιλον.

  – Για πρώτη φορά μετά το 1977, δύο νέες εξέδρες, μία στον Βόρειο Πρίνο και μία στο Έψιλον.

  – Δύο νέους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, από το Έψιλον στον Βόρειο Πρίνο και από τον Βόρειο Πρίνο στον Πρίνο.

  – 40 νέες θέσεις εργασίας στο γεωτρύπανο.

   

  Το γεωτρητικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και ως στόχος έχει τεθεί η αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως το 2016, από τον μέσο όρο των περίπου 2.000 βαρελιών ημερησίως κατά την τρέχουσα χρονιά. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλες οι απαιτούμενες αιτήσεις θα κατατεθούν εγκαίρως στο ΥΠΕΚΑ και τις συναρμόδιες αρχές, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί.

   

   

   

  Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του νέου επενδυτικού προγράμματος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

  «Έχοντας ήδη επενδύσει πάνω από 180 εκατ. ευρώ από το 2007 και μετά, έχοντας διατηρήσει την Ελλάδα στον χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και έχοντας διασφαλίσει την απασχόληση και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, η Energean Oil & Gas ξεκινά ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τον Πρίνο. Για πρώτη φορά αποκτάται ιδιόκτητο γεωτρύπανο, για πρώτη φορά, μετά το 1977, εγκαθίστανται νέες εξέδρες και, πλέον, ενισχύονται οι προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση, την αύξηση και τη διατηρησιμότητα της αυξημένης παραγωγής.

   

  Το κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο και είναι το μοναδικό ενεργό και βεβαιωμένο κοίτασμα στην χώρα μας, είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 60 εκατ. βαρέλια και έχει ήδη παραγάγει 115 εκατ. βαρέλια. Με άξονα τα επενδυτικά προγράμματα και την έρευνα της Energean Oil & Gas είναι πλέον εφικτή η περαιτέρω αύξηση της αποληψιμότητας πετρελαίου, σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου προκειμένου η ελληνική οικονομία να περάσει σε φάση ανάπτυξης. Την προσπάθεια αυτή οδηγούν ο Πρίνος και οι εργαζόμενοί μας στις θαλάσσιες εξέδρες και στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, με τους οποίους δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια μεθοδικότητα και αφοσίωση, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.»

  Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose, τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν πλέον τα 30 εκατομμύρια βαρέλια, σε μία εξέλιξη που παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας της παραγωγικής δραστηριότητας τουλάχιστον για μια 15ετία ακόμη.

   

  Δημήτρης Μπουντάς

  https://www.xronometro.com/wp-content/uploads/2014/07/20140723-Παρουσίαση-επενδυτικού-προγράμματος-Energean-Oil-Gas1.pdf

  φωτογραφία


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.