Χρονόμετρο

  Από την Energean Oil & Gas: Ξεκαθάρισμα στην Kavala Oil

  Δημοσιεύτηκε στις

  Νέος κρίκος στην αλυσίδα η “Δήμητρα” που χρέωνε 4.000 ευρώ τον μήνα κάθε εργαζόμενο – Η Energean δρομολογεί 9 προσλήψεις από τους 16 που απασχολούνταν στον εργολάβο 

  Σε νέα φάση περνά η εξυγίανση της Kavala Oil από μία σειρά “προβληματικών” συνεργασιών που η διοίκηση της Energean Οil & Gas διαπιστώνει καθημερινά ότι ζημίωναν με δραματικό τρόπο την εταιρεία προς όφελος εργολάβων, την ώρα που οι παλαιότερες διοικήσεις έδειχναν ανοχή απέναντι συγκεκριμένο καθεστώς.

  Η διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία “Δήμητρα” που δραστηριοποιείται σε τεχνικές εργασίες, έρχεται να περικόψει το κόστος κατά 30% με 35%, δίνοντας ανάσες στην λειτουργία της Kavala Oil, σε μία περίοδο κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, η παραγωγή βρίσκεται σε οριακά επίπεδα και εκτελούνται γεωτρήσεις αξίας 60 εκατ. ευρώ για να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η απασχόληση των εργαζομένων.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους 14 εργαζόμενους που συνεργάζονταν σε σταθερή βάση με την “Δήμητρα” – υπήρχαν ακόμη και δύο εποχικοί – το μηνιαίο κόστος ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ για την Kavala Oil! Αυτό σημαίνει ότι η “Δήμητρα” χρέωνε στην Kavala Oil περίπου 4.000 ευρώ τον μήνα κάθε εργαζόμενο που απασχολούσε!

   

  Πτώση του κόστους

  Η διακοπή της συνεργασίας, η οποία θα συνοδευθεί και από σταδιακή εξόφληση του συνόλου των παλαιών οφειλών της Kavala Oil προς τον εργολάβο, φέρνει στο προσκήνιο την παλαιότερη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία του εργολάβου Νάσσου, ο οποίος ήταν υπεργολάβος ως προς το προσωπικό των σκαφών Άκρα Πρίνος, Σκάλα Πρίνος και Εψιλον και παράλληλα παρείχε και την τεχνική τους υποστήριξη.

  Όπως επισήμως είναι γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μαθιός Ρήγας, η συγκεκριμένη εργολαβία στοίχιζε 1,32 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Με την διακοπή της, και ενώ απορροφήθηκε στα καραβάκια το σύνολο των εργαζομένων, το κόστος έπεσε στις 754.000 ευρώ, δηλαδή κατά 40% περίπου.

  Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα της διακοπής συνεργασίας με τον εργολάβο Φρειδερίκο Τσουμάκη, ο οποίος ήταν ο κεντρικός υπεργολάβος της Κavala oil σε θέματα τεχνικών εργασιών και τεχνικής υποδομής. Στον συγκεκριμένο εργολάβο κατέληγαν σχεδόν όλες οι εντολές εργασίας, ενώ η νέα διοίκηση διαπίστωσε ότι κάποιες από αυτές δεν χρειαζόταν να έχουν ανατεθεί, αλλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει είτε με μικρότερο κόστος από άλλο υπεργολάβο, είτε εσωτερικά.

  Όταν διεκόπη η συνεργασία, ο συγκεκριμένος εργολάβος είχε λαμβάνειν από παλαιές και τρέχουσες εργασίες περίπου 1 εκατ. ευρώ! Την ίδια ώρα, το κόστος άλλων μηχανουργείων, με τα οποία συνεργάζεται πλέον η Kavala Oil, είναι μόλις …δέκα χιλιάδες ευρώ για τους τελευταίους πέντε μήνες!

  Το μέγεθος της δαπάνης μοιάζει απίστευτο και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, εάν και οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν προχωρήσει σε ανάλογο εξορθολογισμό, ίσως η εταιρεία να είχε μπορέσει και στο παρελθόν να προχωρήσει σε γεωτρητικά προγράμματα που θα απέτρεπαν ή θα καθυστερούσαν τη σταδιακή υποχώρηση της παραγωγής στον Πρίνο σε οριακά επίπεδα.

   

  Καμία απόλυση, προσλήψεις από την Energean

   

  Πάντως, από την Energean Oil & Gas επαναλαμβάνεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της διοίκησης για το ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε απόλυση στην Kavala Oil, παρόλο που είναι προφανές ότι η καβαλιώτικη θυγατρική θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει και με σαφώς λιγότερους εργαζόμενους.

  Αντίθετα, η Energean Oil & Gas πληροφορούμαστε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πρόσληψη εννέα από τους δεκατέσσερις εργαζόμενους στην “Δήμητρα”, προκειμένου να απασχοληθούν σε ανάλογες εργασίες. Ωστόσο, η διαδικασία πιθανότατα θα καθυστερήσει από τη στιγμή που η εταιρεία θα εμπλακεί σε νομική διαμάχη με την πλευρά του εργολάβου Δρόσου, η οποία φέρεται να εξετάζει προσφυγή στη δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι για την διακοπή της συνεργασίας τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και παρά το ότι οι οφειλές των παλαιότερων διοικήσεων της Kavala Oil εξοφλούνται σταδιακά στο ακέραιο.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.