Χρονόμετρο

    Energean: Δύο νέα συμβόλαια για 1,4 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως στο Ισραήλ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στα 7 δισεκ. κ.μ. φτάνουν πλέον τα υπογεγραμμένα συμβόλαια της εταιρείας

     

     

    Η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης την υπογραφή δύο νέων μεγάλων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου από την θυγατρική της (70%) EnergeanIsrael που κατέχει το 100% των θαλάσσιων κοιτασμάτων Karish, KarishNorth και Tanin στο Ισραήλ. Τα δύο συμβόλαια αντιστοιχούν σε ποσότητες φυσικού αερίου έως 1,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως και η σύναψή τους αυξάνει τις μέχρι σήμερα συμβολαιοποιημένες ποσότητες της Energean στα 7 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο.

     

    Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καλύπτουν τα δύο συμβόλαια αφορά τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RamatHovav στο Ισραήλ, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα καθώς ανήκε στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού IEC. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι οι όμιλοι Edeltech και Shikun&Binui (RamatHovavPartnership),ενώ το συμβόλαιο για τον συγκεκριμένο σταθμό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπογραφεί ποτέ για ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ. Η συμφωνία έχει διάρκεια 20 έτη, αποκλειστικό χαρακτήρα και προβλέπει επίσης κατώτατη τιμή προμήθειας. Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά την προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ramat Hovav Partnership. Έχει διάρκεια 15 ετών και πρoβλέπει κατώτατη τιμή καθώς και ρήτρα takeorpay.

     

    Με τα δύο νέα συμβόλαια, η Energean φτάνει πλέον πολύ κοντά στην κάλυψη της πλήρους δυναμικότητας (8 BCM ετησίως) του «Energean Power», του πρώτου στην ιστορία FPSO (Floating Production Storage Off loading) που θα λειτουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να κλείσει συμβόλαια και για την υπολειπόμενη διαθέσιμη δυναμικότητα του «Energean Power» και, σχετικά, εξετάζει τις προοπτικές που παρουσιάζουν τόσο η αγορά του Ισραήλ όσο και γειτονικές αγορές, σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω επέκτασης στην Ανατολική Μεσόγειο που χαρακτηρίζουν και τις εννέα ερευνητικές άδειες που η ίδια κατέχει στο Ισραήλ.

     

    Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε σχετικά:

    “Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για την υπογραφή των δύο νέων συμβολαίων που αυξάνουν στα 7 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως τις ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει η Energean με προγραμματισμένη έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Edeltech και την Shikun&Binui για την συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη τους και να επαναλάβω την δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και την ασφάλεια του εφοδιασμού της ισραηλινής αγοράς, ακόμη και μετά την πλήρη κάλυψη της δυναμικότητας του FPSO. Τα νέα συμβόλαια ενισχύουν περαιτέρω την ροή εσόδων μας, η οποία είναι πολύ καλά προστατευμένη από μελλοντικές διακυμάνσεις στις τιμές. Επιπλέον, μάς διασφαλίζουν ταμειακές ροές που υποστηρίζουν τον στρατηγικό μας στόχο να εξασφαλίσουμε σταθερά μερίσματα για τους μετόχους μας».

    Σημειώνεται ότι τα δύο νέα συμβόλαια υπερβαίνουν σε αξία τα 2,5 δισεκ. δολάρια για το σύνολο της διάρκειάς τους, ενώ δεν απαιτούν οποιαδήποτε νέα επένδυση από την Energean πέραν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος KarishNorth, η Τελική Επενδυτική Απόφαση (FinalInvestmentDecision – FID) για την οποία αναμένεται να ληφθεί εντός του έτους. Τα δύο συμβόλαια υπόκεινται στην έγκριση των χρηματοδοτών της RHPartnership, ενώ οι τιμές είναι ανάλογες με εκείνες των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει ήδη υπογράψει η Energean.

     

    O σταθμός ηλεκτροπαραγωγής RamatHovav είναι ο δεύτερος σταθμός της IEC που ιδιωτικοποιείται από ένα σύνολο πέντε σταθμών που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του σταθμού AlonTavor, ο νέος ιδιοκτήτης του οποίου (όμιλος MRC), έχει επίσης συνάψει με την Energean συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου για περίπου 0,5 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως επί 15 έτη.


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.