ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΣΤΗ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΤΣΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ;
Τα σχέδια του Καναδού επιχειρηματία Άλεξ Χαντιτάτζι για την επένδυση στη Νέα Ηρακλείτσα και η αξιοποίηση του Paradiso
Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ αποκαλύπτει ότι ο Άλεξ Χαντιτάτζι δεν περιορίζει την επενδυτική του δραστηριότητα μόνο στην έκταση της Αλάνας της Ν. Ηρακλείτσας αλλά επεκτείνεται και στο διπλανό κάμπινγκ – το Paradiso – με την φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα νέο καινοτόμο χώρο στέγασης, ένα χωριό ψηφιακών νομάδων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Αναλυτικά στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι «Ένα χωριό ψηφιακών νομάδων σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ο Καβάλα ο Άλεξ Χαντιτάτζι, ο Καναδός επιχειρηματίας που αγόρασε το ακίνητο φιλέτο στη Νέα Ηρακλείτσα και κατασκευάζει το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών Hamptons Greece. Πρόκειται για μία πολύ μικρότερη σε οικονομικά μεγέθη επένδυση σε σχέση με το τεράστιο project των Hamptons. Ο επιχειρηματίας είχε χτυπήσει σε δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ την παραλιακή έκταση των 150 στρεμμάτων, με το ποσό των σχεδόν 19 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου διπλάσιο από την τιμή εκκίνησης. Ο προϋπολογισμός της συνολικής επένδυσης ξεπερνούσε τα 550 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ανέγερση ενός ξενοδοχείου κι ενός συγκροτήματος με σχεδόν 300 πολυτελείς κατοικίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη προπωληθεί. Τώρα, ο επιχειρηματίας έχει βάλει στο μάτι μιαν άλλη έκταση, ακριβώς δίπλα στο υπό ανέγερση συγκρότημα των Hamptons, περίπου 23 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα κάμπινγκ που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες μέσα σε ένα δασύλλιο της ακτής, στον κόλπο της Νέας Ηρακλείτσας. Το συγκεκριμένο κάμπινγκ ανήκε στην παλιά κοινότητα Νέας Ηρακλείτσας και σήμερα στον δήμο Παγγαίου».
Στην συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρεις για τη νέα επένδυση, σημειώνοντας ότι «Το είχε μισθώσει Καβαλιώτης επιχειρηματίας πριν τρεις περίπου δεκαετίες, κάνοντάς το γνωστό ως Paradiso. Σύντομα, το κάμπινγκ που αποτέλεσε στο παρελθόν φημισμένο τόπο διασκέδασης των Καβαλιωτών, θα βγει ξανά σε δημοπρασία. Με δεδομένο τον επιθετικό τρόπο που είχε κινηθεί ο Χαντιτάτζι για την απόκτηση της διπλανής έκτασης των 150 στρεμμάτων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποκτήσει και το εφαπτόμενο στα Hamptons κάμπινγκ. Πολλοί θεωρούν ότι επιδιώκει να αποκλείσει πιθανό ανταγωνισμό στο νότιο άκρο της επένδυσής του. Ωστόσο, ο ίδιος έχει αποκαλύψει ένα άλλο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει γίνει πλέον αντικείμενο συζήτησης στην τοπική κοινότητα. Ο στόχος του Χαντιτάτζι είναι ένα χωριό ψηφιακών νομάδων, δηλαδή αλλοδαπών κυρίως που εργάζονται εξ αποστάσεως για μεγάλες εταιρείες και αλλάζουν συχνά τόπο εγκατάστασης. Ο ίδιος λέει ότι θέλει να αντικαταστήσει τα τροχόσπιτα των Βαλκάνιων τουριστών με ψηφιακούς νομάδες που κερδίζουν μεγάλους μισθούς και αναμένεται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στην περιοχή. Η νέα επένδυση φαίνεται να σχετίζεται λιγότερο με τον τουρισμό και περισσότερο με τις start ups, την κουλτούρα καινοτομίας και την προώθηση τεχνολογιών. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία προσωρινών κατοικιών μέσα στο κάμπινγκ οι οποίες θα ενοικιάζονται με συμβόλαια βραχείας, μέσης και μακράς μίσθωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία προηγμένη κοινότητα ψηφιακών νομάδων και νέων επιχειρηματιών οι οποίοι θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Το διαφορετικό αυτό κάμπινγκ θα διαθέτει δωρεάν στους ενοίκους εγκαταστάσεις πολυτελείας, όπως γυμναστήρια και σπα, στούντιο γιόγκα και πιλάτες, καθώς και ιδιωτικούς χώρους coworking (συν εργασίας). Το δέλεαρ για τους υποψήφιους ενοικιαστές είναι οι παροχές και οι δυνατότητες άθλησης στη φύση και κυρίως είναι η τοποθεσία: ένα μικρό δάσος ακριβώς πάνω στη θάλασσα , δίπλα σε αυτοκινητόδρομο, σχετικά κοντά σε διεθνές αεροδρόμιο. Ο συνδυασμός φύσης και γειτνίασης με αστικά περιβάλλοντα φαίνεται ότι θα είναι το κλειδί για την προώθηση της επένδυσης, μιας και η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλό κόστος ζωής σε σχέση με άλλες έδρες ψηφιακών νομάδων, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οι ψηφιακοί νομάδες είναι άτομα που εργάζονται απομακρυσμένα ως υπάλληλοι για λογαριασμό εργοδότη που συνήθως είναι μια μεγάλη εταιρεία είτε ως αυτοαπασχολούμενοι για λογαριασμό πελατών τους που βρίσκονται σε κάθε σημείο του κόσμου.
Πριν μερικά χρόνια υπολογιζόταν ότι υπάρχουν 5 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως, ενώ ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 δισεκατομμύριο άτομα που πιθανώς να εργάζονται με αυτόν τον τρόπο έως το 2035. Οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες ασκούν δημιουργικά επαγγέλματα στον χώπρο της μόδας, των τεχνών, της συγγραφής αλλά και σε επαγγέλματα σχετικά με την τεχνολογία, όπως σχεδιασμός ιστοσελίδων και υπηρεσίες πληροφορικής. Ζωή ψηφιακού νομά κάνουν πλέον και πολλά στελέχη εταιρειών στον χώρο του μάρκετινγκ και των ανθρώπινων πόρων. Ορισμένοι μάλιστα έχουν πενταψήφιους μισθούς που στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Η Ελλάδα φιλοξενεί ψηφιακούς νομάδες σχεδόν σε όλες τις γωνιές της. Στην Καβάλα και άλλες περιοχές έχουν γίνει γνωστές μεμονωμένες περιπτώσεις, που έχουν μιλήσει επωνύμως για την εργασία τους και την επιλογή τους να εγκατασταθούν στον τόπο. Σε περιοχές, όπως η Λέσβος και η Ρόδος, έχουν σχηματιστεί μικρές κοινότητες με δεκάδες ψηφιακούς νομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, οι ψηφιακοί νομάδες περνούν κάτω από τα ραντάρ των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εφορίας. Στην Ελλάδα θεσπίστηκε νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων το οποίο προβλέπει πλήρη φοροαπαλλαγή για όσους ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα για έως 182 ημέρες ετησίως, δηλαδή για το μισό έτος. Για αυτούς που ζουν περισσότερο χρόνο στη χώρα, προβλέπεται φοροαπαλλαγή 50% για τα πρώτα 7 χρόνια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συνήθως, για τους νομάδες που είναι υπάλληλοι εταιρειών, δεν δηλώνεται τόπος μόνιμης κατοικίας.
Ωστόσο, οι αυτοαπασχολούμενοι επιλέγουν να δηλώνουν τη χώρα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Τα προβλήματα ξεκινούν, όταν χρειάζονται ασφάλιση υγείας και, όταν τα ιδιωτικά προγράμματα δεν εξυπηρετούν έναν προσωρινό κάτοικο της υπαίθρου».
Δημοσιεύτηκε στις
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.