Χρονόμετρο

  Αποζημιώσεις αγροτών – Ανατροπή δεδομένων – Έρχονται αλλαγές στον ασφάλισης κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μια σειρά μεγάλων αλλαγών στο -άδικο όπως είναι σήμερα- σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, επιδιώκουν να φέρουν ως τροπολογία, με τροποποίηση στον νόμο Σκανδαλίδη που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο του 2010, 53 βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

  Την πρωτοβουλία για την τροποποίηση αυτή έχει αναλάβει ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης, ώστε να ανακουφιστούν οι αγρότες και παράλληλα να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, αλλά και οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

  Η πρόταση Καρασμάνη συνεπικουρείται και από την προσπάθεια μιας πενταμελούς πανελλαδικής επιτροπής, με πρόεδρο της τον Δημήτρη Μανώση από την Πιερία, όλοι τους παραγωγοί ακτινιδίων, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από τις χαλαζοπτώσεις.

  Η πρόταση αυτή αποτελεί «απάντηση» στο ατελέσφορο και ανεπαρκές, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, όπως αυτό καθιερώθηκε με το νόμο 3877 του 2010 και αναθεωρήθηκε με τον 1668/2011, όπως και στην ανεξήγητη ολιγωρία που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις αιτιάσεις και ενστάσεις των αγροτών, των εκπροσώπων τους και βουλευτών για την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας.

  Η πρόταση Καρασμάνη περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  * Εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ και την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων, μέσω της αλλαγής του τρόπου είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε όλοι οι αγρότες να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τα προϊόντα που πραγματικά παρήγαγαν και διακίνησαν. Η καταβολή των εισφορών θα πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία συμψηφισμού του αγροτικού ΦΠΑ. Π.χ., αν πούλησε 1300 κιλά να αποδώσει στον ΕΛΓΑ τις εισφορές βάσει τιμολογίων και όχι με τα στρέμματα της έκτασης του παραγωγού.

  * Διεύρυνση των ασφαλιζόμενων κινδύνων και πρόσθετες καλύψεις στη φυτική, ζωική και αλιευτική παραγωγή, όπως για παράδειγμα η ακαρπία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, με τη χορήγηση επαρκών προκαταβολών για εκτεταμένες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Σημειωτέον, ότι ακαρπία έχει ήδη δηλωθεί για φέτος στον νομό Καβάλας και αφορά την καλλιέργεια ελιάς.

  * Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και θέσπιση ενός πάγιου και ικανοποιητικού ποσοστού κοινωνικών πόρων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο και την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

  * Παροχή προκαταβολών του μισού της αποζημίωσης στις περιπτώσεις που υποβάλλονται από τους αγρότες ενστάσεις στα πορίσματα-εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών.

  * Κατάργηση των άδικων ορίων στις αποζημιώσεις των αγροτών, άρση του κλίματος καχυποψίας και ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και αγροτικού κόσμου.

  * Μεταφορά των κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ στον ΕΛΓΑ.

  * Εξασφάλιση της διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης της τριμερούς χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ και διεξαγωγή του συνόλου της διεκπεραίωσης των λειτουργιών του ΕΛΓΑ ηλεκτρονικά.

  Εφόσον δοθεί τέλος σε αυτόν τον αναχρονιστικό νόμο του 2010, που λειτουργούσε εις βάρος του αγροτικού κόσμου θα εξαλειφθεί και η άδικη διάταξη που είχε αναφέρει το «Χ» στο φύλλο της Τρίτης 3/12 ότι με τον νόμο 1668/2011, που αφορά στην τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), όταν η φυτική παραγωγή πλήττεται σε ποσοστό μέχρι 20%, τότε δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις, ενώ αν ξεπεράσει το 20%, τότε ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει αποζημίωση ίση προς το ποσοστό 88%, του πάνω από 20% ποσοστού ζημιάς. Το ποσοστό του 20% αναφέρεται στο φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, ενώ για τον παγετό φτάνει στο 30%.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.