Χρονόμετρο

  ELFE: Καταβλήθηκε το 25% και στο βάθος… προσλήψεις

  Δημοσιεύτηκε στις

   

  Έβγαλε ειδήσεις η τριμερής συνάντηση σωματείου εργαζομένων ELFE, διοίκησης και επιθεώρηση εργασίας

   

   

  Για άμεση καταβολή από την εταιρία του 25% των δεδουλευμένων με εντολή τραπέζης και πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών της εταιρείας δεσμεύτηκε ο διευθυντής του εργοστασίου της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, Τάσος Μπουρμπούλιας, ενώπιον του σωματείου εργαζομένων κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Καβάλας το πρωί της Τρίτης (3/6).  Αυτό ανέφερε με δηλώσεις του στο «Χ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Τσιμενίδης, αμέσως μόλις εξήλθε από το κτήριο που στεγάζεται το Σ.ΕΠ.Ε.

  Ο κ. Τσιμενίδης είχε δηλώσει αρχικά ότι τη συνάντηση αυτή την προκάλεσε το σωματείο, καθώς η εταιρεία με την συμπεριφορά της έχει οδηγήσει τα πράγματα σε άσχημη κατάσταση και ζητήθηκε η συνδρομή της Επιθεώρησης Εργασίας για την επίλυση όλων των χρονιζόντων θεμάτων και ειδικότερα της καθυστέρησης στις πληρωμές προσωπικού, που φτάνει στους δύο μήνες.

  «Υπήρξε υπόσχεση από τον εκπρόσωπο της εταιρείας, η οποία θα κατατεθεί και εγγράφως στο Σ.ΕΠ.Ε., ότι θα εξοφλήσει σταδιακά τις οφειλές στο προσωπικό. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο αναπληρωτής διευθυντής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ELFE και την τράπεζα, ενημερώνοντας μας ότι καταβλήθηκε το 25% των οφειλών στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ υπήρξε δέσμευση για καταβολή των οδοιπορικών του προσωπικού σε 4-5 δόσεις και σταδιακά θα επέλθει πλήρης εξόφληση των μισθοδοσιών, ενώ αναζητούνται τρόποι από εδώ και στο εξής για τη μεταφορά των εργαζομένων από και προς το εργοστάσιο», τόνισε ο κ. Τσιμενίδης

  Σχετικά με τους εργολαβικούς εργαζομένους, των οποίων οι εισφορές δεν έχουν καταβληθεί, το Σ.ΕΠ.Ε. δήλωσε αναρμόδιο και θα παραπέμψει το θέμα στο αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ για το ζήτημα των υπερωριών (πέραν των νομίμων), θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με τη διοίκηση του εργοστασίου.

   

   

  Προτεραιότητα στις προσλήψεις οι υπάλληλοι της εργολαβικής ΚΑΒΙΕ

   

  Ο Τ. Μπουρμπούλιας ανέφερε ακόμη στο Σ.ΕΠ.Ε. ότι δόθηκε έγκριση από τη διοίκηση της ELFE για προσλήψεις τακτικού προσωπικού (σ.σ. ο αριθμός και οι θέσεις θα αποφασιστούν προσεχώς), με το σωματείο εργαζομένων να κάνει λόγο για δικαίωση, καθώς αρνούνταν τη συνέχιση του φαινομένου απασχόλησης συναδέλφων τους μόνο από την κάλυψη υπερωριών.

  Προτεραιότητα σε αυτές τις προσλήψεις θα έχουν οι υπάλληλοι που απασχολούνται από την εργολαβική εταιρεία ΚΑΒΙΕ και οι ανακοινώσεις αυτές θα έρθουν άμεσα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσιμενίδη, χθες προσελήφθησαν έξι νέοι εργαζόμενοι για την κάλυψη πάγιων αναγκών στις μονάδες παραγωγής του εργοστασίου.

   

  «Η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα έπρεπε να είχε γίνει χθες!»

   

  Ερωτηθείς για το ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ELFE, τόνισε: «Το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα έπρεπε να είχε γίνει χθες! Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που πρέπει η εταιρεία να βρει τον δρόμο της, αν και εφόσον το επιθυμεί η κυβέρνηση. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι αυτός που έχει “στραγγαλίσει” τις δυνατότητες της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που μπαίνει αυτός ο φόρος. Πρόκειται για 9 εκατομμύρια τον χρόνο, ποσό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία του εργοστασίου. Ελπίζουμε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή».

   

  Δύσκολη, αλλά βιώσιμη η κατάσταση του εργοστασίου

   

  Στην Επιθεώρηση Εργασίας βρέθηκε εκ μέρους της εταιρείας ELFE ο διευθυντής του εργοστασίου Τάσος Μπουρμπούλιας, ο οποίος πριν εισέλθει στην τριμερή συνάντηση ενώπιον του Σ.ΕΠ.Ε., ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να προσθέσουμε για τη συνάντηση. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά βιώσιμη κι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, πριν από όλα, είναι να κρατήσουμε σε λειτουργία το εργοστάσιο και στην συνέχεια να καταβάλουμε τους μισθούς. Πιθανόν μέσα στην εβδομάδα οπωσδήποτε θα γίνει η πληρωμή και πάντα υπάρχει η προσπάθεια να μειωθούν οι καθυστερήσεις. Η κατάσταση μπορεί να μην είναι τραγική, αλλά δεν είναι και εύκολη. Αν δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας να κρατήσουμε το εργοστάσιο σε λειτουργία».

   

  Στην Εισαγγελία το σωματείο εργαζομένων

   

  Τέλος, το σωματείο εργαζομένων της λιπασματοβιομηχανίας θα βρεθεί σήμερα το πρωί στην εισαγγελία Καβάλας (παρενέβη αυτεπάγγελτα), από την οποία έχει λάβει κλήση για κατάθεση την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το κατά πόσο αληθεύουν τα δημοσιεύματα που αφορούν προβλήματα εργασιακής φύσης στο εργοστάσιο της ELFE.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.