Χρονόμετρο

  ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΡΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: Ευθύνες στον Δήμο Καβάλας για την καθυστέρηση τοποθέτησης «πλυντηρίων» στη ΒΦΛ;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Όπως παραδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος: «Πεπαλαιωμένος ο εξοπλισμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αναζητούμε τρόπο μέσω ΕΣΠΑ να προμηθευτούμε καινούργιο»

   

   

   

  Σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση των «πλυντηρίων», του αντιρρυπαντικού μηχανισμού, που θα «φιλτράρει» τον καπνό από τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, φαίνεται ότι προκύπτουν για τον Δήμο Καβάλας.

   

  Κι αυτό, διότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Χ», η αδειοδότηση για την τοποθέτηση αυτού του εξοπλισμού βρίσκεται εδώ και μήνες στην Πολεοδομία, η οποία ως γνωστόν λόγω έλλειψης προσωπικού και μεγάλου πλήθους υπό εξέταση φακέλων, καθυστερεί την έκδοσή της.

   

  Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νέφους στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για δυσφορία, ενώ προετοιμάζεται λαϊκή συνέλευση για το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης (18/4).

   

   

   

  Μαρκόπουλος: «Εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί ο εξοπλισμός που τοποθετήθηκε από τη Νομαρχία»

   

  Το θέμα αυτό απασχολεί την τοπική κοινωνία για πολλοστή φορά και ένα από τα ζητήματα, που εγείρονται, είναι αν τελικά βρίσκεται σε λειτουργία ο εξοπλισμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είχε τοποθετηθεί επί θητείας Θόδωρου Καλλιοντζή στη Νομαρχία Καβάλας κι αν διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

   

  Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος αρχικά ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα πως «ο εξοπλισμός που είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο της μελέτης Ραψομανίκη από την τότε Νομαρχία δυστυχώς δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτό ισχύει εδώ και χρόνια, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Πρόκειται για εξοπλισμό, που είναι πεπαλαιωμένος. Στην πρόσφατη σύσκεψη για τα έργα της Π.Ε. Καβάλας, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου, τέθηκε αυτό το ζήτημα των σταθμών και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για την λήψη εξοπλισμού και τη δημιουργία σταθμών ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνολικά στην Π.Ε. Καβάλας».

   

  Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ακόμη σχετικά με τους σταθμούς ότι αυτοί λειτουργούν προαιρετικά, διότι η απαίτηση του νόμου είναι η εξής: «Βάσει της άδειας που έχει λάβει για τη λειτουργία του το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, οι περιβαλλοντικοί όροι προβλέπουν πως η βιομηχανία υποχρεούται να έχει μετρητές εκπομπών ρύπων στις καμινάδες, που υπάρχουν, καθώς κι ένας πιστοποιημένος σταθμός που να μετρά τη ρύπανση και λειτουργεί στον χώρο της βιομηχανίας με δαπάνες της ΒΦΛ».

   

   

   

  «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι»

   

  Σε ερώτηση για το αν τα αρμόδια κλιμάκια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Καβάλας διενεργούν ελέγχους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ο ίδιος επισήμανε πως «γίνονται και τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι. Δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Για την ακρίβεια, μετά από τις ανησυχίες και τα παράπονα των κατοίκων, έγινε απροειδοποίητα έλεγχος στις εγκαταστάσεις και τα αποτελέσματά του θα είναι στη διάθεσή μας το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η Π.Ε. Καβάλας κάνει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ενέργειες. Επίσης, έχουμε ήδη εγκρίνει την άδεια λειτουργίας στην εταιρεία, μετά την πρόθεσή της για τοποθέτηση του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, που έχει προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ. Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους ελέγχους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία της βιομηχανίας και όχι απαραίτητα τη λειτουργία του εξοπλισμού από τη μελέτη Ραψομανίκη, η οποία είναι προαιρετική. Ξεκαθαρίζω ότι οι τιμές ρύπων ήταν εντός ορίων στους τελευταίους ελέγχους, που έγιναν από την Π.Ε. Καβάλας, που είναι η αδειοδοτούσα αρχή».

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.