Χρονόμετρο

  Συζήτηση χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Διοίκησης ΒΦΛ!

  Δημοσιεύτηκε στις

  ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

   

  Μετά από κατεπείγουσα πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδρίασε χθές με δύο θέματα αιχμής: 1. Εξελίξεις στην προοπτική λειτουργίας της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και 2. Αποτροπή εγκατάστασης σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα.

  Στην έκτακτη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι δύο Βουλευτές Καβάλας Γιώργος Κλειτσιώτης και Γιάννης Πασχαλίδης ο αντιπερειφερειάρχης Α. Γρανάς και ο νεοεκλεγείς Θ. Μαρκόπουλος επικεφαλής παρατάξεων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, και εργαζόμενοι της ΒΦΛ με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους Γιώργο Τσιμενίδη.

  Ανοίγοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε στην πιθανή εγκατάσταση του αγωγού ΤΑΡ και στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για την πρωτογενή παραγωγή και στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα αποτελέσει αρνητικό περιβαλλοντικό παράγοντα ιδιαίτερα για την ανάπτυξη τού τουρισμού στην περιοχή μας. Για το φλέγον θέμα της ΒΦΛ σημείωσε: «….Πρέπει να παλέψουμε όλοι για την επιβίωση της επιχείρησης. Εδώ και 2 μήνες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους και για την τοπική οικονομία. Το μεγάλο πρόβλημα, που το θεωρώ πρόβλημα αιχμής είναι το γεγονός που δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Αυτός είναι πρόσθετος λόγος ανησυχίας. Η επανακρατικοποίηση της επιχείρησης μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα και να λύσει το γόρδιο δεσμό…». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Τσιμενίδης που υποστήριξε χαρακτηριστικά: «…Η εταιρία έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Επί εποχής Λαυρεντιάδη και για 2 χρόνια πηγαίναμε καλά. Ακολούθησε η κρίση και άρχισαν τα προβλήματα. Η ΒΦΛ έχει πρόβλημα λειτουργίας γιατί πληρώνει το ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πρώτων υλών από τη Συρία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη συγκεκριμένη χώρα. Μετά το PSI η εταιρία έχασε το μαξιλάρι της τραπεζικής χρηματοδότησης και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο έχει μια επιπλέον ετήσια επιβάρυνση εννέα εκατ. Ευρώ. Η Βιομηχανία αργοπεθαίνει. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα έχουμε και τον ακαριαίο θάνατό της σύντομα. Εκφράζουμε την αγωνία μας….».

  Ακολούθως η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε: «…Ανέλαβα τη πρωτοβουλία να ζητήσω έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και ευχαριστώ γιατί την πρότασή μου την αποδέχτηκε η διοίκηση του Δήμου. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Η ΒΦΛ είναι στριμωγμένη και το πιο βασικό δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του τι πρέπει να γίνει.Με νύχια και με δόντια πρέπει να κρατήσουμε τη ΒΦΛ. Ζητάμε από τους βουλευτές μας να σταθούν δίπλα μας. Η ρύθμιση για τη μείωση του ειδικού φόρου βρίσκεται στον κ. Μαυραγάνη. Εύχομαι όλα να πάνε καλά…».

  Ο βουλευτής Γιώργος Κλειτσιώτης ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Παλαιογιάννης θα καταβάλει προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί η ροή φυσικού αερίου στη ΒΦΛ. Η εταιρία θα πληρώσει ένα σημαντικό ποσό έναντι κατανάλωσης , ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

  Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης από την πλευρά του δήλωσε πως επισκέφτηκε τη Βιομηχανία και άκουσε τα προβλήματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είπε: «…το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιευκρίνιστο. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ιδιοκτήτης. Μετέφερα στο Γιάννη Στουρνάρα την υπάρχουσα κατάσταση και την ανάγκη να παρέμβει η Πολιτεία ώστε να δοθεί μια διαρκής και βιώσιμη λύση…»

  Όλοι πάντως οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση χωρίς της παρουσία της εργοδοσίας και δεσμεύτηκαν για ενωτική κινητοποίηση.

  Βασίλης Ανδρονίδης


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.