Χρονόμετρο

  ELFE – Διοίκηση και εργαζόμενοι – Τα λένε την Τετάρτη…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ραντεβού για την επόμενη Τετάρτη έκλεισαν το σωματείο εργαζομένων της ELFE (πρώην Β.Φ.Λ.) με τους επικεφαλής της εταιρίας, τον γενικό διευθυντή Διονύση Μπεχράκη και τον διευθυντή του εργοστασίου, Γιάννη Τσάρα, σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τον αναπληρωτή διευθυντή Τάσο Μπουρμπούλια.

  Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον της εταιρίας και με αφορμή την καθυστέρηση στις πληρωμές, όπως και σε ορισμένα ακόμη άλυτα εργασιακά ζητήματα, πραγματοποίησαν χθές τετράωρη στάση εργασίας από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

   Οι εργαζόμενοι έλαβαν το ένα από τα τρία συνολικά δεκαπενθήμερα που τους οφείλονται στη μισθοδοσία, ενώ πλησιάζει η καταβολή και της δόσης για τον Φεβρουάριο, με την εταιρία στο άκουσμα για στάση εργασίας να προκαταβάλει το μισό του μισθού των εργαζομένων για τον μήνα Γενάρη.

  «Το τελευταίο διάστημα έχει παγιωθεί η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας, όμως δεν είναι μόνο αυτό, καθώς λιμνάζουν και άλλα εργασιακά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και η ανακολουθία της εταιρίας για το θέμα των συνταξιούχων που είναι απλήρωτοι, με τη διοίκηση να ζητάει χρόνο. Μας έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι το εργοστάσιο θα δουλεύει με όλη τη δυναμικότητά του, κάτι που βλέπουμε να αναπτύσσεται, όχι όμως στον βαθμό που η εταιρία μπορεί να αναπτυχθεί. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πρέπει η διοίκηση να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην εγχώρια αγορά, κάτι που διατυμπανίζουμε εδώ και χρόνια. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η εταιρία αναγκάζεται να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της και αυτό δε μας αρέσει. Είμαστε ο κύριος σύμμαχος του αγρότη και κινδυνεύουμε να εκλείψουμε. Το εργοστάσιο πρέπει να δουλέψει στο 100% των παραγωγικών μονάδων του. Και θέλουμε και μπορούμε και πιεστικά το ζητάμε από τη διοίκηση με την τετράωρη στάση εργασίας», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Τσιμενίδης.

  Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στους μισθούς, ο κ. Τσιμενίδης τόνισε ότι «βλέπουμε ένα προβλέψιμο έξοδο της εταιρίας, η μισθοδοσία, να μην γίνεται στην ώρα του και κινδυνεύει να παγιωθεί αυτή η κατάσταση. Όπως βρίσκει η διοίκηση λύσεις με τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου, έτσι πρέπει να φροντίσει και για την πληρωμή μας. Υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα, σύμφωνα με όσα ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως η μεταφορά των εργαζομένων, με την οποία επιβαρύνονται οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες».

   

  Απάντηση και για τα σενάρια περί «επενδυτών»

  Κατά καιρούς, η ELFE έχει βρεθεί στο επίκεντρο επενδυτικού ενδιαφέροντος και πρόσφατα υπήρξαν φήμες για συζητήσεις με ισραηλινό επενδυτικό όμιλο, αλλά και για επαφές με την βραζιλιάνικη εταιρία Coonagro, για καταρχήν συνεργασία και εξαγωγή της παραγωγής και σε βάθος μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, όπως σας είχε ενημερώσει το «Χ» από τις 30/1.

  Σχολιάζοντας αυτά τα σενάρια, ο κ. Τσιμενίδης απάντησε ότι το ενδιαφέρον της διοίκησης το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρωθεί στη διάθεση της παραγωγής σε τρίτες χώρες και όχι στην Ελλάδα, κάτι που όπως σημείωσε με νόημα «δε μας κάθεται καλά στο μάτι. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας παραγωγός που να μη λέει ότι πουλάμε το καλύτερο λίπασμα. Αντ’ αυτού, εμείς το διαθέτουμε σε άλλες χώρες και δεν ξέρω αν στο μέλλον θα είναι μια από αυτές η Βραζιλία. Δε διεκδικούμε να χαράξουμε την εμπορική πολιτική, όμως η διοίκηση πρέπει να δώσει λόγο γιατί διαθέτει λίπασμα σε άλλες χώρες και φεύγει από την ελληνική αγορά. Γίνεται πάρτι με τις εισαγωγές και με έλευση κακής ποιότητας λίπασμα, την ώρα που εμείς είμαστε θεατές και κρατάμε ομπρέλα, ενώ γίνεται κατακλυσμός. Αν έρθουν αύριο-μεθαύριο κάποιοι Ισραηλινοί ή Βραζιλιάνοι, ποιος μας εγγυάται για τη διάθεση του λιπάσματος στην εγχώρια αγορά. Δεν τη βλέπουμε με καλό μάτι όλη αυτή τη στρατηγική», κατέληξε ο κ. Τσιμενίδης.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.