Χρονόμετρο

    Οι Υπεραιωνόβιοι Ελαιώνες των Ελευθερών – Πως ήταν κάποτε ο κάμπος

    Δημοσιεύτηκε στις

    «Η Ελιά είναι ένα δέντρο μοναδικό με πλούσια διατροφική αξία. Οι αρχαίοι γνώριζαν πολύ καλά την αξία αυτού του δέντρου και υπάρχουν πολλές αναφορές είτε σε γραπτά είτε από αντικείμενα που έχουν βρεθεί για την καλλιέργεια τους στον Ελλαδικό χώρο. Μην ξεχνάμε ότι στην Κρήτη έχουν βρεθεί ελαιώνες που χρονολογούνται άνω των 1000 ετών.

    Στην περιοχή μας με μια μικρή έρευνα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι η Ελιά ήταν μέρος της διατροφής των τοπικών πληθυσμών από αρχαιοτάτων χρόνων είτε σαν καρπός είτε σαν λάδι. Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι υπήρχαν λατομεία Μυλόπετρων τα οποία έκοβαν πέτρες για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, αλληλένδετα έρχεται η σκέψη ότι αυτές χρησιμοποιούταν είτε για να πατήσουν σιτηρά είτε για την παραγωγή λαδιού.

    Ανάλογο παλιότερο θέμα με τα λατομεία Μυλοπετρών μπορείτε να δείτε εδώ:

    http://zoumeperamo.blogspot.gr/2015/12/blog-post_30.html

     

     

    Μια βόλτα λίγο έξω από τα Ελευθεραί μπορεί κάποιος να συναντήσει πολύ παλιούς Ελαιώνες με δέντρα που ξεπερνάν την 100ετια ζωής (και λίγα γράφω).Τα δέντρα έχουν σχηματίσει εντυπωσιακούς σχηματισμούς με την πάροδο του χρόνου και σίγουρα αποτελούν μέρος της ιστορίας του χωρίου. Σίγουρα μια προσπάθεια χρονολόγησης των δέντρων από επιστημονικό προσωπικό θα άξιζε ώστε και εμείς οι νεότερες γενιές να μάθουμε την ηλικία αυτών των εντυπωσιακών δέντρων και να κατανοήσουμε ταυτόχρονα τις διατροφικές ανάγκες των παλιότερων κατοίκων της περιοχής».

     

    Τα παραπάνω είναι η εισαγωγή μια ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο του Μάκη Ζουμπλιού από την Νέα Πέραμο. Ολόκληρο το άρθρο και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες εδώ: http://zoumeperamo.blogspot.gr/2017/04/blog-post_18.html


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.