Χρονόμετρο

    Στον «αέρα» οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΕΠΑ.Λ.

    Δημοσιεύτηκε στις

    Οι σύλλογοι καθηγητών των ΕΠΑ.Λ. και οι μαθητές τους εξέφρασαν χθες το μεσημέρι την αντίθεσή τους για την κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων Υγείας & Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών σε όλα τα επαγγελματικά λύκεια της χώρας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

    Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο 6ο Λύκειο, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (μαθητές, εκπαιδευτικοί) αλλά και εκπρόσωποι από συλλόγους γονέων.

     

    Σ. Φιλιππίδου: «Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει δημόσια παιδεία»

    Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σοφία Φιλιππίδου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη προκλήθηκε, ώστε «να ακουστεί η φωνή των συναδέλφων μας, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι των ειδικοτήτων του ΕΠΑ.Λ., όπως οι γραφικές τέχνες και της υγείας-πρόνοιας. Επίσης, να ακουστεί η φωνή των μαθητών, οι οποίοι εμπαίζονται εδώ και καιρό, μπαινοβγαίνουν στις τάξεις, αλλάζοντας ειδικότητες και όπως φαίνεται με την τελευταία απόφαση του Εφετείου θα μείνουν ξεκρέμαστοι, αφού κανείς δεν ξέρει αν και πως θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αν τα σχολεία τους θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή 1629 ΕΠΑ.Λ. αναμένεται να κλείσουν. Ο λαός της Καβάλας πρέπει να αγωνιστεί μαζί μας, προκειμένου όχι μόνο να αλλάξει η κατάσταση για τους συναδέλφους μας, αλλά για το δημόσιο σχολείο που συνεχώς συρρικνώνεται, υποβαθμίζεται, υποχρηματοδοτείται. Ξεκίνησαν από τα ΕΠΑ.Λ., τα οποία θεωρούν σχολεία ενός κατώτερου Θεού, θα πάνε στη συνέχεια και στα δημόσια σχολεία, όπου κι εκεί είναι άσχημη η κατάσταση. Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει δημόσια παιδεία. Θα δημιουργηθεί ένα σχολείο του κεφαλαίου, στο οποίο οι δικοί μας μαθητές δε θα έχουν θέση».

     

    Υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης

     

    Από την πλευρά των εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ., που τίθενται σε διαθεσιμότητα, η Μαρία Κανετίδου, που εργάζεται στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Καβάλας στον τομέα υγείας και πρόνοιας έκανε κι αυτή λόγο για υποβάθμιση στην τεχνική εκπαίδευση με την κατάργηση των δύο ειδικοτήτων (υγείας-πρόνοιας, γραφικές τέχνες). «Δύο από τους πιο δημοφιλείς τομείς, τους οποίους διάλεγε το 30% μέχρι πρότινος της μαθητείας περνάει στα ιδιωτικά λύκεια. Τα τεχνικά λύκεια προσφέρουν εξειδικευμένη κατάρτιση, ίση με αυτή των ΙΕΚ, δημόσιων και ιδιωτικών. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι τυχαίος ο λόγος της κατάργησης των ειδικοτήτων μας. Παράλληλα, με την πρώτη πράξη διαθεσιμότητας ήμαστε για πέντε μήνες σε διαθεσιμότητα και παρόλο που επιστρέψαμε για ένα μήνα, με μια δεύτερη πράξη πάλι θα αφήσουμε τα σχολεία μας έρημα και τα παιδιά έρμαια στις πολιτικές αποφάσεις και τις σκοπιμότητες. Ο δικός μας αγώνας και των παιδιών ταυτίζεται».

     

    «Μας καταργούνε ως μαθητές»

     

    Η Δέσποινα Κοκοτζή, με την ιδιότητα της μαθήτριας του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Καβάλας, ανέφερε ότι «εμείς στο 2ο Εσπερινό είμαστε ειδική κατηγορία. Έχουμε τις δουλειές μας το πρωί, τις οικογένειες μας το μεσημέρι και το σχολείο μας το απόγευμα, ώστε να εκπληρώσουμε τα όνειρα που έμειναν ανεκπλήρωτα για διαφόρους λόγους. Το Υπουργείο Παιδείας παίρνει απόφαση να μας καταργήσει ως μαθητές. Στηρίζουμε τους καθηγητές μας, διότι είναι καταρτισμένοι, με χρόνια εμπειρίας και να βοηθήσουν να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Στηρίζουμε κι εμάς τους ίδιους. Δεν υπάρχει μέλλον με την κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων».

    Η Ελένη Παπαδοπουλου-Μπόρα, εκπροσωπώντας τον σύλλογο γονέων, ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο σύλλογος με τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο στην Κομοτηνή ανέφερε ότι έπεσε στο κενό. «Με δικαστική απόφαση ανατρέπεται η ροή των μαθημάτων. Τα κενά θα επανέλθουν στα σχολεία και δυστυχώς οδηγούμαστε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αναρωτιόμαστε πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

     

    «Δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου»

     

    Ο Αχιλλέας Καπετάνιος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Καβάλας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι αυτή η συνέντευξη στην οποία έδωσαν το «παρών» μαθητές, καθηγητές και γονείς είναι αυτό που πρέπει να συνεχιστεί από εδώ και πέρα για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινού μετώπου ενάντια στην καταστροφή της δημόσιας εκπαίδευσης και την παράδοσή της στους ιδιώτες. «Πρέπει να αντισταθούμε στις διαθεσιμότητες, να επιστρέψουν οι συνάδελφοι, να ατνισταθούμε στις χαμένες ώρες σε όλη την Ελλάδα, για τους γονείς που πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για το ΕΠΑ.Λ. της αγοράς, που θα αναγκάσει τους εκπαιδευτικούς να σκύβουν το κεφάλι. Βγαίνουμε στους δρόμους για να προστατεύσουμε την εκπαίδευση», κατέληξε ο κ. Καπετάνιος.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.