Χρονόμετρο

  ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ: Εκτός μάχης το 80% του στόλου του ΕΚΑΒ Καβάλας

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στα «πιτς» παραμένουν 8 από τα 10 ασθενοφόρα – Γ. Σακάλογλου: «Παραμένει τραγική η κατάσταση»

   

  Τι κι αν πριν από ένα μήνα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Καβάλας εξέπεμψαν σήμα «SOS» για τις τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα, προσωπικό και υλικά απαραίτητα κατά τις διακομιδές ασθενών. Η κατάσταση δε διαφοροποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο, καθώς στα «πιτς» παραμένουν τα οκτώ από τα δέκα ασθενοφόρα του στόλου, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι από τα τρία ασθενοφόρα που δανείστηκε το ΕΚΑΒ Καβάλας από τις αντίστοιχες μονάδες Δράμας, Ξάνθης και Σερρών, το ένα (σ.σ. αυτό των Σερρών) χρειάστηκε να μπει εσπευσμένα στο συνεργείο.

  «Η κατάσταση παραμένει τραγική όσα δελτία Τύπου κι αν εκδώσουμε. Δυστυχώς, όπως περιγράψαμε την δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε στο ΕΚΑΒ Καβάλας πριν από ένα μήνα, τα ίδια θα σας πω σε ότι με ρωτήσετε σήμερα», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Σακάλογλου.

   

  Μόνο με προμήθεια νέων ασθενοφόρων λύνεται το πρόβλημα

  «Δυστυχώς, μόνο ένα από τα εννέα ασθενοφόρα που έπρεπε να περάσει από συνεργείο, έχει έρθει στη δύναμή μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τα δανεικά ασθενοφόρα από τα ΕΚΑΒ Δράμας και Ξάνθης. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ολοκληρωθεί διαγωνισμός για τα υλικά, αλλά αυτό δε θα λύσει το πρόβλημα. Μόλις θα επισκευάζονται δύο οχήματα, άλλα δύο θα πρέπει να περνάνε από τεχνικό έλεγχο. Κάποια στιγμή και τα δανεικά ασθενοφόρα θα ζητηθούν πίσω από τις μονάδες τους. Τα τρία ασθενοφόρα που λάβαμε από το Γ.Ν.Κ., η τεχνική υπηρεσία μας τα έβγαλε άχρηστα! Δε μιλάμε, βεβαίως, για συστήματα πέδησης ή μηχανικά προβλήματα, αλλά για τις προδιαγραφές που ορίζει το ΕΚΑΒ, όπως απινιδωτές, φορεία, στρώματα πολυτραυματία. Είναι υλικά απαραίτητα για τη δουλειά μας. Για να λυθεί το πρόβλημα με τον στόλο του ΕΚΑΒ Καβάλας είναι μόνο η απόκτηση καινούργιων ασθενοφόρων, που φαντάζει ως όνειρο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Φανταστείτε πόσα χιλιόμετρα κάνουν τα υπάρχοντα ασθενοφόρα με τις 30-32 διακομιδές του νοσοκομείου σε άλλες πόλεις. Αν πάρουμε έναν μέσο όρο 300-320 χλμ., τότε καταλαβαίνετε ότι μηνιαίως συμπληρώνουμε τα 10.000 χλμ.», συμπλήρωσε ο Γ. Σακάλογλου.

   

  Απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 15 νέων υπαλλήλων

  Εκτός των οχημάτων, πρόβλημα αντιμετωπίζει η υπηρεσία και με την έλλειψη σε προσωπικό και ειδικότερα σε διασώστες, όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας. «Από την ώρα που καλύπτουμε τις εργασίες του Γ.Ν.Κ. και τις δύο από τις τρεις βάρδιες των Κέντρων Υγείας, χρειαζόμαστε επειγόντως προσλήψεις 15 ατόμων, εφόσον θέλουμε να βγάλουμε ένα επιπλέον ασθενοφόρο. Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σταθμεύει στο Κέντρο Υγείας της Χρυσούπολης τα βράδια, ώστε να είναι πιο άμεση η επέμβαση μας, εφόσον χρειαστεί. Τρεις από τους υπαλλήλους των Κέντρων Υγείας το επόμενο διάστημα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης κι άλλοι δύο από την υπηρεσία μας, που μπορούν να φύγουν άμεσα. Το μόνο καλό που διαφαίνεται είναι η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, που θα μας γλιτώσει από διακομιδές τα πρωινά, που είναι ένα επιπλέον βάρος για το ΕΚΑΒ Καβάλας».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.